Investiční perla na aukci: Obrácená Jenny překonává rekordy

Ve světě investic do vzácných sběratelských předmětů se nedávno odehrál pozoruhodný moment, který by mohl zajímat jak nové, tak zkušené investory. Na aukci v New Yorku došlo k prodeji jedné z nejvzácnějších poštovních známek na světě – Obrácené Jenny. Tato známka, na které je kvůli tiskové chybě letadlo vyobrazeno vzhůru nohama, se prodala za ohromujících 46,4 milionu korun (2 miliony dolarů), čímž stanovila nový rekord v ceně amerických známek.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Zajímavostí je, že Obrácená Jenny byla vytištěna v roce 1918 jako oslava zavedení pravidelného doručování pošty letadlem v USA. Původní cena známky byla pouhých 24 centů, ale její hodnota se během století výrazně zvýšila. Tento vzácný kus pochází z chybného tiskového archu, kde letadlo Curtiss JN-4 na známkách bylo vzhůru nohama.

Novým majitelem se stal Charles Hack, zkušený sběratel, který má ve své sbírce již dva podobné exempláře. Jeho první nákup Jenny byl v novém tisíciletí za přibližně 300 tisíc dolarů, a druhý v roce 2007 za milion dolarů. Tento trend ukazuje, že hodnota Obrácené Jenny stoupá po celé století.

Poštovní známka: Obrácená Jenny

Co dělá Obrácenou Jenny tak vzácnou? Kromě vizuální atraktivity a historického významu existuje na světě jen sto těchto známek. Navíc, známka číslo 49, která byla právě prodána, je ve výjimečném stavu, díky tomu, že byla po desetiletí uchovávána v bankovním trezoru, chráněna před světlem a dalšími vlivy.

Tato aukce nejen že posunula hranice ve světě filatelie, ale také ukázala, že investice do historických a unikátních předmětů může být velmi výnosná. Obrácená Jenny, teď označovaná jako významný kus americké historie, představuje dokonalý příklad toho, jak mohou být takovéto investice zároveň vášní i finančně výhodným rozhodnutím.

Zdroj: Wikipedia: Vladimír Daněk, Foto: Wikipedia a ČTK