Ceny v Egyptě v roce 2022

Návštěvu Egypta by měl každý podniknout alespoň jednou za život, a to nejen, aby viděl starověké pyramidy a Sfingu, ale také krásnou přírodu s moři, horami, oázami a pouští, ochutnal výbornou egyptskou kuchyni a poznal místní pohostinnou kulturu. A jaké ceny můžete v Egyptě očekávat?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
22/8/2022 8:00 PM

Kolik vás bude stát nákup v supermarketu?

Když se rozhodnete zajít si nakoupit do egyptského supermarketu nebo obchodu s potravinami, můžete se těšit na nižší ceny než u nás a ve zbytku Evropy. Přestože inflace posledních let poznamenala i egyptský trh a ceny vzrostly, stále potraviny a běžné spotřební zboží nakoupíte za srovnatelné či levnější částky.

Základní potraviny stojí následující ceny

  • 0,5 kg chleba - 14 Kč
  • 250 g másla - 45 Kč
  • 1 l mléka - 22 Kč
  • plato 12 vajec - 47 Kč
  • 1 kg místního sýru - 85 Kč
  • 1,5 l balené vody - 7 Kč

V sekci ovoce a zeleniny narazíte na různorodé ceny, některé vybrané především dovážené druhy ovoce a zeleniny stojí více než byste čekali. Například banány a určité odrůdy jablek, rajčat nebo cibule mohou stát i trojnásobně více než místní produkty. Každopádně radši dejte přednost lokálním druhům a ušetříte v Egyptě nemalé peníze.

Egyptské ceny místního ovoce a zeleniny vycházejí na:

  • 1 kg jablek - 38 Kč
  • 1 kg banánů - 62 Kč
  • 1 kg pomerančů - 25 Kč
  • 1 kg rajčat - 18 Kč
  • 1 kg brambor - 13 Kč
  • 1 kg cibule - 8 Kč
  • 1 hlávka ledového salátu - 7 Kč

Také v zemi pyramid můžete v každém obchůdku s potravinami a supermarketu narazit na nejoblíbenější potraviny jako brambůrky, čokolády nebo sladké nápoje. Na kolik vás tedy vyjdou v Egyptě?

Nejoblíbenější potraviny najdete za tyto ceny:

  • Nutella 450g - 100 Kč
  • čokoláda Milka 100g - 27 Kč
  • Coca-Cola 0,5 l - 10 Kč
  • rozpustná káva Nescafé Gold 200g - 228 Kč
  • brambůrky Pringles 185g - 70 Kč
  • kukuřičné brambůrky Doritos 110g - 9 Kč
  • kečup Heinz 500 ml - 50 Kč  

Stejně jako ve většině muslimských zemí, také v Egyptě počítejte s tím, že vás pivo, víno a jiný alkohol vyjde o něco dráž než v Evropě. Půllitrová láhev lokálního egyptského piva stojí 36 Kč, další dovážené značky piv kolem 51 Kč v objemu láhve 0,33 l. A pokud si rozhodnete dát víno, jeho cena se pohybuje od 200 Kč za láhev.

Ceny v restauracích a egyptská kuchyně

V Egyptě byste určitě neměli vynechat ochutnávání jejich místní rozmanité kuchyně. Ideálně vyražte do lokální restaurace, kde za hlavní jídlo zaplatíte nejčastěji okolo 110 Kč. Pokud se nacházíte v turisticky oblíbené oblasti nebo městě, připravte se na trochu vyšší ceny, třeba tříchodové menu v lepší restauraci vás tak bude stát kolem 250 Kč za osobu.

Milovníky kávy jistě potěší cena za cappuccino 40 Kč, stejně jako pivaře, kteří za 0,5 l místního piva zaplatí 44 Kč. Mějte však na vědomí, že dovážené značky piv vás vyjdou o třetinu dráž za menší láhev - 0,33 l objemu za 62 Kč. A láhev vína v restauraci vás bude stát od 300 Kč podle typu vína a oblíbenosti dané oblasti u turistů.

