Nejdražší Diamanty Světa: Spojení Krásy a Hodnoty

Diamanty jsou symbolem luxusu, krásy a nezměrné hodnoty. Jejich cena se zvyšuje s jejich velikostí, čistotou a dokonalostí. Některé z největších a nejdražších diamantů v historii jsou doslova klenoty korunovaných hlav. V tomto článku prozkoumáme některé z nejdražších diamantů světa, jejich historii, velikost a cenu, za kterou byly prodány.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
30/1/2024 11:20 AM

Cullinan Diamond

Cullinan Diamond, objevený v roce 1905 v Jižní Africe, je považován za největší kvalitní nebroušený diamant na světě. Původní váha tohoto diamantu byla 3 106 karátů (621,20 g). V roce 1907 byl zakoupen vládou Transvaalské kolonie za 150 000 liber, což je po inflaci ekvivalentní částce 16 milionů liber v roce 2019​​. Dnes je jeho hodnota odhadována na 400 milionů USD​​.

Sergio Diamond

Sergio Diamond, objevený v Brazílii v roce 1895, je největším nebroušeným diamantem, který kdy byl nalezen, s hmotností 3 167 karátů (633,4 g)​​. Cena, za kterou byl prodán, není veřejně dostupná, ale jeho unikátní charakteristiky a vzácnost činí Sergio jedním z nejvýznamnějších diamantů na světě.

Cullinan Diamond, nazvaný po Thomasu Cullinanovi, majiteli dolu, ve kterém byl objeven, zůstává dodnes největším kvalitním nebroušeným diamantem, který byl kdy na Zemi nalezen. Tento neocenitelný klenot byl objeven 26. ledna 1905 v Premier Mine v Cullinanu, Jižní Afrika, a původně vážil neuvěřitelných 3 106 karátů (621,20 g)​.

Historický Kontext

Nález Cullinan Diamond byl událostí, která přitáhla pozornost celého světa. Na počátku 20. století bylo objevení takového diamantu symbolem národní hrdosti a ukázkou nerostného bohatství jihoafrického regionu. Diamant byl později zakoupen Transvaalskou koloniální vládou 17. října 1907 za 150 000 liber, což je po inflaci ekvivalentní částce 16 milionů liber v roce 2019​2​.

Nezměrná Hodnota

Dnes je odhadovaná hodnota Cullinan Diamond 400 milionů USD​​. Tato astronomická částka odráží nejen jeho vzácnost a velikost, ale také jeho historický a kulturní význam.

Rozdělení a Současná Dispozice

Cullinan Diamond byl později rozdělen na mnoho menších kousků, z nichž některé byly začleněny do britských korunovačních klenotů. Největším kusem je Cullinan I, známý také jako "Star of Africa", který váží 530 karátů a je součástí britské koruny.

Lesedi La Rona

Diamant Lesedi La Rona, který byl objeven v roce 2015 v Botswaně, je jedním z největších nebroušených diamantů s hmotností 1 109 karátů. Byl prodán v roce 2017 britskému klenotníkovi Graff za 53 milionů dolarů​.

Lesedi La Rona, což ve tswana znamená "Naše světlo", je jedním z největších nebroušených diamantů, které byly kdy objeveny. Tento mimořádný klenot byl objeven v botswanském dole Karowe v listopadu 2015 a představuje významný milník ve světě drahokamů.

Historický Nález

Lesedi La Rona byl objeven ve společnosti Lucara Diamond Corp. v dole Karowe v Botswaně. S hmotností 1 109 karátů je tento diamant srovnáván s velikostí tenisového míčku, což dokládá jeho monumentální velikost. Nález Lesedi La Rona byl významným okamžikem pro botswanský drahokamový průmysl, ukazujícím bohatství a potenciál regionu ve vývoji kvalitních drahokamů.

Prodej a Současná Hodnota

V roce 2017 byl Lesedi La Rona prodán britskému klenotníkovi Graff za 53 milionů dolarů​​. Cena za karát byla považována za rekordní, což zdůrazňuje vysokou hodnotu a vzácnost tohoto unikátního klenotu.

Klenotnická Umění a Lesedi La Rona

Lesedi La Rona byl prodán jako nebroušený diamant, což poskytuje novému vlastníkovi jedinečnou příležitost vytvořit z něj klenotnické mistrovské dílo. Klenotníci po celém světě oceňují příležitost pracovat s takovým vzácným a krásným kamenem, který má potenciál stát se středobodem nádherného a historického šperku.

Sewelô Diamond

Ačkoli cena, za kterou byl Sewelô Diamond prodán značce Louis Vuitton, není veřejně dostupná, tento 1 758-karátový nebroušený diamant je jedním z největších a nejdražších diamantů, které byly nedávno prodány​​.

Diamant Sewelô, s hmotností 1 758 karátů, vstoupil na scénu jako jeden z největších nebroušených diamantů, které byly kdy objeveny. Jeho název znamená "vzácný nález" v Setswana jazyce, což je příhodný název pro kámen, který v sobě skrývá tolik potenciálu a historického významu.

Historický Nález

Sewelô Diamond byl objeven v roce 2019 ve společnosti Lucara Diamond Corp. v dole Karowe v Botswaně. Tento nález následoval po objevení dalšího významného diamantu, Lesedi La Rona, ve stejném dole, což zdůrazňuje bohatství a potenciál botswanského drahokamového průmyslu.

Značka Louis Vuitton a Sewelô Diamond

Při snaze rozšířit svou pozici na trhu luxusního šperkařství získala značka Louis Vuitton tento vzácný diamant. Ačkoli konkrétní cena, za kterou byl diamant zakoupen, nebyla zveřejněna, akvizice Sewelô Diamond značkou Louis Vuitton zdůrazňuje ambice luxusních značek v průmyslu s vysokým rozpětím hodnoty a jedinečným designem​.

Budoucnost a Potenciál

Sewelô Diamond, jako nebroušený diamant, nabízí nespočet možností. Je na značce Louis Vuitton, aby odhalila skrytý potenciál tohoto vzácného kamene, ať už prostřednictvím jedinečných designů nebo jako součást širší kolekce luxusního šperkařství. Možnosti jsou tak široké jako fantazie klenotníků a designérů, kteří se podílí na jeho budoucí transformaci.

Každý z těchto diamantů je cenný a představuje nejen ohromnou finanční hodnotu, ale také fascinující kapitolu v historii a průzkumu nerostných bohatství naší planety. Jejich unikátní vlastnosti a vzácnost budou nadále uchvacovat milovníky klenotů a historiky po celém světě. Více o tom jak se určuje cena diamantů, píšeme v samostatném článku.

Zdroj: Wikipedia, Autor: Vladimír Daněk, Foto: Freepik