Proč jsou smrkové palubky oblíbené? Cena je klíčovým faktorem

Smrkové palubky jsou oblíbeným materiálem pro stavební a dekorační projekty díky své cenové dostupnosti, lehké hmotnosti a snadné opracovatelnosti. Tento článek popisuje hlavní výhody smrkových palubek oproti jiným dřevinám, jejich široké použití v interiéru i exteriéru, cenové rozmezí na českém trhu a rozdíly mezi různými typy dřevěných palubek. Článek také zahrnuje často kladené dotazy týkající se instalace, údržby a ekologické udržitelnosti smrkových palubek.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
20/5/2024 8:23 AM

Smrkové palubky – jejich výhody oproti jiným dřevinám

Úvod do smrkových palubek

Smrkové palubky jsou oblíbeným materiálem pro vnitřní i venkovní použití díky svým vlastnostem a cenové dostupnosti. Vyrábějí se z dřeva smrku, který je jedním z nejrozšířenějších jehličnatých stromů v Evropě. Smrkové dřevo je známé svou lehkostí, pružností a dobrou opracovatelností.

Cenová dostupnost

Jednou z hlavních výhod smrkových palubek je jejich cenová dostupnost. Smrk roste relativně rychle a je hojně dostupný, což snižuje náklady na těžbu a zpracování. Ve srovnání s dřevinami jako dub nebo teak jsou smrkové palubky podstatně levnější, což je činí atraktivní volbou pro široké spektrum stavebních a dekoračních projektů.

Lehčí hmotnost

Smrkové dřevo je lehké, což usnadňuje manipulaci a instalaci palubek. To je výhodné zejména při montáži stropních obkladů nebo při použití na vyšších patrech budov, kde je snížení hmotnosti důležité. Lehkost také přispívá k nižším nákladům na přepravu.

Snadná opracovatelnost

Další významnou výhodou smrkového dřeva je jeho snadná opracovatelnost. Smrk se snadno řeže, hobluje a frézuje, což umožňuje vytvářet různé tvary a profily palubek. Tato vlastnost je užitečná pro domácí kutily i profesionální řemeslníky, kteří ocení možnost rychlé a efektivní práce s materiálem.

Estetické vlastnosti

Smrkové dřevo má světlou, jemně žlutou barvu s výraznou texturou, která dodává interiérům svěžest a přírodní vzhled. Díky svému neutrálnímu tónu se snadno kombinuje s jinými materiály a barvami. Přirozené estetické vlastnosti smrkových palubek jsou často zvýrazněny povrchovou úpravou, jako je lakování nebo moření.

Ekologická udržitelnost

Smrk je obnovitelný zdroj, který lze pěstovat a těžit udržitelným způsobem. Výroba smrkových palubek má nižší uhlíkovou stopu ve srovnání s exotickými dřevinami, které často vyžadují dlouhé přepravní trasy a intenzivní těžební praktiky. Použití smrkových palubek tedy přispívá k ekologicky odpovědnému stavebnictví.

Shrnutí výhod

  • Cenová dostupnost: Levnější než mnoho jiných dřevin.
  • Lehká hmotnost: Usnadňuje manipulaci a snižuje náklady na přepravu.
  • Snadná opracovatelnost: Vhodné pro domácí i profesionální použití.
  • Estetické vlastnosti: Světlá barva a výrazná textura.
  • Ekologická udržitelnost: Nižší uhlíková stopa a obnovitelný zdroj.
Vlastnost Modřínové Palubky Smrkové Palubky Borové Palubky Cedrové Palubky Dubové Palubky
Odolnost proti hnilobě Vysoká Střední Střední až vysoká Velmi vysoká Vysoká
Odolnost proti povětrnostním vlivům Vysoká Střední Střední Velmi vysoká Vysoká
Estetika a barva Zlatohnědá, šedne s časem Světlá, žluto-bílá Žlutá až červenohnědá Červenohnědá až růžová Zlatohnědá až tmavohnědá
Tvrdost a pevnost Vysoká Střední Střední Měkká až střední Velmi vysoká
Cena Střední až vysoká Nízká Nízká až střední Vysoká Velmi vysoká
Použití Exteriérové obklady, terasy, podlahy Vnitřní stěny, stropy, méně náročné exteriérové aplikace Exteriérové obklady, ploty, terasy Exteriérové obklady, střechy, luxusní interiérové aplikace Podlahy, náročné interiérové a exteriérové aplikace

Cena smrkových palubek

Ceny smrkových palubek se na českém trhu pohybují v širokém rozsahu v závislosti na jejich specifikacích, jako jsou rozměry, profil a kvalita dřeva. Smrkové palubky jsou oblíbené díky své cenové dostupnosti, lehké hmotnosti a snadné opracovatelnosti. Podle dostupných informací:

Ceny za kus mohou začínat již od 46 Kč a mohou se vyšplhat až na ceny okolo 107 Kč za kus v závislosti na specifikacích palubek, jako jsou rozměry a typ profilu​ .

