Ceny v Turecku v roce 2022

Turecko je stále poměrně málo navštěvovanou zemí na hranici dvou kontinentů s památkami antické historie, pestrou místní kuchyní, nádhernou přírodou a jedinečnými přírodními atrakcemi. Na kolik vás návštěva Turecka může vyjít cenově?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
14/8/2022 10:00 AM

Na kolik vás vyjde nákup v supermarketu?

Ceny v běžných obchodech s potravinami a v supermarketech vás jistě mile potěší, jsou totiž poměrně nízké v porovnání s cenami ve většině evropských zemí. Důvod je prostý, občané v Turecku nevydělávají tolik jako zbytek Evropy a obchodní řetězce tak musí držet takové ceny, jaké si místní lidí mohou dovolit.

Základní potraviny můžete tedy nakoupit za tyto ceny

  • 0,5 kg chleba - 24 Kč
  • 250 g másla - 40 Kč
  • 1 l mléka - 18 Kč
  • plato 12 vajec - 52 Kč
  • 1 kg místního sýru - 172 Kč
  • 1,5 l balené vody - 4 Kč

Při nákupu ovoce a zeleniny se nenechte překvapit malými čísly na cenovkách vybraných druhů jako například u pomerančů a jablek, brambor, rajčat, cibule či ledového salátu. Jejich ceny jsou poloviční oproti těm, na které narazíte ve středoevropských a západoevropských obchodech.

Běžné ceny ovoce a zeleniny v Turecku vypadají takto:

  • 1 kg jablek - 26 Kč
  • 1 kg banánů - 53 Kč
  • 1 kg pomerančů - 33 Kč
  • 1 kg rajčat - 13 Kč
  • 1 kg brambor - 15 Kč
  • 1 kg cibule - 13 Kč
  • 1 hlávka ledového salátu - 17 Kč

Nejvíce vás v Turecku mohou zaskočit ceny nejpopulárnějších potravinových produktů jako jsou čokolády, kolové nápoje nebo brambůrky, které najdete v téměř každém supermarketu a běžném obchodě se spotřebním zbožím.

Nejoblíbenější potraviny nakoupíte za tyto ceny:

  • Nutella 450g - 47 Kč
  • čokoláda Milka 100g - 26 Kč
  • Coca-Cola 0,5 l - 11 Kč
  • rozpustná káva Nescafé Gold 200g - 205 Kč
  • brambůrky Pringles 185g - 40 Kč
  • kukuřičné brambůrky Doritos 110g - 16 Kč
  • kečup Heinz 500 ml - 60 Kč

A jak to je s cenami alkoholu v obchodech? Připravte se, že si v této muslimské zemi na pomezí Evropy a Asie za pivo, víno i další druhy alkoholu značně připlatíte. Za láhev vína dáte nejméně 150 Kč a za 0,5 l láhev místního tureckého piva kolem 35 Kč. Vybrané dovážené značky piv vás vyjdou na 45 Kč za 0,33 l láhev, počítejte však s dost menším výběrem než jste zvyklí u nás. Ve vybraných částech země se vám dokonce nemusí podařit alkohol sehnat vůbec. 

Ceny v restauracích a turecká kuchyně

Během návštěvy Turecka se vám vyplatí při ochutnávání turecké kuchyně chodit do místních občerstvení nebo kaváren, které na první pohled nemusí vypadat jako typická evropská restaurace. Za takové hlavní jídlo v nich však dáte kolem 80 Kč a nemusíte se bát, že byste potom měli ještě hlad. V turistických oblastech a větších městech však počítejte s turistickými cenami a za tříchodové menu v  lepší restauraci zaplatíte nejméně 170 Kč na osobu.

Také nápoje vás potěší svými cenami, za šálek cappuccina dáte 35 Kč a za půllitr lokálního piva 46 Kč. Pokud dáváte raději přednost dováženým značkám piv, ceny se značně zvyšují - na 0,33 l láhev si připravte 55 Kč. Láhev vína v restauraci vás vyjde mezi 160 a 250 Kč v závislosti na typu a stáří vína.

A co v Turecku rozhodně ochutnat? Každého z vás určitě napadne kebab - pečené nebo grilované maso z ovce nebo kuřete, přesněji se mu říká doner kebab, protože se maso otáčí na tyči ve svislé poloze a následně jí samostatně s hranolkami nebo třeba v pita chlebu. V Turecku však narazíte na další druhy kebabů: adana kebab - grilované mleté maso s chilli napíchnuté na tyči, şiş kebab - grilované kousky masa na tyči prokládané zeleninou nebo patlican kebab - maso opékané spolu s lilkem.

Turecká kuchyně je však velmi pestrá a za vyzkoušení stojí i další pokrmy jako kőfte - grilované či pečené kuličky z mletého masa, musaka - mleté maso, brambory, lilek a rajčata v zapékací misce, ghivec - dušené maso se zeleninou nebo menemen - pokrm z vajec, rajčat, zelených paprik a dalších surovin.

Je třeba nezapomenout také na ryby, možná však pro vás bude překvapením, že mořské ryby a plody nejsou moc oblíbené mezi Turky. Zato sladkovodní ryby, konkrétně pstruzi, se konzumují ve velkém na pstružích farmách a v rybích restauracích, na které ve vnitrozemí běžně narazíte.