Jaká jídla tedy v Egyptě nevynechat? Díky rozmanitosti jejich kuchyně, která je směsí té arabské, africké a středozemní si z menu vybere každý. Nejčastěji narazíte na pokrmy z masa nebo luštěnin a zeleniny, které se neobejdou bez tradičního pita chlebu. Na žádném stole nesmí chybět tahini - sezamový krém, hummus - cizrnové pyré se sezamem, baba ganoush - lilkové pyré se sezamem nebo salát tabouleh - bulgur s petrželkou, rajčaty, olivovým olejem a kořením.

Z hlavních jídel si musíte dát národní egyptský pokrm ful mudammas z dob faraonů, jedná se o vařené fazole s cibulí, česnekem, kořením a citronovou šťávou. Dále jsou typickými jídly košarí - směs rýže, čočky, těstovin a cibule s rajčatovou omáčkou, tameya - falafel kuličky z bobu obecného místo cizrny, kofta - masové koule z mletého skopového masa nebo také polévka molokhia - zeleninový vývar ze stejnojmenné rostliny podobné špenátu.

Z masových pokrmů určitě ochutnejte shawarmu, což je egyptská verze kebabu, kde se maso napichuje na tyč v celku a následně je podáváno v pita chlebu se zeleninou, česnekovým dipem, tahini nebo hummusem. Egypťané také hojně jedí skopové, drůbež a ryby jak z Nilu, tak z Rudého a Středozemního moře a další mořské plody.

A jako dezert si k tradičnímu čaji z ibičku nebo silné kávě můžete dát jednu z egyptských sladkostí jako knafeh - tenké nudle zalité horkým máslem a sladkým sirupem, oblíbenou baklavu - vrstvené listové těsto plněné ořechy, mandlemi nebo pistáciemi s medem, basbousu - krupicový dort slazený pomerančovou vodou nebo om-ali - rýže zapečená s mlékem, oříšky a rozinkami.

Kolik stojí nejznámější egyptské turistické atrakce?

Při slově Egypt každého z vás automaticky napadnou pyramidy, Sfinga, Káhira, plavba po Nilu, Údolí králů a další světoznámé starověké památky, které stojí za to navštívit alespoň jednou za život. Jaké turistické skvosty v Egyptě nevynechat a kolik vás bude stát jejich návštěva?

  • Pyramidy v Gíze + Velká sfinga - královské pohřebiště egyptských panovníků, jeden z dochovaných sedmi divů světa, skládá se ze tří pyramid (Cheopsova, Rachefova, Menkauerova) a Sfingy (socha ležícího lva s lidskou hlavou, největší na světě vytesaná z jednoho kusu kamene). Vstupné: 250 Kč.
  • Chrámový komplex v Karnaku a Luxoru, Chrámy v Abú Simbel, Údolí králů - první tři starověké památky jsou chrámové komplexy zasvěcené vybraným egyptským bohům nebo panovníkům, Údolí králů je další slavné pohřebiště egyptských králů. Vstupné Karnak: 250 Kč, Luxor: 200 Kč, Abú Simbel: 300 Kč, Údolí králů: 300 Kč.
  • Plavba po Nilu - jedinečný zážitek a příležitost navštívit vybrané antické památky při několikadenní plavbě hotelovou lodí s několika patry pohodlných kajut, restaurací, bazénem a terasou na opalování. Cena: 12 000 - 60 000 Kč/osoba (v závislosti na délce plavby, vybavenosti lodi, počtu výletů, atd).
  • Káhira - hlavní město Egypta s mnoha archeologickými, kulturními i náboženskými památkami, za návštěvu stojí naleziště Heliopolis, Egyptské muzeum nebo mešity Al-Azhar, sultána Hassana či Muhammada Alího. Vstupné do muzea: 250 Kč.
  • Údolí velryb - odlehlé údolí představuje muzeum pod širým nebem a paleontologické naleziště s obřími zkamenělinami starobylých velryb a žraloků z dob, kdy se tato oblast nacházela pod mořem. Vstupné: 250 Kč.
  • Asuán - nejjižnější egyptské město označované jako “brána černé Afriky” s mnoha starověkými památkami jako staré město Abu, mauzoleum Agy Chána nebo chrám bohyně Eset. Vstupné: 200 - 250 Kč (v závislosti na vybrané památce).
  • Hora Sinaj - v arabštině Jabal Musa (Mojžíšova hora), považována za biblickou horu, na které Bůh předal Desatero přikázání Mojžíšovi, měří 2 285 m n. m. a najdete ji na jihu Sinajského poloostrova. Cena: 400 Kč a více (nutné rezervovat průvodce a agenturu).
  • Pouštní oáza Siwa - oáza v Libyjské poušti, známá křižovatka putujících karavan, návštěvníci se mohou koupat v mnoha termálních přírodních pramenech. Cena: 5 000 Kč/osoba/den.
  • Jezero Nasser - také označováno jako Núbijské jezero, jedno z největších umělých jezer na světě, nachází se na řece Nilu a v jeho okolí můžete zahlédnout mnoho druhů ptáků, gazel, lišek, ještěrek nebo krokodýlů. Cena: 3 000 Kč a více na osobu/den plavby.
  • Národní park Ras Mohamed - jeden z prvních mořských národních parků v Egyptě, široké možnosti šnorchlování a potápění se ke korálovým útesům plných mořských živočichů. Vstupné: 180 Kč/osoba.

