Modřínové palubky: Kvalita a cena na trhu

V tomto článku se dozvíte vše o modřínových palubkách - materiálu, který si získal oblibu v mnoha stavebních a dekoračních projektech díky svým jedinečným vlastnostem. Ponoříme se do světa modřínového dřeva, prozkoumáme jeho přirozenou odolnost proti hnilobě a povětrnostním vlivům, a vysvětlíme, proč je jeho tvrdost a pevnost tak ceněna pro konstrukční použití, exterierové obklady, podlahy a terasy. Také se zaměříme na cenová rozpětí modřínových palubek a na faktory, které ovlivňují jejich cenu, abyste mohli udělat informované rozhodnutí pro váš projekt.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/4/2024 9:14 PM

Modřínové palubky - jejich výhody oproti jiným dřevinám

Modřínové palubky jsou také běžně používaným typem palubek, zejména v regionech, kde je modřín hojně dostupný. Modřín je druh dřeva, který se v některých vlastnostech liší od jiných běžně používaných dřevin a nabízí několik jedinečných předností.

Vlastnosti modřínu:

  • Přirozená odolnost: Modřín je známý svou vysokou přirozenou odolností proti hnilobě a povětrnostním vlivům, což z něj dělá vhodný materiál pro venkovní použití bez nutnosti chemické ochrany.
  • Tvrdost a pevnost: Je jedním z nejtvrdších a nejpevnějších evropských jehličnanů, což z něj činí vhodný materiál pro konstrukční použití, podlahy a další náročné aplikace.
  • Estetický vzhled: Modřín má atraktivní zlatohnědou barvu, která s časem šedne, pokud je ponechána ošetřena přírodně a vystavena venkovnímu prostředí. Tento přirozený proces patinace může být žádoucí pro některé aplikace.
  • Ekologičnost: Jako přirozeně odolný materiál nevyžaduje modřín pro svoji ochranu použití škodlivých chemických látek, což z něj dělá ekologičtější volbu ve srovnání s některými jinými typy dřeva, které vyžadují chemickou úpravu.
  • Variabilita použití: Díky svým vlastnostem je modřín vhodný pro širokou škálu aplikací, včetně vnějších obkladů, střešních konstrukcí, teras a jako dekorativní prvek v interiérech.

Rozdíly oproti ostatním dřevinám:

  • Oproti měkkým dřevinám jako je smrk nebo borovice, modřín nabízí větší odolnost a pevnost, což ho činí vhodnějším pro některé konstrukční aplikace.
  • Ve srovnání s některými tvrdými dřevinami, jako je dub, je modřín cenově dostupnější a nabízí podobné vlastnosti odolnosti vůči venkovnímu prostředí.
  • Modřínové dřevo má také specifický estetický vzhled, který může být preferován pro jeho teplé barvy a přirozený vzhled, zatímco jiné dřeviny mohou nabízet odlišné textury a barvy.

Vzhledem k těmto vlastnostem je modřín často vyhledáván pro projekty, kde jsou kladeny vysoké požadavky na odolnost, estetiku a ekologickou udržitelnost.

Vlastnost Modřínové Palubky Smrkové Palubky Borové Palubky Cedrové Palubky Dubové Palubky
Odolnost proti hnilobě Vysoká Střední Střední až vysoká Velmi vysoká Vysoká
Odolnost proti povětrnostním vlivům Vysoká Střední Střední Velmi vysoká Vysoká
Estetika a barva Zlatohnědá, šedne s časem Světlá, žluto-bílá Žlutá až červenohnědá Červenohnědá až růžová Zlatohnědá až tmavohnědá
Tvrdost a pevnost Vysoká Střední Střední Měkká až střední Velmi vysoká
Cena Střední až vysoká Nízká Nízká až střední Vysoká Velmi vysoká
Použití Exteriérové obklady, terasy, podlahy Vnitřní stěny, stropy, méně náročné exteriérové aplikace Exteriérové obklady, ploty, terasy Exteriérové obklady, střechy, luxusní interiérové aplikace Podlahy, náročné interiérové a exteriérové aplikace

Cena modřínových palubek

Ceny modřínových palubek se na českém trhu pohybují v širokém rozsahu v závislosti na jejich specifikacích, jako jsou rozměry, profil, kvalita dřeva, a zda se jedná o sibiřský modřín, který je často vyhledáván pro svou vyšší odolnost a estetické vlastnosti. Podle dostupných informací:

