Kolik stojí nastřelení vlasů v roce 2024

Pokud vás trápí řídnoucí vlasy, máte v dnešní době možnost nechat si vlasový porost nastřelit – neboli transplantovat. Na kolik tento zákrok vyjde a kdy jej platí zdravotní pojišťovny?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/6/2022 2:00 AM

Cena nastřelení vlasů

Cena tohoto zákroku se liší podle velikosti oblasti, kterou chcete transplantovat. Logicky čím menší oblast, tím nižší cena operace. Průměrná cena transplantace vlasů se pohybuje kolem 80 000 Kč.

Cena obvykle zahrnuje úvodní konzultaci s chirurgem, anestezii, zákrok samotný a pooperační péči. Pokud vás operuje velmi zkušený vlasový chirurg, je zákrok obvykle dražší. Stejně tak v případě, že si vyberete renomovanou kliniku. Více peněz si připravte také, pokud bude zákrok složitější než obvykle anebo pokud je váš zdravotní stav komplikovaný.

Cena samotných vlasových štěpů na první pohled závratná není, za jeden štěp platíte v průměru 100 Kč. Na druhou stranu – v každém štěpu je pouze jeden až pět vlasů. Chcete-li tedy transplantovat rozsáhlejší oblast, bude zapotřebí i několik set vlasových štěpů.

Tento zákrok bohužel nehradí zdravotní pojišťovna, protože se jedná o kosmetickou operaci. Pouze v odůvodněných případech (např. transplantace kůže po požáru) a na doporučení lékaře je možné, aby pojišťovna zákrok uhradila.

Jak probíhá samotný zákrok

Váš lékař zvolí jednu ze dvou metod pro transplantaci: operaci folikulárního proužku (FUSS) nebo extrakce folikulárních jednotek (FUE). Při samotné operaci vám nejprve chirurg vyčistí pokožku hlavy a vstříkne vám lék na znecitlivění zadní části hlavy. 

Posléze chirurg odstraní šesti až deseti palcový proužek kůže ze zadní části vaší hlavy. Odloží ji stranou a pokožku hlavy sešije. Tato oblast je okamžitě skryta vlasy kolem ní, nemusíte se tedy bát, že by bylo vidět místo, odkud byly transplantované vlasy odebrány.

Poté tým chirurga rozdělí pruh odstraněné pokožky hlavy na 500 až 2 000 malých štěpů, z nichž každý má jeden až pět vlasů. Počet štěpů závisí na typu vašich vlasů, jejich kvalitě, barvě a velikosti oblasti, kterou chcete zakrýt.

Pokud podstupujete proceduru FUE, tým chirurga vám oholí zadní část pokožky hlavy. Poté lékař odebere vlasové folikuly jednu po druhé. Oblast se zacelí drobnými tečkami, které vaše stávající vlasy zakryjí.

Po tomto okamžiku jsou oba postupy stejné. Poté, co připraví štěpy, chirurg vyčistí a znecitliví oblast, do které bude umísťovat nové vlasy. Skalpelem nebo jehlou vytvoří otvory nebo štěrbiny a každý štěp jemně umístí do jednoho z otvorů. 

V závislosti na velikosti zákroku, bude proces trvat asi 4 až 8 hodin. 

Po operaci může být vaše pokožka hlavy velmi citlivá. Možná budete muset několik dní užívat léky proti bolesti. Alespoň jeden nebo dva dny budete muset nosit obvazy na temeni hlavy. Lékař vám také může předepsat antibiotika nebo protizánětlivé léky. Nicméně většina lidí je schopna vrátit se do práce 2 až 5 dní po operaci.

zdroj: Shutterstock

Barvení a stříhání vlasů po zákroku

První měsíc po transplantaci vlasů vyžaduje, abyste své pokožce hlavy a vlasům věnovali trochu více péče a pozornosti než obvykle. Zejména v prvním týdnu byste měli na ošetřovaná místa používat speciální šampon nebo fyziologický roztok. Měli byste se snažit být šetrnější i při mytí a sušení vlasů. Během této doby byste se také měli vyvarovat používání vysoušeče vlasů.

Je zcela normální, pokud si všimnete vypadávání vlasů. Implantovaný folikul v hlavě ale zůstane a vlasy opět dorostou. 

Než se necháte ostříhat po transplantaci vlasů, je vhodné navštívit svého lékaře, aby se ujistil, že se hlava správně hojí. Pokud je proces hojení o něco pomalejší než normálně a stále dochází k zarudnutí, otoku a strupům, možná budete muset počkat, než se necháte ostříhat, protože by to mohlo ještě více zpomalit hojení.

