Co je to SWIFT a BIC kód

‍SWIFT kód a BIC kód jsou tedy úzce spjaty, ale mají trochu odlišné funkce. SWIFT kód se používá pro identifikaci banky, zatímco BIC kód slouží k identifikaci konkrétní pobočky této banky. V praxi se často používají oba kódy společně, aby se zabezpečilo správné směrování mezinárodních plateb a transakcí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/4/2023 8:08 PM

Co je SWITF kód

SWIFT kód je unikátní identifikační kód, který slouží ke specifikování banky pro mezinárodní platby a komunikaci s ostatními bankami. Tento kód se také označuje jako BIC (Bank Identifier Code) a skládá se z osmi až jedenácti písmen, které identifikují konkrétní banku a její pobočku.

SWIFT kódy jsou využívány pro mezinárodní platby, kdy musí být specifikována cílová banka a její pobočka, aby byla platba úspěšně doručena. Kromě toho se SWIFT kódy používají pro různé bankovní transakce, jako například pro výměnu zpráv o platbách.

Využití SWIFT kódu je také důležité pro obchodování na burze, při kterém se uskutečňují transakce s cennými papíry. Tyto transakce probíhají většinou v mezinárodním měřítku a vyžadují správné určení cílové banky a účtu.

Co je to BIC kód jeho vztah k SWIFT kódu

SWIFT kód a BIC kód jsou oba identifikační kódy banky, ale mají trochu odlišný význam.

SWIFT kód je mezinárodní identifikační kód, který slouží ke správnému směrování plateb a informací mezi bankami po celém světě prostřednictvím SWIFT sítě. SWIFT kód seskládá z osmi až jedenácti alfanumerických znaků a obvykle obsahuje informace o názvu banky, městě a zemi. Jednotlivé části SWIFT kódu mají specifický význam a slouží k identifikaci banky a pobočky.

BIC kód(Bank Identifier Code) je také mezinárodní identifikační kód banky, který se používá pro mezinárodní bankovní transakce. BIC kód je vlastně SWIFT kód pro konkrétní bankovní pobočku. BIC kód se skládá z osmi až jedenácti alfanumerických znaků a slouží k identifikaci banky, pobočky a země.

Kdo uděluje SWIFT a BIC kódy

SWIFT kódy jsou udělovány organizací SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), což je mezinárodní organizace, která byla založena v roce1973 a sídlí v belgickém městě La Hulpe poblíž Bruselu. SWIFT slouží jako bezpečná a standardizovaná síť pro mezinárodní platby a bankovní komunikaci mezi bankami po celém světě.

SWIFT je nezisková organizace, jejíž členy jsou banky, finanční instituce a společnosti, které se zabývají finančními službami. SWIFT poskytuje finančním institucím globální komunikační platformu pro posílání a přijímání zpráv o platbách, bankovních transakcích, obchodování s cennými papíry a dalších bankovních operací.

SWIFT poskytuje také služby, jako je monitorování a zpracování platby a ověření totožnosti banky, která posílá nebo přijímá platbu. To je velmi důležité, protože mezinárodní platby mohou být náchylné k podvodům a rizikům spojeným s převodem velkých částek peněz mezi bankami po celém světě.

Organizace SWIFT má dnes více než 11 000 členů ve více než 200 zemích a každý den se přesni uskuteční více než 30 milionů transakcí. Kromě toho, SWIFT spolupracuje s dalšími organizacemi a institucemi, jako jsou centrální banky, mezinárodní organizace a regulační orgány, aby zajistil bezpečnost a efektivitu mezinárodních finančních transakcí.

České banky a jejich SWIFT kódy

V České republice mají SWIFT kódy všechny velké banky, zde je přehled několika z nich:

Česká spořitelna    GIBACZPX   
Komerční banka    KOMBCZPP   
Raiffeisenbank    RZBCCZPP   
ČSOB    CEKOCZPP   
UniCredit Bank    BACXCZPP   
Česká národní banka    CNBACZPP   
FIO Banka    FIOBCZPPXXX   
AIR Bank    AIRACZPP   
MONETA    AGBACZPP   
CREDITAS    CTASCZ22   

Autor: David Web, Zdroj: SWIFT,Foto: Pixabay