Poštovní spořitelna ČSOB

ČSOB Poštovní spořitelna představuje jeden z bankovních subjektů v Česku. Jak vznikla a jaké služby dnes nabízí?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
16/10/2023 12:45 PM

O vzniku ČSOB Poštovní spořitelny

ČSOB Poštovní spořitelna na trhu působí již od roku 1991. Bezprostředně po svém vzniku na trhu figurovala jako samostatná banka. Od roku 1995 ji převzala Investiční a poštovní banka. Objevil se také stávající název Poštovní spořitelna.

V roce 2000 převzala v té době již zkrachovalou Investiční a Poštovní banku značka ČSOB a zachovala Poštovní spořitelnu coby obchodní značku. Jediným vlastníkem ČSOB je v současnosti belgická finanční skupina KBC.

V roce 2010 se pak objevila i značka Era, která začala působit společně s Poštovní spořitelnou. Zaměřit se především měla na přivedení mladší klientely. Ta ale nakonec v konkurenci příliš neobstála a byla s původní Poštovní spořitelnou sloučena. Stalo se tak v roce 2017.

V létě roku 2022 pak oficiálně došlo k poslední výraznější změně ve vlastnické struktuře Poštovní spořitelny. V té době se oficiálně začlenila do skupiny svého stávajícího majitele, tedy ČSOB. Od tohoto okamžiku také užívá pozměněný název ČSOB poštovní spořitelna.

Jaké výhody nabízí spojení s ČSOB

Jak deklarovala samotná tuzemská banka, pro dosavadní klienty Poštovní spořitelny z toho měl vyplynout především snazší přístup k veškerým službám, které skupina ČSOB nabízí.

Ty jsou rozděleny do několika nejdůležitějších oblastí:

  • účty a karty
  • půjčky
  • pojištění
  • spoření
  • investice
  • bydlení

Dnes mohou původní klienti Poštovní spořitelny rovněž používat sjednocené online prostředí s jednotnou identitou a přístupem do internetového bankovnictví přes Smart klíč či novou mobilní aplikaci ČSOB Smart s virtuální asistentkou Kate.

V současné době tak ČSOB Poštovní spořitelna primárně nabízí tyto služby:

Osobní účty:

Poštovní účet

Poštovní účet je nabízen zdarma pro každého, klient nic nemusí platit za jeho vedení. Zdarma jsou i výběry z bankomatů ČSOB, dále také 1 výběr hotovosti na poště měsíčně a 1 donáška hotovosti na adresu měsíčně je také bez poplatku.

Dále účty pro podnikatele a organizace

  • účet pro neziskové organizace
  • účet pro právnické osoby
  • účet pro podnikatele (fyzické osoby)

Účet pro právnické osoby

Tento účet je určen pro všechny obchodní společnosti, bytová družstva, společenství vlastníků jednotek a obce (municipality).

Účet pro neziskové organizace

Tento produkt je zaměřen na všechny nadace a nadační fondy, občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církve a náboženské společnosti, příspěvkové organizace.

ČSOB Podnikatelský účet

Tento účet je navržen pro fyzické osoby - podnikatele. Při využívání internetového bankovnictví výrazně ušetříte za transakce.

Platební karta

Platební karta Poštovní spořitelny je klasická bezkontaktní karta, která umožňuje rychle a pohodlně platit za každodenní nákupy. V obchodě při placení ji stačí pouze přiložit k platebnímu terminálu. Zaplatit s ní lze doma i v zahraničí a samozřejmě při nákupech na internetu. Určena je pochopitelně i pro výběr peněz, což můžete učinit z bankomatu i na poště.

Kreditní karta

Kreditní kartu lze využít jako prostředek na získání odměny za každý nákup. Jak uvádí přímo Česká pošta, platí u tohoto produktu jednoduchá logika, že čím více platíte, tím větší odměnu dostáváte, a navíc ochráníte své nákupy díky pojištění proti rozbití a krádeži a prodloužené záruce.

Půjčka na cokoliv

U produktu Půjčka na cokoliv klient nedokládá zamýšlený účel úvěru. Nemusí tedy hromadit ani žádné účtenky a půjčit si může skutečně na cokoli. Peníze budou v případě potvrzení půjčky odeslány přímo na účet a splátky je možno dimenzovat dle potřeby.

Konsolidace půjček

Konsolidace znamená sloučení několika půjček do jedné. Tím můžete při jejich splácení ušetřit. Splácí se totiž kromě jedné půjčky také jen jedny poplatky. Konsolidaci půjček lze provést i na vybraných pobočkách České pošty. Přesnější informaci o této možnosti naleznete přímo na oficiálním webu této instituce. Splácení si můžete opět rozložit časově tak, aby vám vyhovovalo. Navíc vám pracovníci pošty pomohou zařídit i veškeré administrativní náležitosti.

Vkladní knížky

Vkladní knížka představuje tradiční způsob spoření. Určena je zájemcům, kteří preferují osobní kontakt na obchodním místě. ČSOB Poštovní spořitelna nabízí momentálně několik typů tohoto produktu, a to Vkladní knížku s výpovědní lhůtou a bez ní a Vkladní knížku dětskou.

Spoření s bonusem

Pod záštitou této banky lze získat i produkt Spoření s bonusem. Což je spořící účet s bonusovou (vyšší) úrokovou sazbou za investice a běžný účet. Úrok může být v tomto případě ve výši až 5 % p. a. Vedení účtu je zdarma a bez podmínek.

K dalším specifickým službám ČSOB poštovní spořitelny patří:

  • šekové poukázky
  • složenky
  • vkladová karta

Šekové poukázky

Šekové poukázky slouží jakožto doklad pro výplatu hotovosti z účtu plátce, vedeného ČSOB/ČSOB Poštovní spořitelnou nebo jinou tuzemskou bankou. Šeková poukázka tvoří vhodný nástroj pro výplaty dividend a jiných peněžitých plnění, kde z jakýchkoli důvodů nelze využít bezhotovostní výplatu na účet.

Složenky

Složenka slouží jako doklad pro platbu v hotovosti na účet příjemce, který je veden v ČSOB/ČSOB Poštovní spořitelně. Složenku tedy je možno výhodně využít, pro úhradu částky uvedenou na složence ve prospěch majitele účtu. Plátce, který obdrží poštou složenku, má možnost provést úhradu složenky na libovolné poště.

Vkladová karta

Vkladová karta má podobu platební karty. Určena je pro firmy a umožňuje pouze vklady hotovosti, a to na přepážkách České pošty nebo prostřednictvím vkladových bankomatů ČSOB.

Co se týče investičních služeb, ty Česká pošta od léta 2023 již oficiálně dále neposkytuje a funguje pouze jako zprostředkovatel. Přímým poskytovatelem služeb, jako jsou podílové fondy (včetně fondů smíšených), zůstává ČSOB.

Jaké jsou nejvýraznější výhody Poštovní spořitelny

Stěžejní předností Poštovní spořitelny je především její spojení s Českou poštou. Využívá partnerství s více než 3 000 pobočkami. Díky tomu je Poštovní spořitelna momentálně nejlépe dostupnou bankou tuzemského trhu. Stejně tak ČSOB provozuje síť více než 1 000 vlastních bankomatů.

Díky dostupnosti tak využívají tyto služby ve velké míře senioři. Na což ČSOB zareagovala speciálně upravenou infolinkou s vyškolenými pracovníky, kteří se těmto klientům věnují.

Foto: ČSOB, Autor: Denisa Holanová, Zdroj: ČSOB