Ombré vlasy. Vyměňte barevnou helmu za přirozený vzhled

Ombré hair nebo ombré vlasy jsou trendem v barvení, které se drží na předních příčkách popularity. Účes oživí, vše vypadá přirozeně a originálně. Ombré je v kadeřnických salonech už přes deset let, je nejvyšší čas, abyste jej také vyzkoušeli.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
2/4/2024 4:23 PM

Helma patří k motorce

Přeliv nebo barva se aplikuje poměrně rychle a jednoduše. Má ale několik nevýhod. Mezi ty hlavní patří výrazně viditelné odrosty u kořínků a také to, že jednotná barva v účesu působí poněkud nepřirozeně. Prohlédněte si pramínky vlasů těch, kteří se nikdy nebarví. Dala nám příroda jednotný odstín každého pramene? Rozhodně ne. Správně se má účes pyšnit různými tóny a podtóny, některé prameny světlají na slunci jiné získávají tmavý nádech.Barevně se odlišují prameny u obličeje a ty na temeni hlavy.

K přirozenému vzhledu účesu se snaží vrátit trendy v barvení, například metodou ombré vlasy nebo balayage vlasy.  

Ombré pochází z francouzštiny, znamená to stínovat nebo stínovaný.

Co jsou ombré vlasy

Ombré hair oživuje účes tak, že se zesvětlují konečky vlasů. U kořínků zůstávají vlasy tmavé nebo v přirozené barvě a směrem ke konečkům jsou světlejší a světlejší. Zesvětluje se zpravidla třetina délky vlasů. To může být až o několik odstínů. U tmavých vlasů se nanáší odbarvovač do délek vlasů a následně se aplikuje přeliv, který sjednotí vzhled. Na odbarvených vlasech budou patrné světlejší odstíny. Správné ombré vlasy vypadají tak, že konečky jsou o 3 až 6 odstínů světlejší, postupně prameny vlasů tmavnou a u kořínků jsou nejtmavší.

Tmavé vlasy u kořínků, postupné zesvětlení až po blond vlasy (nebo výrazně světlejší) u konečků. V klasické kombinaci se volí černá s přechodem do hnědé, hnědá s přechodem do blond.

 

Na jaké vlasy se hodí ombré

Nejlépe efekt světlých konečků vynikne na tmavých vlasech. Ombré může být v různé barevné kombinaci, konečky mohou být červené, zrzavé, fialové. Podstatné je, aby tmavá barva byla u kořínků a zesvětlení se provádělo směrem ke konečkům vlasů. Ombré vlasy oživují účes a usnadňují péči, protože není třeba navštěvovat kadeřnický salón tak často, jako při aplikaci klasické barvy.

Ombré by mělo působit přirozeně, podobně jako když sluníčko zesvětlí konečky vlasů. Proto by se v salonu měly kombinovat maximálně dvě barvy. Výjimkou jsou pouze výrazně vlnité vlasy, na těch kombinace více barev skvěle vyniká.

Nejlépe ombré vlasy vypadají na dlouhých tmavých vlasech, pokud máte hustou tmavou hřívu a vlasy nosíte často rozpuštěné, je ombré hair právě pro vás. Odlesky barev vynikají ve vlnitých vlasech.

TIP: Transplantace vlasů a její cena

Zásady pro ombré vlasy

Dbejte na nenásilné přechody mezi barvami. Zkušený kadeřník ví, jak vlasy zesvětlit a tónovat, aby přechody byly plynulé a přirozené, přechod musí být postupný, tomu předchází odbarvování v několika krocích.

V žádném případě se nepouštějte do ombré hair svépomocí. Zejména v případě, že toužíte po přirozeném vzhledu. V domácím prostředí se vám podaří vlasy zesvětlit, ale přechody budou výrazné. To se hodí jen v případě, že budete do konečků aplikovat barevné experimenty, jako růžovou, fialovou, zelenou, oranžovou atp.

Kolik stojí ombré hair

Cena za ombré se liší napříč salony. Nejdražší ombré pořídíte ve velkých městech a salonech zvučných jmen. Cena se odvíjí od délky vlasů, typu zesvětlení (nebo ztmavení) a množství použitých barev. Nejlevnější ombré pořídíte za cenu okolo 2 tisíc korun, ale cenovka se snadno může vyšplhat nad 8 tisíc korun, pokud si necháte ombré nanést v prestižním salonu.

Pro koho není ombré vhodné

Aby se vytvořil kontrast mezi tmavými kořínky a výrazně světlými konečky vlasů, je třeba přistoupit k odbarvování v různých stupních. Často se odbarvuje mnohem výrazněji než při klasickém zesvětlení. Ombré není vhodné pro vlasy suché či poškozené, zesvětlením by trpěly. Účes nevypadá dobře na slabých a jemných vlasech, nevyniká ani v krátkém účesu. Ombré nevynikne na světlých vlasech, kouzlem je právě přechod od tmavých odstínů ke světlým konečkům.

Jak na ombré u blond vlasů

Pokud stylu ombré propadne nositelka blond vlasů, nemusí zoufat. U světlovlásek se postupuje tak, že se ztmavují vlasy u kořínků a v horní délce. Problematická je ale následná péče o tmavé vlasy u kořínků. Odrůstající vlasy budou světlejší a v účesu budou patrné opravdu nevzhledné pruhy. Proto ombré u blondýnek vyžaduje pravidelné dobarvovaní odrůstajících vlasů.

Ombré hair nejsou jedinou metodou, jak docílit přirozeného zesvětlení vlasů. Světlovlásky mohou vyzkoušet blond balayage freestyle metodu, kdy se zesvětlují jednotlivé pramínky malováním volnou rukou.

Rozdíl mezi balayage a ombré

Balayage volí k zesvětlení různé pramínky a pohrává sis určitou nedbalostí při nanášení barev. Ombré rozděluje vlasy na dvě poloviny, tmavou a světlou (v různých tónech). První třetina vlasů je vždy tmavá a zesvětluje se postupně až ke konečkům. Přechody mezi barvami mohou být buď plynulé nebo přesně ohraničené. Zjednodušeně řečeno, u ombré platí, že všechny vlasy u kořínků jsou tmavé a všechny vlasy u konečků jsou světlé. Balayage si více hraje s prokreslením barev, světlé a tmavé prameny se více střídají, a to v různých délkách a v různé síle pramenů.

Péče o ombré vlasy

Zpravidla se ombré aplikuje tak, že se zesvětlují konečky a horní část vlasů zůstává v přirozené nebo tmavé barvě. Na světlé konečky je třeba nanášet pravidelně hydrataci, oleje nebo uhlazující krystaly. Horní polovina vlasů může být ošetřena jen šamponem na barvené vlasy a kondicionérem. 

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Unsplash.com

Zdroje:

https://www.tetadrogerie.cz/clanky/krasa/vlasy/hodi-se-pro-vas-ombre-nebo-balayage-jak-zesvetli

https://kadernictvi-pajdlova.webnode.cz/news/ombre-hair-jak-vypada-na-jake-vlasy-/