Například:

  • Prodejce Palubky Vencl nabízí smrkové obkladové palubky o tloušťce 12-15 mm za ceny od 195 Kč/m² bez DPH (235,95 Kč/m² s DPH)​.
  • Prodejce SECA Borohrádek nabízí palubky o rozměru 12,5x96 mm v kvalitě C za 46 Kč za kus a kvalitnější varianty za 75 Kč za kus. Palubky o rozměru 14x121 mm jsou dostupné od 65 Kč za kus v kvalitě C a 107 Kč za kus v kvalitě AB​.
  • Stavebniny DEK nabízejí obkladové smrkové palubky v kvalitě A/B, profil klasik, za 215 Kč/m² včetně DPH, určené především pro interiérové použití​.
  • Woodmix shop má v nabídce obkladové palubky 100x16x3000 mm za 89,70 Kč za kus a 120x16x3000 mm za 107,64 Kč za kus, přičemž cena za 1 m² je 299 Kč včetně DPH​.

Je důležité si uvědomit, že ceny se mohou lišit v závislosti na prodejci, množstevních slevách a aktuálních akcích. Navíc, zda je dřevo chemicky ošetřeno nebo není, může také ovlivnit konečnou cenu. K dispozici jsou také různé kvalitní třídy dřeva, což může hrát roli v ceně a vhodnosti pro konkrétní aplikace. Pro nejaktuálnější a nejpřesnější informace je vždy nejlepší kontaktovat prodejce přímo.

Srovnávací tabulka cen palubek

Prodejce Rozměry (mm) Cena za m² (Kč) Poznámky
Palubky Vencl 12-15 mm 195-235 (bez DPH) Cena za m² bez DPH, různé délky (2000-5100 mm) (Palubky Vencl & Banha)
SECA Borohrádek 12,5x96 mm - Profil "E" softline (Palubky Eshop)
Stavebniny DEK 15x121x4000 mm 215 (s DPH) Profil klasik, interiérové použití (DEK)
Woodmix shop 100x16x3000 mm 299 (s DPH) Cena za 1m² vč. DPH (woodmix.cz)

Co to jsou dřevěné palubky a k čemu se používají

Dřevěné palubky jsou oblíbené pro svou estetiku, přírodní vzhled a vynikající materiálové vlastnosti. Díky těmto vlastnostem se hojně využívají v různých stavebních a dekoračních projektech.

Interiérové obklady

V interiérech se dřevěné palubky často používají pro obložení stěn a stropů. Tyto palubky mohou dodat místnostem teplý, rustikální nebo elegantní vzhled, v závislosti na typu dřeva a způsobu zpracování.

Exteriérové obklady

Jedním z nejčastějších využití dřevěných palubek je jako vnější obklad budov. Dřevěné palubky poskytují přirozený a atraktivní vzhled a zároveň chrání stavbu před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Podlahy

Dřevěné palubky jsou také skvělou volbou pro podlahy. Jsou odolné a při správné údržbě mohou vydržet desítky let. Navíc poskytují teplý a příjemný pocit pod nohama.

Terasy a balkony

Pro exteriérové použití, jako jsou podlahy teras a balkonů, jsou dřevěné palubky ideální díky své přirozené odolnosti vůči povětrnostním vlivům a schopnosti odolávat hnilobě.

Zahradní architektura

V zahradní architektuře nacházejí dřevěné palubky široké uplatnění při stavbě pergol, altánů, zahradních domků, plotů, laviček a podest.

Nábytek

Dřevěné palubky se často používají k výrobě různých druhů nábytku, od jednoduchých regálů po složitější kusy jako jsou stoly, židle nebo postele.

Výběr správného typu dřevěných palubek, jejich úprava a ochrana jsou klíčové pro zajištění dlouhé životnosti a udržení estetického vzhledu. Díky široké škále dostupných dřevin a povrchových úprav je možné najít palubky, které odpovídají téměř jakémukoli použití a designovým představám.

Další druhy palubek

Palubky používané ve stavebnictví a pro exteriérové i interiérové aplikace se vyrábějí z různých materiálů, mají různé profily a povrchové úpravy. Zde je přehled nejběžnějších typů:

Dřevěné palubky

  • Smrkové palubky: Oblíbené pro svou cenovou dostupnost a přirozený vzhled. Vhodné pro vnitřní i venkovní použití.
  • Borové palubky: Odolnější vůči hnilobě než smrk, často se používají pro venkovní projekty.
  • Cedrové palubky: Vyznačují se vysokou odolností proti povětrnostním vlivům a škůdcům, často se využívají na exteriérové obklady a střechy.
  • Dubové palubky: Velmi tvrdé a odolné, ideální pro podlahy a náročné interiéry.
  • Modřínové palubky: Vysoce odolné vůči hnilobě a povětrnostním vlivům, ideální pro venkovní použití, jako jsou fasády, terasy a střechy.

