Median: Skutečná průměrná mzda

Median mzdy se používá jako statistický ukazatel, který lépe vystihuje situaci na trhu práce než průměrná mzda. V ČR byl v roce 2021 medián mzdy 31 200 Kč.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
6/5/2023 10:31 PM

Median vs Průměr – rozdíl ve výpočtu

Median je statistický ukazatel, kterým se vyjadřuje střední hodnota řazeného souboru dat. Konkrétně jde o hodnotu, která se nachází uprostřed řazeného souboru hodnot. To znamená, že polovina dat je větší než tento ukazatel a polovina je menší.

Na rozdíl od průměru, který se vypočítá jako součet všech hodnot dělený počtem těchto hodnot, se median vypočítá jako prostřední hodnota z řazeného souboru dat. To znamená, že jeden extrémně vysoký nebo nízký výsledek nemá takový vliv na hodnotu medianu jako na průměr.

Průměrná mzda v ČR

Podle údajů Českého statistického úřadu byla průměrná hrubá mzda v České republice v roce 2021 cca 36 000 Kč. Tento ukazatel je vypočten jako součet všech mzdových výplat dělený počtem zaměstnanců. Vysoká hodnota průměru však nemusí nutně znamenat, že každý zaměstnanec má vysokou mzdu, protože průměr je ovlivněn extrémními hodnotami.

Median mzdy v ČR

Podle stejného zdroje byl v roce 2021 median hrubé mzdy v ČR 31 200 Kč. To znamená, že polovina zaměstnanců v ČR měla hrubou mzdu vyšší než 31 200 Kč a druhá polovina měla mzdu nižší než 31 200 Kč.

Srovnání průměru a mediánu v ČR

Z výše uvedených údajů je patrné, že průměr a median hrubé mzdy v ČR se značně liší. Zatímco průměr byl 35 935 Kč, median byl 31 200 Kč. To ukazuje, že vysoké mzdy některých zaměstnanců výrazně ovlivňují hodnotu průměru, zatímco median se více přibližuje k reálnému prostřednímu platu v ČR.

Srovnání minimální mzdy s průměrem a medianem v ČR

Minimální mzda je nejnižší možný plat, který zaměstnavatel může svým zaměstnancům nabídnout. V České republice je stanovena zákonem a mění se každoročně. Minimální mzda se týká zaměstnanců s plným pracovním úvazkem, kteří pracují 40 hodin týdně, a má za úkol zaručit minimální životní úroveň.

Srovnání medianu mzdy a minimální mzdy v ČR

Podle statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) byl v roce 2021 median mzdy v České republice cca 31 200 Kč hrubého, což znamená, že polovina obyvatel vydělává více než tuto částku a druhá polovina méně. Na druhé straně byla minimální mzda v roce 2021 stanovena na 15 200 Kč hrubého.

To znamená, že minimální mzda je mnohem nižší než median mzdy. V roce 2021 mělo minimální mzdu přibližně 6% pracující populace v ČR, což je zhruba 380 tisíc lidí. Na druhé straně mělo 50% obyvatel ČR příjem nižší než 36 186 Kč hrubého, což znamená, že výrazně více lidí má příjem blízký minimální mzdě než medianu mzdy.

Význam medianu mzdy

Údaj Median mzdy se používá k lepšímu pochopení rozložení příjmů v dané populaci. Zatímco průměrná mzda může být ovlivněna extrémně vysokými nebo nízkými příjmy v dané populaci, median se zaměřuje na prostřední hodnotu. To znamená, že polovina lidí v dané populaci má příjem vyšší než median a druhá polovina má příjem nižší než median.

Využití medianu je zejména důležité při srovnávání mezd v různých zemích nebo v různých skupinách obyvatelstva, kde mohou být rozdíly mezi průměrnými mzdami způsobeny například rozdílnou strukturou vzdělání nebo zaměstnání. Median umožňuje přesnější srovnání mezd mezi různými skupinami lidí.

V České republice se údaj Median mzdy používá k analýze ekonomické situace v zemi a k výpočtu minimální mzdy, která by měla zajistit minimální životní úroveň pro zaměstnance.

Zdroj: ČSU, Autor: David Web,Foto: Pixabay