Průměrná měsíční mzda

Průměrná měsíční mzda je jedním z nejdůležitějších ukazatelů ekonomického růstu a blahobytu obyvatelstva. V České republice se průměrná mzda pravidelně zvyšuje, což je pozitivní zpráva pro všechny pracující. V tomto příspěvku si podrobněji přiblížíme, co průměrná mzda v ČR znamená a jak se počítá.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
4/5/2023 11:22 PM

Průměrná mzda je jednoduše aritmetický průměr všech měsíčních platů v určité oblasti nebo v celé zemi. Český statistický úřad zveřejňuje průměrnou mzdu každý kvartál a používá pro ni výpočet zahrnující všechny druhy platu, včetně odměn za práci přesčas, příplatků a dalších benefitů. Průměrná mzda se také vztahuje k pracujícím na plný úvazek a nezahrnuje lidi, kteří jsou nezaměstnaní, na mateřské dovolené nebo na dlouhodobé nemoci.

Podle statistiky Českého statistického úřadu se průměrná hrubá mzda v ČR za první čtvrtletí roku 2023 zvýšila na 36 128 Kč měsíčně. To je nárůst o6,2 % v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2022. Je to tedy vysoká částka, ale mějte na paměti, že výše mzdy se liší v závislosti na regionu, odvětví a konkrétní pozici.

Průměrná hodinová mzda

Co se týče výpočtu průměrné mzdy na hodinovou mzdu, jednoduše vydělíme měsíční mzdu pracovníků počtem odpracovaných hodin za měsíc. Průměrná hodinová mzda v ČR za první čtvrtletí roku 2023 dosáhla hodnoty 228 Kč. Oproti předchozímu roku to znamená nárůst o 7,1 %. Hodinová mzda však není pro všechny pracovníky stejná, některé pozice si vydělávají více, zatímco jiné méně.

Median – kolik lidí má skutečně průměrnou mzdu

Podle statistiky Českého statistického úřadu z roku 2021, má přibližně 65 % zaměstnanců v České republice hrubou měsíční mzdu podle mediánu a zbytek tvoří ti, kteří mají nadprůměrnou mzdu. Průměrná měsíční hrubá mzda v ČR v roce 2021 činila 38 802Kč.

Je důležité si uvědomit, že průměrná mzda je ovlivněna velkými rozdíly v mzdách mezi jednotlivými odvětvími, profesemi a regiony, zatímco median představuje hodnotu, která nezávisí na extrémně vysokých nebo nízkých hodnotách a spíše vypovídá o tom, jaké mzdy jsou obvyklé v dané populaci.

Zdroj: ČSU, Autor: David Web, Foto: Pixabay