Kolik zaplatíte za dopravu v Egyptě?

V hlavním městě Káhiře a v okolí nejnavštěvovanějších památek nebo turistických resortů můžete použít místní hromadnou dopravu, která představuje kromě tramvají, autobusů a metra také vlaky a lodě. Za jednorázovou jízdenku na městskou dopravu nejčastěji zaplatíte 7 Kč, při delších přesunech mezi městy nebo památkami však počítejte s vyšší turistickou cenou. A měsíční jízdenka vás při delším pobytu bude stát 285 Kč na dopravu v Káhiře.

V případě, že si budete chtít objednat taxi nebo přepravní společnost Uber, připravte se na lehce odlišné ceny v turistických centrech a odlehlejších oblastech. I tak vás však jízda taxi vyjde dost výhodně oproti cenám v Evropě, startovací částka totiž vychází zhruba na 13 Kč a každý jeden ujetý kilometr na 7 Kč. 

Pokud raději jezdíte skrz aplikaci Uber, ušetříte ještě více než za taxi. Za vyzvednutí v Egyptě zaplatíte 10 Kč, za každý ujetý kilometr 4 Kč a za každou minutu jízdy 0,5 Kč. Celkově vás minimální cena za jízdu musí vyjít nejméně 17 Kč.

Jste-li zdatní řidiči a troufnete si autem sami mezi místní Egypťany, buďte opatrní, jelikož se zde moc nedodržují předpisy a maximální rychlosti jako u nás. Na čerpacích stanicích však natankujete velmi levně, litr nafty stojí 9 Kč a litr benzínu 13 Kč.

Levná drogerie, cigarety i poštovní známky

Pokud potřebujete na dovolené dokoupit nějakou drogerii, nemusíte se bát příliš vysokých cen. Dražší jsou pouze vybrané produkty, za které si běžně připlatíte i u nás. Zubní pastu si koupíte v průměru za 30 Kč, deodorant od 60 Kč a šampony a sprchové gely v objemu 400 ml i více běžně za 80 Kč.

Jste-li kuřák, jistě vás potěší, že cigarety jsou v Egyptě oproti alkoholu levnější než u nás. Za jednu krabičku 20 cigaret Marlboro zaplatíte 60 Kč, za ostatní značky cigaret dáte podobné či nižší částky. A pro nadšence do posílání pohlednic z dovolené je dobrou zprávou, že běžné egyptské poštovní známky vyjdou nejčastěji kolem 13 Kč, plus cena za samotnou pohlednici.