Okouzlete po bělení zubů. Cena za americký úsměv není závratná

K upravenému zevnějšku patří zářivý úsměv, posiluje sebevědomí, pomáhá v osobním i profesním životě. Žloutnutí zubů je dáno geneticky, věkem i životním stylem. K bělostnému úsměvu ale vede snadná a bezbolestná cesta. Nejlepší výsledky jsou dosaženy při kombinaci domácího a ordinačního bělení, známe cenu bělení zubů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
15/1/2024 9:00 AM

Proč nemáme přirozeně bílý chrup

Žluté zuby jsou způsobeny barvou dentinu, který prosvítá přes zubní sklovinu. Charakter zubní skloviny pak dentinu umožní prosvítat více nebo méně. S postupujícím věkem se zubní sklovina obrušuje a dentin více prosvítá, proto žloutnutí chrupu je přirozeným procesem stárnutí. 

Barva zubů je tedy dána z velké části geneticky, zašednutí nebo zažloutnutí zubů je způsobeno ale také životním stylem. Kuřáci nebo milovníci kávy a čaje mají zuby více zažloutlé než ti, kteří se těmto pochutinám vyhýbají. Přesto je možné proces zvrátit. 

Zářivě bílý úsměv je společně s upraveným účesem (a u mužů také s upraveným vousem) společenskou nutností. Je jen málo profesí, kde si může osoba dovolit zanedbaný zevnějšek, proto je péče o vzhled téměř povinností. Bělostný úsměv omladí obličej, přispívá k úspěchům v osobním i pracovním životě, posiluje sebevědomí.

Prastaré bělení zubů

Zářivý úsměv otevírá srdce každého, koho potkáte a v obchodním jednání dokáže proniknout i za mnohé zavřené dveře. Dá se o něm říct, že je investicí

Touhu po krásném úsměvu už měli staří Egypťané, existují záznamy, že zuby bělili popelem a sodou. Ve středověku byla cesta k bělostnému chrupu poněkud bolestivější, zuby se obrousily a aplikoval se roztok kyseliny dusičné. Porušená sklovina brzy vedla k zubním kazům. 

Jaké zuby je možné bělit

Bělení zubů je možné pouze u zdravého chrupu, proto je nutná konzultace s dentistou nebo dentálním hygienikem. Kazy a defekty jsou kontraindikací bělení zubů. Na vstupní konzultaci se odhalí příčina zabarvení a teprve poté se stanoví vhodný postup.

Před samotným bělením se odstraňuje zubní kámen, plak a pigmentace.

Jak vybrat ordinaci pro bělení zubů

Dentistů je nedostatek, přesto je dobrou zprávou, že při bělení zubů máte prakticky volnou ruku. Na bělení zubů se můžete (samozřejmě po objednání) dostavit do jakékoliv ordinace i když nejste jejich pacientem. Vyplatí se věnovat čas kontrole cen, ceník bělení zubů je obvykle dostupný na webových stránkách. V jednom městě se cena výkonu liší o tisíce korun, vybírejte pečlivě. 

Proč profesionální bělení zubů

Ačkoliv se dají zakoupit přípravky pro domácí bělení zubů, rozhodně vsaďte na profesionální péči. Dentisté a zubní hygienisté by vám mohli vyprávět, kolik už ošetřovali pacientů se zničenou sklovinou a extrémně citlivými zuby po domácích pokusech o bělení. Například jeden ze zaručených receptů pro domácí bělení radí směs jedlé sody a citronové šťávy, efekt bílých zubů je po něm jen chvilkový, chrup i dásně jsou po procesu extrémně citlivé, velmi brzy přichází zežloutnutí a zubní kazy, protože sklovina je ztenčená. Společně dochází i k bolesti krku a bolesti žaludku, z důvodu podráždění sliznic.

Podobné varování platí i pro domácí nákup bělících pásků. Jejich cena se pohybuje okolo tisíce korun, ale v domácím prostředí nemůže ochránit dásně. Bělící gel se doma nanáší nerovnoměrně a zároveň si nemůžete být jisti koncentrací peroxidu v bělících páscích. Poškozená sklovina se léčí velmi nákladně a obtížně. 

