Srovnání cen ČR vs. Řecko (2022)

Řecko se v posledních letech stalo další velmi oblíbenou prázdninovou destinací mnoha Čechů. Oproti již klasické chorvatské dovolené si však za některé potraviny, druhy zboží a služby lehce připlatíte, a to nejen kvůli cenám v eurech. Jaké ceny tedy můžete letos očekávat?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/7/2022 2:00 AM

Různorodé ceny základních potravin

Při návštěvě supermarketu můžete v Řecku počítat s podobnou cenou za půl kilogramu chleba jako u nás, tedy kolem 25 Kč. Mléko a vejce jsou ale o něco dražší, za litr mléka zaplatíte 31 Kč oproti našim tuzemským 20 Kč a za 12 vajec v Řecku dáte 78 Kč, zatímco u nás mezi 42 až 48 Kč. Pokud si přejete ochutnat místní druhy sýrů, nemusíte dlouho otálet, cena se totiž pohybuje stejně jako u nás, tedy přes 200 Kč/kg.

Milovníky ovoce a zeleniny potěší třeba pomeranče, které jsou v Řecku podstatně levnější než u nás, kilogram pořídíte za 28 Kč, o pětikorunu méně než v českých obchodech. Naopak kilogram jablek nebo banánů vás na řecké dovolené vyjde podstatně dráž, za oboje dáte okolo 40 Kč/kg oproti zhruba 30 Kč/kg v Česku. Oblíbená rajčata si však můžete vychutnávat už za 38 Kč/kg, poloviční cenu než našich 70 Kč/kg. Stejně jako u nás se vám více vyplatí navštívit lokální trhy s ovocem a zeleninou, která je čerstvější a levnější než v běžných supermarketech a obchodech.

Za láhev 1,5 l pitné vody zaplatíte kolem 20 Kč, tedy mnohem více než našich 13 Kč za stejnou láhev. Alkoholické nápoje jsou v Řecku jakožto prázdninové destinaci výrazně dražší v obchodech i v restauracích oproti těm českým. Láhev levnějšího vína vás v supermarketu vyjde na 150 Kč a místní půllitrová láhev piva na 35 Kč, dovážená piva stojí kolem 50 Kč za 0,33l.

Dražší restaurace

Jak by se dalo očekávat, za jídlo a pití si v restauracích během hlavní turistické sezóny vždy připlatíte. Za běžná řecká jídla jako moussaka, souvlaki, řecký salát, rybu nebo jiný hlavní chod s masem dáte mezi 200 a 300 Kč v taverně, v lepších restauracích například s živou hudbou nebo výhledem na moře i dvojnásobek. Tříchodové menu s pitím vás průměrně vyjde na 400 až 700 Kč za osobu v pěkné restauraci.

Milovníci kávy zaplatí za cappuccino v krásných řeckých kavárnách mezi 70 a 90 Kč, v závislosti na destinaci. Víno v restauraci stojí od 200 Kč za 0,5 l karafu a jejich místní pivo kolem 100 Kč za 0,5 l. Přibližně stejnou cenu dáte za dovážená piva, ale v menších lahvích 0,33 l. Kopeček zmrzliny si v Řecku koupíte od 50 Kč běžně na ulici, v restauracích si opět připlatíte.

Je nutné dodat, že velmi populární řecké ostrovy jako Korfu, Santorini, Mykonos a další mají oproti pevnině ceny veškerých potravin, jídel v restauracích a zboží mnohem vyšší, jelikož se téměř vše musí dovážet z pevniny. Počítejte s tím tedy, když budete plánovat rozpočet na svou řeckou dovolenou. 

Levná drogerie i cigarety

Pokud si doma v záchvatu pakování náhodou zapomenete zubní pastu, šampon, sprchový gel nebo jinou běžnou drogerii, nemusíte zoufat. Průměrné ceny za tyto produkty jsou v Řecku srovnatelné nebo pouze lehce dražší v porovnání s našimi cenami v drogeriích. Nejlevnější zubní pasty stojí kolem 40 Kč a šampony v objemu 250 ml od 70 Kč.

Jste-li kuřák, nemusíte si lámat hlavu s vozením balíčků cigaret do zásoby, v Řecku je totiž pořídíte průměrně nejméně o 10 Kč levněji než u nás. Pokud plánujete jet do Řecka autem a zároveň tam i cestovat, počítejte s tím, že cena litru nafty je stejná jako v tuzemsku, tedy 46 Kč/l, ale benzín by se vám mohl prodražit s cenou až 55 Kč/l.