Co je to Bankovní identita

Bankovní identita je důležitým prvkem bankovního účtu, sloužícím k jeho jednoznačné identifikaci. Bankovní identitu je třeba uvádět při provádění transakcí a platbách a skládá se z několika čísel, která jsou přiřazena konkrétnímu účtu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
23/4/2023 11:57 AM

Kromě bankovní identity lze v některých bankách využít i další bezpečnostní prvky, jako jsou bezpečnostní hesla nebo kódy pro ověřování transakcí. V Komerční bance lze využít například Komerční banku Klíč, což je aplikace pro mobilní telefony, která slouží k ověřování totožnosti klienta a potvrzování transakcí.

Při použití bankovní identity je důležité dbát na bezpečnost. Bankovní identitu by neměl znát nikdo jiný než majitel účtu, a proto by měla být chráněna heslem a dalšími bezpečnostními prvky. Pokud dojde ke ztrátě nebo krádeži bankovní identity, je nutné okamžitě kontaktovat banku a přijmout další bezpečnostní opatření.

Využití bankovní identity a dalších bezpečnostních prvků při bankovních transakcích a platbách je důležité pro ochranu finančních prostředků klientů. Banky se snaží neustále zlepšovat své bezpečnostní mechanismy a implementovat nové technologie, aby minimalizovaly riziko krádeže nebo zneužití bankovní identity a zvyšovaly bezpečnost svých klientů.

Kde kromě banky se dá bankovní identita využít

Bankovní identita se ale neomezuje pouze na bankovní účty. V některých případech se bankovní identita používá i pro přihlašování na úřady a služby, které podporují tuto formu ověření totožnosti.

Na portálu občana si můžete ověřit platnost svých dokladů, obnovit řidičský průkaz, zkontrolovat bodové hodnocení řidičů, založit nebo změnit živnost, získat výpis z rejstříku trestů a podepsat ePetice.

Česká správa sociálního zabezpečení poskytuje služby jako podání přehledu o příjmech a výdajích pro OSVČ, informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění OSVČ.

Na webové aplikaci Moje daně můžete vyplnit a podat daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob, dani z nemovitých věcí nebo dani z přidané hodnoty, a také zkontrolovat stav svého daňového účtu.Na Úřadu práce ČR si můžete zažádat o podporu v nezaměstnanosti, rodičovský příspěvek a další dávky nebo o zprostředkování zaměstnání.

Na očkovacím portálu můžete stáhnout certifikát o očkování, testu nebo prodělané nemoci.

Aplikace eRecept vám umožňuje získat přehled o svých vydaných i nevydaných léků, a brzy bude obsahovat i přehled o absolvovaném očkování.

 Zdroj: ČOB, Autor: David Web, Foto: Pixabay