Srovnání cen ČR vs. Španělsko (2022)

Španělsko je cenami velmi podobné České republice, při pobytu v této zemi nás tedy v tomto směru nepříjemné překvapení nečeká. Dražší je zde již tradičně pivo, to je ale způsobeno hlavně tím, že Španělé na rozdíl od nás nejsou nijak nadšenými fanoušky tohoto nápoje.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
13/5/2022 2:00 AM

Dražší jsou jedině cigarety

Rodinný nákup ve Španělsku vyjde na téměř stejnou sumu, jako v Česku. Bochník obyčejného chleba stojí 25 korun, litr polotučného mléka 20 korun a plato dvanácti vyjde v průměru na 42 korun. Za 100 gramů sýra necháme v obchodě 24 korun.

Kilo rýže nebo brambor vychází na příjemných 25 korun a kilo kuřecích prsou bez kosti na 150 korun. Ceny podobné těm českým najdeme i v oddělení ovoce a zeleniny. Jeden kilogram pomerančů stojí 33 korun, kilogram rajčat 38 korun a hlávka salátu asi 24 korun. O něco dražší jsou tady jablka, kilogram vyjde na 42 korun. Jeden a půl litru balené vody stojí 15 korun.

Ani při nákupu alkoholických nápojů nás nečeká velké překvapení. Láhev středně kvalitního vína stojí 77 až 154 korun a půl litru španělského piva 19 korun. Krabička cigaret vyjde dráže než u nás, a sice na 128 korun.

Místo piva raději sangrii

O něco dražší se mohou zdát pokrmy a nápoje v restauracích. Hlavní chod v levnější restauraci či bistru vychází průměrně na 250 korun a v turisticky oblíbených městech jako je Madrid nebo Barcelona se částka zvyšuje o přibližně 100 korun.

Pro Čechy může být nepříjemná zdejší cena piva – půl litr točeného vychází na 61 korun. Mezi nejhorší značky bývá řazeno Cruzcampo a Standard San Miguel, což jsou zároveň piva, která najdete v místních barech velmi často. Sangria stojí sice podobně, bude ale nejspíš chutnější volbou.

Co se týče míchaných drinků, Španělé jsou považováni za mistry gin tonicu. S jeho konzumací je však potřeba být opatrný – dělají ho totiž i třikrát silnější, než je zvykem u nás. V kavárnách lze pak opět očekávat „české“ ceny. Například cappuccino stojí průměrně 40 korun.

Překvapení nečeká ani na benzínce

Ceny pohonných hmot jsou také téměř identické s cenami v Česku. Ve Španělsku momentálně stojí litr benzínu 33 korun a litr nafty 31 korun. Při dopravě hromadnou dopravou vychází jednorázová jízdenka na 36 korun.

V podobných hladinách jako v Česku se zde pohybují i ceny pronájmů. Třípokojový byt mimo centrum města si lze pronajmout v průměru za 19 000 korun na měsíc a energie vychází na necelé 3 000 korun.