Kdy není vhodné bělit zuby

Bělení zubů, a to i v případě profesionálního bělení, nemusí být vhodné pro každého. Osoby s citlivými zuby, těhotné a kojící ženy by se měly připravit na to, že jim bělení zubů nebude doporučeno. Zákrok se nedoporučuje ani při zánětu dásní nebo parodontóze. Riziko špatného výsledku je i u těch, kteří mají výplně kazů nebo korunky na předních zubech. Bělení způsobí, že výplně vyniknou, protože dojde jen k vybělení zubu, ale ne výplní, byť jsou bílé. Při profesionálním bělení zubů se po vybělení mění také korunky a výplně za světlejší, proces se výrazně prodraží. 

Jak probíhá profesionální bělení zubů

Profesionální bělení zubů probíhá pod dohledem odborníka na dentální hygienu nebo zubního lékaře. Nejprve se nasazuje ochranná gumová membrána, která se postará o to, že dásně a měkké tkáně nebudou zasaženy. Po nanesení bělícího prostředku se zapíná speciální UV lampa nebo laser. Tím je působení na sklovinu krátké, intenzivní a především bezpečné. Po každém působení bělícího gelu se ústa vypláchnou a znovu se nanáší bělící gel a zapíná lampa. Každý cyklus trvá přibližně 15 minut. Celkově zabere ambulantní bělení zubů asi 1,5 hodiny. Po ukončení bělení se nanáší fluoridační přípravek pro regeneraci zubní skloviny. Po ošetření není nutné dodržovat žádnou zvláštní péči a efekt je dlouhodobý (i několik let). V prvních dnech se doporučuje pouze omezení červeného vína, kávy a kouření. 

Nejlevnější bělení zubů

Nejlevnější je proces bělení zubů u dentálního hygienisty s odstraněním pigmentace. Zuby se očistí ultrazvukem a pískováním. Tímto procesem nedochází přímo k vybělení a dosažení světlejšího odstínu, nicméně se odstraní pigmentace, která je od kouření, pití kávy a čaje nebo od červeného vína. Profesionální ošetření stojí od tisíce do tří tisíc korun a je třeba jej opakovat každého půl roku. 

Bělení zubů, cena za zákrok v ordinaci

V ordinacích profesionálů máte nejlépe zaručený výsledek, proces je kompletně pod kontrolou. Ceny jsou různé a stanovují si je sami dentální hygienisté nebo dentisté. Nejčastěji se cena za bělení zubů pohybuje od 5 000 Kč do 10 000 Kč. Bělícího efektu je dosaženo po jednom sezení.

Kombinace domácího a profesionálního bělení

Delší efekt bělení a lepší výsledek zaručí domácí a profesionální bělení. V ordinaci je objednán speciální přípravek, který se aplikuje několikrát doma a proces se dokončuje v ordinaci lékaře nebo dentálního hygienisty. Domácí bělení probíhá při nízké koncentraci bělící látky, v ordinaci je při závěrečném bělení aplikován koncentrovanější bělící gel. Celkově trvá proces bělení asi 2 týdny. Tento způsob bělení zubů má nejlepší výsledky, ale patří mezi nejnákladnější. Předem si prověřte ceny, například v Praze za zákrok zaplatíte mezi 5 až 13 tisíci korunami,což znamená rozdíl v tisících korun jen v rámci jednoho města.

Cena za bělení zubů v náhodně vybraných ordinacích

Typ zákroku Cena Praha Cena Brno Cena Děčín
Domácí bělení 7 000 Kč 3 900 Kč 5 000 Kč
Ordinační bělení 8 000 Kč 4 800 Kč 6 000 Kč
Kombinované bělení 12 500 Kč 7 500 Kč 7 000 Kč

Jak se starat o bělost zubů

  • Důkladné čištění zubů dvakrát denně po dvou minutách. 
  • Čištění kartáčkem s měkkými a rovnými štětinami. 
  • Používání kvalitní ale šetrné pasty s bělícím účinkem. 
  • Vyhýbat se kávě, černému čaji, červenému vínu, sójové omáčce, červené řepě.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje: Ceníky dentálních hygienistů.

https://www.healthy-smile.cz/sluzby/beleni/

https://www.prozeny.cz/clanek/beleni-zubu-jake-jsou-moznosti-a-pro-koho-se-nehodi-67367

https://www.laperladental.cz/cena-beleni-zubu/