Kylian Mbappé - plat, který překoná všechna očekávání

Kylian Mbappé je jedním z nejtalentovanějších fotbalistů současnosti a jeho jméno je dnes známé po celém světě. Tento mladý francouzský útočník se již proslavil svými výkony na klubové i reprezentační úrovni a jeho platy jsou odpovídající jeho výjimečnému talentu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
20/4/2023 1:29 PM

Přestup do Paris Saint-Germain

Kylian Mbappé se narodil v roce 1998 v Paříži a fotbal začal hrát v klubu AS Bondy. V roce 2013 se připojil k akademii klubu AS Monaco, kde se rychle propracoval do prvního týmu. V roce 2017 odešel Mbappé z Monaka do francouzského gigantu Paris Saint-Germain, kde podepsal smlouvu na pět let a stal se nejdražším teenagerem v historii fotbalu.

Podle odborných odhadů Mbappé za svůj přestup z Monaka do PSG zaplatil klub částku přes 180 milionů eur. Tento přestup z něj udělal nejdražšího francouzského fotbalistu v historii.

Mbappé měl plat v PSG ve výši více než 30 milionů eur ročně. Tento plat zahrnuje nejenom základní mzdovou složku, ale také různé bonusy a příplatky za úspěchy na hřišti.

Kylian Mbappé - plat, který překoná všechna očekávání

Nová jedinečná smlouva s PDG v roce 2022

Kylian Mbappé, podepsal v květnu 2022 bezprecedentní smlouvu s jeho klubem Paris Saint-Germain. Tato smlouva zahrnuje nejen vysoký plat, ale také bonusy za věrnost, které mohou dosáhnout až 90 milionů eur, pokud Mbappé zůstane v klubu po celou dobu smlouvy. Celkově by tato smlouva mohla Mbappého stát 630 milionů eur (v přepočtu cca 15,75 miliard korun), což ji činí jednou z nejlukrativnějších smluv ve fotbale.

Tuto smlouvu popsal deník Le Parisien jako "smlouvu století", což znamená, že se jedná o jednu z nejvýznamnějších a nejlepších smluv, kterou kdy fotbalista podepsal. Tento krok zamezil možnému odchodu Mbappého do Real Madrid, který o něj projevoval zájem.

Další nadprůměrně placení fotbalisté

V minulosti měl nejlukrativnější smlouvu v Barceloně Lionel Messi, Mbappého současný spoluhráč v PSG. V letech 2017 až 2021 Messi vydělal hrubě 555 milionů eur (cca 14mild Kč). Avšak Mbappého nová smlouva může představovat nový standard v oblasti vysokých platů a bonusů pro sportovce v profesionálním fotbale.

Dalším extrémně placeným fotbalistou je Cristiano Ronaldo s platem cca 4,7mil Kč ročně (188Kč Eur) a následuje Neymar s 1,45 miliardami korun ročně.

Přepočet Mbappého mzdy na období:

Ročně:            630milEur (cca 15,75mld Kč)

Měsíčně:        52,5mil Eur(cca 1,3mld Kč)

Denně:           1,7mil Eur(cca 43,1mil Kč)

Hodinu:          72tis Eur(cca 1,7mil Kč)

Minutu:          1,2tis Eur(30tis Kč) 

Další peníze od sponzorů

Kromě svého platového ohodnocení od PSG, Mbappé také vydělává velké peníze díky sponzorům. Podle odborníků je Mbappé jeden z nejžádanějších fotbalistů na reklamním trhu a spolupracuje s řadou předních značek, včetně Nike, Hublot, EA Sports a Pepsi. Celková hodnota jeho smluv s těmito sponzory se odhaduje na více než 10 milionů eur ročně.

Kylian Mbappé je tak jedním z nejlépe placených fotbalistů na světě a jeho příjmy neustále rostou. S tak vysokými platy a sponzorskými smlouvami bude Mbappé patrně nadále dominovat světovému fotbalu a stát se jedním z nejvýznamnějších a nejlépe placených sportovců na světě.

Zdroj: ČTK, Autor: David Web, Foto: Pixabay