Kromě střihu se možná budete chtít vrátit k používání stylingových přípravků, chemických barev nebo tepelných úprav. Nicméně, stejně jako stříhání vlasů, se doporučuje vyhnout se jim alespoň 3-4 týdny. Dokonce i použití vysoušeče vlasů může poškodit nové folikuly. Ty mohou být také v počátečních fázích růstu citlivější na chemikálie a stylingové přípravky.

Pokud si plánujete barvit vlasy, měli byste počkat alespoň 4 týdny a před tím se poradit se svým lékařem pro transplantaci vlasů. 

TIP: Zahuštění vlasů: šetrné metody zahuštění, cena a tipy na správnou péči

Jak vybrat kliniku k transplantaci

Než se si objednáte takto drahý zákrok, je vhodné si nejprve několik věcí zjistit a ověřit:

  • Jsou informace o lékaři, který bude zákrok provádět, uvedeny na webové stránce kliniky? Ujistěte se, že vystudoval lékařskou fakultu, kterou uvádí ve svém životopise. Pokud na webu nejsou žádné informace o lékařích, zvažte, zda tuto kliniku využijete.
  • Hlavním bodem transplantace vlasů je správné plánování. Očekávejte, že vám při konzultaci na klinice poskytnou přesný plán léčby. Stejně tak by se měla klinika zajímat o váš aktuální zdravotní stav, prodělané choroby a možné zdravotní komplikace.
  • Vzhledem k tomu, že počet sledujících na sociálních sítích jsou virtuální čísla, která lze koupit za peníze, nenechte se tím zmást. Na internetu prozkoumejte zkušenosti nebo stížnosti pacientů.
  • Ve světě jsou akceptovány pouze 2 metody odběru vlasů (FUE a FUT), 2 různé metody transplantace (ruční nebo DHI – robotická). Jakákoli jiná nabízená metoda by měla vzbudit vaše podezření.
  • Zeptejte se svého lékaře na školení, které navštěvoval, na jakékoli certifikáty a požádejte o prohlídku těch současných. Takové certifikáty jsou známkou toho, že váš lékař sleduje vývoj a zlepšuje se.
  • Budete mít právo na revizi a opakovanou operaci transplantace vlasů v případě neúspěchu? Přestože si všechny kliniky myslí, že vám poskytnou ty nejlepší služby, je faktem, že výsledky může ovlivnit mnoho faktorů: proces pooperační péče, krevní oběh, pokročilé vypadávání vlasů, multifaktoriální příčiny jako kouření, pití alkoholu apod.

Co vše je možné transplantovat?

Aktuálně je možné transplantovat v podstatě jakýkoli porost lidského těla. Běžně kliniky zvládají také transplantace vousů, řas nebo obočí.

Stejně jako všechny transplantace vlasů, transplantace dalších porostů zahrnuje odstranění štěpů nebo folikul z jedné části a jejich implantaci jinde na těle. 

TIP: Prodlužování vlasů. Cena za lokny princezen

Transplantace vlasů dříve a nyní

První operace transplantace vlasů pro mužskou plešatost byla provedena Dr. Normanem Orentreichem v roce 1952 v New Yorku. Naneštěstí nadšení z tohoto objevu odvedlo pozornost od reality, že pouhé narůstání vlasů nezaručuje úspěšný kosmetický výsledek. Ve skutečnosti 4 mm velké štěpy kůže a vlasů používané Dr. Orentreichem – štěpy široké jako gumy na tužky – prakticky znemožňovaly přirozený výsledek. 

V průběhu 70. let 20. století používaly všechny postupy transplantace vlasů velké štěpy, které se staly běžně známými jako „vlasové špunty“.

V roce 1984 byla do oblasti obnovy vlasů zavedena „mini-roubování“, technika použití menších štěpů vyříznutých z proužku dárcovské tkáně. Až v roce 1994, Dr. Bernstein přišel s novinkou, transplantovat pouze štěpy přirozeně se vyskytujících jednotek jednoho až čtyř vlasů nazývaných folikulární jednotky.

Transplantace folikulárních jednotek se zpočátku setkala s velkou skepsí a odporem komunity pro obnovu vlasů. Po prudkém nárůstu poptávky pacientů, kterou většinou podporovali pacienti vychvalující své skvělé výsledky přes internet, lékaři tuto techniku ​​neochotně přijali. 

Do roku 2000 se postupy transplantace vlasů FUT staly hlavním proudem a brzy poté se FUT stalo „zlatým standardem“ chirurgické obnovy vlasů.

Nicméně transplantovat několik set štěpů s maximální přesností klade obrovské nároky na lékařský tým. Proto se postupem času přistoupilo k robotické transplantaci, kde je zákrok řízen lékařem, ale prováděn specializovaným robotem.