Neměli byste minout ani turecké sladkosti a dezerty, na kterých si pochutnáte u šálku čaje, který se v Turecku pije několikrát denně, nebo u šálku turecké kávy. Mezi nejznámější dezerty patří baklava - listové těsto s ořechy nebo pistáciemi přelité medem, lokkum - sladké a velmi měkké kostky obalené nebo zdobené ořechy, kokosem či jinými dobrotami, nebo helva (chalva) - rozemletá sezamová semínka s cukrem.

Kolik stojí nejznámější turecké turistické atrakce?

Turecko představuje svou jedinečnou polohou mezi Evropou a Asií místo s bohatou antickou historií, která za sebou zanechala stovky památek a archeologických nalezišť. Narazíte zde na mnoho dalších kultur kromě převažující muslimské, můžete obdivovat nádhernou přírodou s unikátními skalními útvary, horami i mořem. Kam se rozhodně zajet podívat při návštěvě Turecka a kolik za to zaplatíte?

  • Starověké město Efes - kdysi hlavní město nejbohatší římské provincie, nachází se zde pozůstatky jednoho ze sedmi divů světa - Artemidina chrámu. Vstupné: 265 Kč.
  • Pamukkale - v překladu Bavlněný hrad, jedinečná přírodní kaskádovitá struktura s jezírky s minerálními prameny, z jejichž sněhově bílých usazenin (travertin) vznikají hráze a terasy. Vstupné: 265 Kč.
  • Kappadokie - přezdívaná “země krásných koní” se skalními městy zvláštních tvarů a podzemními městy, nejoblíbenější atrakce je ranní let balónem. Vstupné do skalního města: 200 Kč, cena za let balónem: 2 400 - 6 500 Kč (v závislosti na čase a délce letu, sezóně a počtu osob na palubě).
  • Trója - bájné i skutečné antické město ze slavných eposů od Homéra leží u ústí Dardanel do Egejského moře a najdete zde archeologické naleziště. Vstupné: 132 Kč.
  • Modrá laguna Ölüdeniz - křišťálově čistá voda s bílou pláží je součástí národního parku, patří mezi jedny z nejkrásnějších pláží na světě. Vstupné do NP: 17 Kč/osoba, 52 Kč/auto.
  • Istanbul - hlavní turecké město na dvou kontinentech, v evropské části vás okouzlí chrám Hagia Sofia, “Modrá mešita” nebo Velký bazar, v asijské části zase Galatská věž, zdobené mešity a osmanské vily. Vstupné do chrámu Hagia Sofia: zdarma.
  • Lodí po řece Manavgat - plavba po tyrkysově modré řece pramenící v pohoří Taurus a tekoucí do Středozemního moře, zastávka u stejnojmenného vodopádu. Cena: 440 - 680 Kč/osoba.
  • Bodrum - malebné město se starověkými a středověkými památkami a ruinami dalšího z divů antického světa - Mauzolea v Halikarnassu. Vstupné do mauzolea: 19 Kč.
  • Nemrut - hora o výšce 2 134 m n. m., jejíž vrchol panovník starověké Kommagenské říše Antiochos I. přestavěl na pohřební pyramidu zdobenou terasami s obřími sochami řeckých, perských a arménských bohů a zvířat. Vstupné: 40 Kč.

Kolik vás bude stát doprava v Turecku?

Ve velkých turistických městech a oblastech jako Istanbul, Ankara, Izmir či Antalya je dobré využít na větší přesuny jejich městskou hromadnou dopravu, která v Turecku představuje hlavně autobusy, minibusy (do menších okolních měst), metro a tramvaje. Jednorázová jízdenka vás bude stát kolem 8 Kč, takže si za tuto nízkou cenu můžete vesele cestovat, kolikrát jen chcete. Také měsíční jízdenka vás průměrně vyjde velmi levně, zaplatíte za ni nejčastěji 650 Kč.

Pokud se rozhodnete využít taxi služeb a přepravních společností jako je Uber, počítejte s tím, že ceny se budou docela výrazně lišit v menších městech a turistických centrech, kde mohou být až dvojnásobné. Průměrně dáte za jízdu v taxi za startovací částku kolem 18 Kč a za každý jeden ujetý kilometr 13 Kč, což je stále málo peněz v porovnání s cenami v kontinentální Evropě.

Pokud si v Turecku objednáte Uber, můžete očekávat klasický žlutý taxík. Společnost Uber totiž nebyla populární u místních taxi služeb a výsledkem soudního sporu je kompromis, kdy si přes aplikaci Uber můžete objednat místní taxi za stejné ceny zmíněné výše.

Můžete si také troufnout na místní dopravu sami a projet si Turecko vlastním autem nebo dodávkou. V tom případě narazíte při tankování na čerpacích stanicích na ceny jako 30 Kč za litr nafty a 28 Kč za litr benzínu.

Velmi levná drogerie i cigarety, poštovní známka téměř zadarmo

Ani při nákupu v drogerii v Turecku nečekejte vysoké ceny, pokud vyloženě nehodláte kupovat vybrané dovážené značky, které jsou dražší i u nás. Běžná zubní pasta stojí kolem 30 Kč, deodorant od 50 Kč a šampony a sprchové gely ve větších baleních o objemu 450 ml vyjdou zhruba na 70 Kč.

Jako kuřák si můžete v klidu připravit na jednu krabičku 20 cigaret Marlboro pouze 40 Kč, stejně jako další značky cigaret, které jsou mnohdy ještě levnější. A pokud pravidelně posíláte pohlednice ze svých zahraničních cest, v Turecku nemusíte dlouho váhat. Poštovní známka totiž stojí pouhých 5 Kč, které připočtete k ceně za pohled.