Osobní, elektronické i automatické zrušení. SIPO už netáhne

Česká pošta dlouhá desetiletí provozuje službu SIPO, kterou v roce 2022 zdražila. Možná si kladete otázku, jak zrušit SIPO, zda se vyplatí službu ponechat nebo jaké má v dnešní době elektronického bankovnictví výhody. Připravili jsme podrobného průvodce.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
3/12/2023 8:57 AM

Služba SIPO

Pod zkratkou se skrývá pojem Sdružené inkaso plateb obyvatelstva. Služba České pošty nabízí sloučit veškeré platby do jednoho inkasa. To znamená, že zaplatíte jednu souhrnnou částku České poště a ta provede zaslání a rozúčtování plateb vašim dodavatelům. Prostřednictvím sdružené platby můžete hradit energie, nájemné, pojistky, koncesionářské poplatky, předplatné tisku aj. Výhodou služby je, že k určenému datu zaplatíte jednorázově a máte jistotu, že platba dodavatelům dorazila.

Jak funguje SIPO

Pokud máte zájem posílat jen jednu platbu namísto několika, požádáte na pobočkách České pošty o spojovací číslo. Je to jedinečný identifikátor, podobá se číslu bankovního účtu. Platí i v případě, že se přestěhujete nebo změníte příjmení. Po úhradě dostáváte přehled plateb, které byly prostřednictvím SIPO uhrazeny.

SIPO můžete platit hotově na pobočkách pošty, příkazem k úhradě, u poštovních doručovatelů nebo inkasem z účtu. O zdražení jsme vás informovali dříve v článku, kolik bude stát SIPO od října.

Jak funguje SIPO

Kolik stojí SIPO

Hotovostní platba SIPO na přepážce                                                28Kč

Platba SIPO u poštovního doručovatele                                            32 Kč

Platba SIPO elektronicky, převodem z účtu nebo inkasem              18 Kč

Zrušení plateb SIPO

Představte si, že byste neměli internetové bankovnictví a pokaždé, když byste potřebovali zaplatit vodu, elektřinu, nájem, vypravili byste se na pobočku vaší banky a na pokladně zadali příkaz k úhradě. Nebo byste počkali na složenku a s tou byste se vydali zaplatit částku na poštu. Každá obdržená složenka by znamenala jednu cestu na poštu v jiném termínu. A právě v těchto dobách měla služba SIPO celou řadu výhod a své opodstatnění. Namísto 6 nebo více plateb jste zaplatili jednu částku a o rozúčtování se už postarali pracovníci České pošty. Zároveň jste ušetřili na poplatcích, protože za každý příkaz k úhradě se účtovaly až desítky korun.

Dnes není problém nastavit si placení služeb trvalým příkazem nebo souhlasem s inkasem. A pokud se podíváte na bankovní účet zjistíte, že za trvalý příkaz ani za inkaso neplatíte. Oproti tomu je služba SIPO zpoplatněna. Důvody pro vypovězení jsme vám podrobně přiblížili v článku Zrušte službu, nevýhody SIPO nelze přehlížet.

 Služba SIPO je stará přes 60 let a stále ji využívá asi 3 miliony lidí.

Kdy nelze zrušit SIPO

SIPO není možné zrušit do chvíle, kdy je na příkaz navázaná nějaká platba. Na pobočkách České pošty můžete zrušit pouze placení rozhlasu a televize přes SIPO, ostatní poplatky musíte převést do elektronického bankovnictví. Česká pošta si od vás vyžádá informaci, jakým způsobem budete napříště hradit poplatek za rozhlas a televizi. Postačí uvést například inkasem nebo převodem z účtu. Není třeba dokládat potvrzení.

Co je třeba udělat, než zrušíte SIPO

Samotnému zrušení SIPO plateb musí předcházet převedení plateb jinam. Včas řešte změnu, abyste se nedostali do prodlení s úhradou za služby a nebyli vyzýváni k zaplacení penále.

Vyhledejte bankovní spojení na dodavatele a v internetovém bankovnictví nastavte trvalé příkazy na příslušné datum nebo vyplňte souhlas s inkasem. Snadná je komunikace s dodavateli energií. Prakticky všichni mají pro klienty k dispozici samoobsluhu, kde jsou přehledně seřazeny platby záloh, roční vyúčtování a důležité informace k obsluze účtu.

Jak zrušit SIPO

  • Osobně na kterékoliv pobočce České pošty.
  • Zaslání žádosti o zrušení datovou schránkou.
  • Zaslání žádosti o zrušení emailem opatřeným elektronickým podpisem.

Na zrušení SIPO není formulář

Není k dispozici žádný formulář ke stažení, který by vám umožnil vyplnit identifikační údaje a po jeho zaslání nebo předložení by došlo ke zrušení služby. Proto žádost napište volnou formou a nezapomeňte připojit údaje o vaší osobě. K žádosti je třeba napsat vaše spojovací číslo, které je na dokladu SIPO uvedeno.

V žádosti o zrušení stačí uvést větu, že žádáte o zrušení služby SIPO a připojit:

  • jméno, příjmení, adresu,
  • datum a místo narození,
  • spojovací číslo,
  • datum podání žádosti a podpis.

Placení SIPO elektronicky, zrušte inkaso v bance

Mnoho uživatelů služby SIPO má nastavenou úhradu inkasem z účtu. Jakmile budete mít všechny platby převedeny jinam, můžete v bankovnictví zrušit souhlas s inkasem pro platby SIPO. Raději toto zrušení proveďte až následující měsíc po měsíci, ve kterém jste platby převedli jinam.

Automatické zrušení SIPO

Jednoduchým zrušením plateb SIPO je počkat na automatické ukončení služby. SIPO se zruší automaticky od následujícího měsíce po měsíci, ve kterém ze SIPO neodešla žádná platba. Je tedy vhodné převést všechny platby jinam pokud možno ve stejném období.

Autor: Iva Vaněčková, Foto:  pxhere.com

Zdroje:

https://www.e15.cz/sipo-co-to-je

https://www.ceskaposta.cz/sluzby/platebni-a-financni-sluzby-cr/sipo

https://www.zive.cz/clanky/jak-zrusit-sipo/sc-3-a-218373/default.aspx#part=1