Výpočet čisté mzdy - co vše se započítává

Výpočet čisté mzdy, tedy částky, kterou zaměstnanec skutečně dostane na svůj účet po odečtení daní a odvodů, zahrnuje několik faktorů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
18/5/2023 12:50 PM

Zde je zjednodušený přehled kroků, které se obvykle uplatňují při výpočtu čisté mzdy v České republice:

  1. Určení hrubé mzdy: Zaměstnavatel určí výši hrubé mzdy, což je částka, kterou zaměstnanec dostává před odpočtem daní a odvodů. Hrubá mzda se obvykle stanovuje na základě pracovní smlouvy nebo kolektivní smlouvy.
  2. Odpisy na sociální a zdravotní pojištění: Zaměstnavatel odvádí ze mzdy zaměstnance povinné sociální a zdravotní pojištění. Tyto odvody jsou vypočítány na základě výše hrubé mzdy a sazeb stanovených zákonem.
  3. Daňové odpisy: Na základě výše hrubé mzdy se vypočítává daň z příjmu fyzických osob. Výše daně závisí na daňové sazbě a osobních úlevách, které jsou uplatňovány na daného zaměstnance. Údaje o daňových sazbách a úlevách jsou stanoveny zákonem o daních z příjmů.
  4. Ostatní odvody a slevy: Kromě sociálního pojištění, zdravotního pojištění a daně z příjmu se mohou provádět další odvody, jako je pojištění v nezaměstnanosti nebo odvody do penzijního fondu. Na druhé straně mohou být uplatňovány také slevy na dani, například na děti, studium nebo hypotéky.
  5. Výpočet čisté mzdy: Po odečtení všech daní, odvodů a případných slev se dostáváme k čisté mzdě. Jedná se o konečnou částku, kterou zaměstnanec dostane na svůj účet.

Je důležité poznamenat, že výpočet čisté mzdy může být ovlivněn různými faktory, jako jsou zaměstnancovy individuální okolnosti (např. slevy na dani), změny v legislativě a další. Proto se mohou výpočetní postupy lišit v závislosti na konkrétní situaci zaměstnance.

Autor: David Web, Zdroj MPSV, Foto: Pixabay.cz