Kovová rovnátka na pevno

Kovová rovnátka na pevno jsou jednou z nejtradičnějších a nejúčinnějších metod ortodontické léčby. Jsou navržena tak, aby se pevně připevňovala na zuby a postupně je přesunovala do požadované polohy. Tento druh rovnátek se skládá z kovových drátů, ligatur (malých gumových nebo kovových prstenců) a dalších komponent, které spolupracují na posunu zubů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
29/5/2023 2:00 PM

Hlavní výhodou kovových rovnátek je jejich síla a schopnost řídit pohyb zubů s vysokou přesností. Kovové rovnátka jsou také odolná a mohou být efektivní při řešení různých ortodontických problémů, včetně překrývání zubů, vady skusu nebo rozestupů mezi zuby.

Co jsou kovová rovnátka

Kovová rovnátka jsou ortodontické přístroje, které se používají k přímému a postupnému přesouvání zubů do požadované polohy. Jsou vyrobená z kovových drátů, které jsou pevně připevněny na povrch zubů pomocí speciálních ligatur (gumových nebo kovových prstenců) a případně dalších komponent.

Vzhled kovových rovnátek je poměrně specifický. Dráty a ligatury jsou obvykle stříbrné nebo šedé barvy, což vytváří kontrast s bílými zuby. Kovová rovnátka jsou viditelná, a proto jsou obecně vnímána jako tradičnější a konvenčnější možnost ortodontické léčby.

Kovová rovnátka mají tvar oblouku, který sleduje přirozený oblouk zubního oblouku. Dráty jsou upínány na zuby pomocí ligatur a jsou pravidelně upravovány zubním ortodontem, aby se zuby postupně přesouvaly. Během léčby jsou rovnátka spojena elastickými ligaturami, které pomáhají udržet dráty na místě a řídit pohyb zubů.

Každý případ je individuální a zubní ortodont vytvoří plán léčby, který zohledňuje jedinečné potřeby pacienta. Kovová rovnátka jsou efektivní a mohou být použita pro různé typy ortodontických problémů.

ukázka kovových rovnátek

Další materiály

Kromě kovových rovnátek existují také jiné materiály, ze kterých se vyrábějí rovnátka:

  1. Keramika: Keramická rovnátka jsou vyrobená z průhledného keramického materiálu, který se přizpůsobuje přirozené barvě zubů. Jsou méně viditelná než kovová rovnátka, což zajišťuje esteticky příjemný vzhled během léčby.
  2. Průhledný plast: Tyto rovnátka jsou vyrobená z průhledného plastu a jsou navržena tak, aby se přesně přizpůsobila tvaru zubů. Jsou prakticky neviditelná a pohodlná při nošení. Příkladem je systém Invisalign.
  3. Kombinované materiály: Některá rovnátka mohou kombinovat různé materiály, jako je kov a plast, pro dosažení optimálních vlastností pevnosti, estetiky a pohodlí.

Cena kovových rovnátek na pevno

Orientační cena za kovová rovnátka na pevno se může lišit v závislosti na několika faktorech, včetně složitosti případu. V České republice se ceny pohybují v rozmezí od 20 000 Kč do 60 000 Kč za celou léčbu s kovovými rovnátky. Tato cena zahrnuje kovová rovnátka, pravidelné kontroly u zubního ortodonta a případné další potřebné práce, jako jsou rentgenové snímky, vyjmutí rovnátek a retence po skončení léčby.

Je důležité si uvědomit, že každý případ je jedinečný a cena rovnátek může být ovlivněna individuálními potřebami pacienta a délkou trvání léčby. Před zahájením ortodontické léčby byste se měli poradit se zubním ortodontem, který vám poskytne podrobnější informace o cenách a možnostech léčby, které jsou pro vás nejvhodnější.

Autor: David Web, Zdroj: MuDr. Vladimír Hořejší, Foto: Freepik