Sádrokarton cena v roce 2024?

Sádrokarton je lehký, univerzální stavební materiál, který vám dobře poslouží při opravách, rekonstrukcích i samotných stavbách bytů a domů. Má nespočet výhod, snadno se montuje a můžete si vybrat z vícero druhů podle jejich vlastností. Na kolik vás sádrokarton vyjde a kde ho seženete?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
11/4/2023 12:55 PM

Kolik zaplatíte za sádrokarton a kde ho koupit?

Pokud stavíte dům nebo rekonstruujete byt, použití sádrokartonových desek se jen tak nevyhnete. Slouží totiž pro výstavbu nebo úpravu stěn, příček, stropů, podlah, podkrovních prostor a jakýchkoliv dalších interiérových prvků. Cena za jeden metr čtvereční sádrokartonu se bude lišit v závislosti na tloušťce desky a na jejích vlastnostech, které vznikají přísadami a příměsemi do základní směsi.

Za metr čtvereční základního bílého sádrokartonu zaplatíte nejčastěji mezi 70 a 120 Kč, za protipožární sádrokarton dáte od 100 do 180 Kč za metr čtvereční, zelený sádrokarton určený do vlhkých prostor (do koupelny nebo kuchyně) stojí v průměru od 110 do 180 Kč za metr čtvereční a protipožární impregnovaný sádrokarton pořídíte mezi 160 a 250 Kč za metr čtvereční. Pro odhlučnění pokojů je ideální modrý akustický sádrokarton, který vás vyjde od 200 Kč za metr čtvereční. 

A kde sádrokarton seženete? Pokud se jedná pouze o menší rekonstrukci nebo úpravu bytu či jedné nebo dvou místností, stačí zajít do nejbližší prodejny stavebnin nebo hobbymarketu, kde vám poradí ideální typ a vlastnosti sádrokartonu pro vaše potřeby a vypočítají potřebné množství sádrokartonových desek. V případě většího stavebního projektu je dobré zkonzultovat řemeslnickou firmu, která vám zajistí veškerý materiál, servis a namontování sádrokartonových desek.

Sádrokarton - použití, výhody a druhy

Desky ze sádrokartonu jsou jednoduše řečeno panely z lisované sádrové hmoty, která je stlačená mezi dvěma tvrdými papíry. Přestože to tak nemusí znít, jedná se o kvalitní silný stavební materiál pro tzv. suchou výstavbu především v interiéru staveb. Mezi jeho hlavní výhody patří velmi snadná manipulace, instalace i tvarování, desky se dají nařezat podle konkrétních parametrů, i proto nemusíte mít kdovíjaké stavební dovednosti pro jejich namontování.

Sádrokarton má také dobré tepelné a izolační zvukové vlastnosti, je odolný vůči vlhkosti a požáru (v závislosti na typu), je pevný, odolný a lehký, takže nezatěžuje nosnou konstrukci budovy. Při jeho poškození je oprava jednoduchá, stačí použít tmel, také má velmi dlouho dobu životnosti. Další výhodou je naprostá rovnost sádrokartonových stěn bez jakýchkoliv nerovností nebo rýh. 

Je nutné zmínit i některé jeho nevýhody, mezi které patří snadné poškození v případě nárazu ostřejšího předmětu, jako rohu nábytku, ale řešením je jednoduchá oprava v podobě tmelu. Dále je dobré pamatovat, že základní bílý sádrokarton není vhodný do vlhkého prostředí a je třeba tuto skutečnost brát na vědomí při jeho instalaci.

A jaké jsou tedy základní druhy sádrokartonu? Základně je dělíme do čtyř typů podle barvy: bílý, zelený, červený, modrý. Bílý sádrokarton je nejuniverzálnější a používá se nejčastěji na příčky a podhledy, není vhodný do míst s vyšší vhlkostí a rizikem požáru, zároveň je nejlevnější. Zelený sádrokarton je naimpregnovaný proti vlhkosti, montuje se tedy do místností s vyšší vlhkostí jako koupelny, kuchyně nebo prádelny, je také těžší a dražší než bílý sádrokarton.

Červený sádrokarton je zase upravený proti požárům se zvýšenou pevností jádra a používá se do budov vyžadujících protipožární ochranu, zároveň má dobré protihlukové vlastnosti. A nakonec modrý sádrokarton je určen pro zvukovou izolaci a odhlučnění jednotlivých místností i celých bytů. Dále existují samozřejmě i speciálně vyrobené sádrokartonové desky, které kombinují vícero výše zmíněných vlastností, jsou pevnější a mohou mít i širší využití.

Zdroje:

https://www.hornbach.cz/navody/5-otazek-pri-vyberu-sadrokartonove-desky/

https://www.living.cz/druhy-sadrokartonu-vsestranne-vyuziti-interierech/

https://www.nejremeslnici.cz/blog/sadrokarton-cena-za-material-i-praci/

https://www.levnestavebniny.cz/sadrokarton/

https://www.dek.cz/produkty/vypis/11033-sadrokartonove-desky

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Pixabay