K dřevěným palubkám jsme napsali samostatný článek kde je rozebíráme detailně.

Kompozitní palubky

Vyrobené z kombinace dřevěných vláken a plastů, tyto palubky nabízejí vysokou odolnost proti hnilobě a škůdcům. Jsou populární volbou pro terasy a venkovní prostory.

Vinylové (PVC) palubky

Extrémně odolné vůči povětrnostním vlivům a vyžadující minimální údržbu. Často se používají na vnější obklady budov.

Kovové palubky

Varianty zahrnují hliníkové a ocelové palubky, které se často využívají pro střechy a speciální aplikace vyžadující vysokou odolnost nebo specifický estetický vzhled.

Dřevoplastové palubky (WPC)

Specifický typ kompozitních palubek, který kombinuje vlastnosti dřeva a plastu, nabízí dlouhou životnost a snadnou údržbu.

Fiber cementové palubky

Vyrobené z cementu, písku a celulózových vláken, tyto palubky jsou extrémně odolné vůči ohni, hnilobě a škůdcům. Ideální pro exteriérové obklady.

Každý typ palubek má své specifické vlastnosti, které ovlivňují jejich použití, údržbu a vzhled. Výběr správného typu závisí na konkrétních potřebách projektu, preferencích vzhledu a rozpočtu.

V samostatném článku píšeme o fasádní palubkách.

FAQ o smrkových palubkách

1. Co jsou smrkové palubky?

Smrkové palubky jsou dřevěné desky vyrobené ze smrkového dřeva, které se používají pro různé stavební a dekorační účely, jako jsou obklady stěn, stropů, podlah a exteriérových ploch.

2. Jaké jsou výhody smrkových palubek?

Smrkové palubky jsou cenově dostupné, lehké, snadno opracovatelné a mají přirozený vzhled. Díky těmto vlastnostem jsou ideální pro širokou škálu aplikací v interiéru i exteriéru.

3. Kde lze smrkové palubky použít?

Smrkové palubky lze použít pro vnitřní obklady stěn a stropů, podlahy, exteriérové obklady budov, terasy, balkony, zahradní stavby, nábytek a další dekorační i stavební projekty.

4. Jaká je cena smrkových palubek?

Cena smrkových palubek závisí na jejich rozměrech, kvalitě a dodavateli. Například ceny se mohou pohybovat od 195 Kč/m² bez DPH pro tenčí palubky až po 299 Kč/m² včetně DPH pro silnější a kvalitnější varianty.

5. Jak se smrkové palubky instalují?

Smrkové palubky se obvykle instalují pomocí systému pero-drážka, který zajišťuje pevné a přesné spojení bez mezer. Pro instalaci na exteriérové plochy je důležité zajistit správnou povrchovou úpravu a ochranu proti povětrnostním vlivům.

6. Jak pečovat o smrkové palubky?

Pro dlouhou životnost a udržení estetického vzhledu je důležité pravidelně pečovat o smrkové palubky. To zahrnuje aplikaci ochranných nátěrů, pravidelné čištění a případnou obnovu povrchové úpravy v závislosti na podmínkách prostředí.

7. Jaké povrchové úpravy jsou vhodné pro smrkové palubky?

Pro smrkové palubky jsou vhodné různé povrchové úpravy, jako je lakování, olejování nebo lazurování. Pro venkovní použití je důležité zvolit ochranné prostředky, které chrání dřevo před UV zářením, vlhkostí a škůdci.

8. Jsou smrkové palubky ekologicky udržitelné?

Ano, smrkové palubky jsou ekologicky udržitelnou volbou, protože smrk je obnovitelný zdroj. Je důležité vybírat palubky od dodavatelů, kteří dodržují zásady udržitelného lesního hospodářství.

9. Jaká je životnost smrkových palubek?

Životnost smrkových palubek závisí na kvalitě dřeva, správné instalaci a údržbě. Při správné péči mohou smrkové palubky vydržet mnoho let, a to jak v interiéru, tak v exteriéru.

10. Jak se liší smrkové palubky od jiných dřevin?

Smrkové palubky jsou lehčí a snadněji opracovatelné než některé tvrdší dřeviny, jako je dub nebo teak. Jsou také cenově dostupnější, což je činí oblíbenou volbou pro široké spektrum aplikací. Na druhou stranu mohou být méně odolné vůči hnilobě a škůdcům než například modřínové nebo cedrové palubky.

Autor: Vladimír Daněk, Foto:

Zdroje: DEK, Woodmix, Palubky Vencl, SECA Borohrádek