Změny v důchodech od září 2023

V poslaneckém shromáždění byla ve středu schválena vládní novela, která se týká zpomalení růstu penzí a omezení možnosti předčasného odchodu do důchodu. Diskuse nad touto novelou byly poznamenány dlouhými blokacemi ze strany opozičních hnutí ANO a SPD, což vedlo k opakovaným úpravám návrhu ze strany zákonodárců.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
28/7/2023 1:53 AM

Nakonec byl stanoven pevný čas hlasování na 12:30 hodin a novelu schválila koalice. Opozice ale tvrdí, že tento postup je v rozporu s pravidly a hodlá se obrátit na Ústavní soud. Pro novelu hlasovalo 86 zástupců koalice, proti bylo 69 opozičních poslanců. Novela nyní putuje do Senátu.

Ministr práce a sociálních věcí, Marian Jurečka (KDU-ČSL), zdůraznil, že navrhované změny v důchodovém systému jsou nezbytné pro dlouhodobou udržitelnost. "Provádíme tyto změny, aby zde byly důstojné důchody pro vnoučata současných důchodců," prohlásil na tiskové konferenci.

Opozice naopak tvrdí, že jde o úsporná opatření na úkor penzistů, a dokonce hovoří o okrádání nebo ochuzování seniorů. "Tento návrh znamená zbavení penzistů jejich peněz. Od chvíle, kdy nastoupila vláda, útočí na penzisty, nemá je ráda," opakovaně prohlásil šéf opozičního hnutí ANO, Andrej Babiš.

Poslanecká sněmovna se minulou středu a pátek zabývala důchodovou novelou několik hodin. Zástupci opozice vystoupili s dlouhými projevy, což vedlo k tomu, že koalice omezila dobu projevů řadových poslanců na dvě desetiminutové řečnické příležitosti.

Ministr Jan Jakob, šéf poslaneckého klubu TOP 09, navrhl středeční ráno pevný čas hlasování. Sněmovna tak nakonec ve středu hlasovala o důchodové novelě od 12:30 hodin.

Opozice tvrdí, že tento postup je v rozporu s pravidly. "Určení pevného času hlasování není v jednacím řádu Sněmovny," rozčiloval se předseda poslaneckého klubu SPD, Radim Fiala, na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny. Opoziční hnutí ANO i SPD se podle něj obrátí na Ústavní soud.

Na plénu se proti pevnému času hlasování postavil i Babiš. "Slyšeli jsme slovo totality. Možná tato totalita bude ještě silnější než slovo boží, možná na ni dosáhneme," kritizoval postup koalice.

Jakob naopak svůj návrh zdůvodnil tím, že Sněmovna se důchodovou novelou zabývala velmi dlouho, a odkazoval i na dřívější nález Ústavního soudu, který se týkal možnosti obstrukcí a prosazování vládní vůle.

"O zákonu jsme jednali celkem 38,5 hodiny," upozornil na tiskové konferenci.

V závěrečném hlasování ve středu vystoupili s přednostními právy Babiš a šéf SPD, Tomio Okamura.

Oba měli dlouhé projevy, ve kterých kritizovali vládu. Více než 30 poslanců jejich stran se přihlásilo ke slovu, ale ani jednomu se podařilo vystoupit.

Některé změny v důchodech by měly být účinné od září letošního roku a výrazně tak ovlivnit budoucí vývoj starobního důchodu. Výjimkou je jeden ze čtyř parametrů zpřísnění podmínek pro předčasné důchody, který nabude účinnosti až o rok později. Jde o prodloužení minimální doby platby odvodů z 35 na 40 let.

Podle novely by mohl být předčasný důchod možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo současných pěti let. Výše důchodu by se měla snižovat více než dosud a až do standardního termínu důchodu by se nevalorizovala zásluhová část důchodu.

V současné době se penze pravidelně v lednu zvyšují (viz valorizace důchodů) o inflaci a polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu pouze růst cen ve spotřebním koši důchodců, a to za předpokladu, že třetina růstu reálných mezd bude započítána.

Pokud by se ceny zvýšily o nejméně pět procent od posledního zvýšení, měli by důchodci - stejně jako nyní při mimořádném zvýšení - dostat více peněz, a to nejdříve od července kalendářního roku.

Opozice ve druhém čtení novely předložila asi dvacet pozměňovacích návrhů, ale nebyly schváleny. Byly také předloženy návrhy na zamítnutí novely, ale opozice v tomto případě neuspěla.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay, Zdroj: ČTK