  • Ceny za kus mohou začínat již od 149 Kč a mohou se vyšplhat až na ceny okolo 825 Kč za kus v závislosti na specifikacích palubek, jako jsou rozměry a typ profilu​.
  • Například modřínový fasádní profil o rozměrech 24 x 68 x 4000 mm v kvalitě AB se prodává za ceny od 252,81 Kč s DPH za kus​.
  • Jiný zdroj nabízí modřínové palubky ve variantě Klasik AB o rozměru 19x146x4000 mm s cenou 201,39 Kč s DPH za kus​​.

Je důležité si uvědomit, že ceny se mohou lišit v závislosti na prodejci, množstevních slevách a aktuálních akcích. Navíc, zda je dřevo chemicky ošetřeno nebo není může také ovlivnit konečnou cenu. K dispozici jsou také různé kvalitní třídy dřeva, což může hrát roli v ceně a vhodnosti pro konkrétní aplikace. Pro nejaktuálnější a nejpřesnější informace je vždy nejlepší kontaktovat prodejce přímo.

Srovnávací tabulka cen palubek

Eshop Rozměr (mm) Profil Cena (s DPH) za m² / ks
Dřevocentrum CZ (Dřevocentrum CZ) 24 x 68 x 4000 AB Rhombus 252,81 Kč/ks (pro 4000 mm délku)
WOOD STORE (Palubky Rezivo) 19 x 146 x 4000 Klasik - Evropský modřín -
Drevoonline.cz (Drevo Online) 19mm, 4m délka Podlahová/obkladová 834,90 Kč/m²
Kup-drevo.cz (kup-drevo.cz) 16 x 121 x 4000 Klasik 415 Kč/m²
LIKA – ZN s.r.o. (Lika ZN) 15 x 121; 19 x 146 Klasik 549 Kč/m

TIP: nejlevnější palubky.

Co to jsou dřevěné palubky a k čemu se používají

Dřevěné palubky mají široké spektrum použití v různých typech stavebních a dekoračních projektů. Díky své estetice, přírodnímu vzhledu a dobrým materiálovým vlastnostem jsou oblíbenou volbou pro mnoho aplikací, včetně:

  1. Exteriérové obklady: Jedním z nejběžnějších použití dřevěných palubek je jako vnější obklad budov, kde poskytují přirozený a atraktivní vzhled, zároveň chrání stavbu před povětrnostními vlivy.
  2. Interiérové obklady: Palubky se používají i v interiérech pro obložení stěn nebo stropů, kde přidávají teplý, rustikální nebo elegantní vzhled, v závislosti na typu dřeva a zpracování.
  3. Podlahy: Dřevěné palubky lze použít i na podlahy, kde poskytují teplý a příjemný pocit pod nohama, jsou odolné a při správné údržbě mohou vydržet desítky let.
  4. Terasy a balkony: V exteriérech se často používají pro podlahy teras a balkonů, kde jejich přirozená odolnost proti povětrnostním vlivům a schopnost odolávat hnilobě přichází vhod.
  5. Zahradní architektura: Palubky jsou využívány i v zahradní architektuře, například pro výrobu pergol, altánů, zahradních domků, plotů, laviček nebo podest.
  6. Nábytek: Dřevěné palubky se dají použít také k výrobě různých druhů nábytku, od jednoduchých regálů po složitější kusy jako jsou stoly, židle nebo postele.
  7. Loďařství: V minulosti se dřevěné palubky často používaly i při stavbě lodí, ačkoliv v moderním loďařství jsou dnes často nahrazeny jinými materiály.

Výběr správného typu dřevěných palubek a jejich správná úprava a ochrana jsou klíčové pro zajištění dlouhé životnosti a udržení jejich estetického vzhledu v průběhu času. Díky široké škále dostupných dřevin a povrchových úprav je možné najít palubky, které odpovídají téměř jakémukoliv použití a designovým představám.

Další druhy palubek

Druhy palubek, které se běžně používají v stavebnictví a pro exteriérové i interiérové aplikace, zahrnují různé materiály, profily a zpracování povrchu. Zde je několik nejběžnějších typů:

  1. Dřevěné palubky:
    • Smrkové palubky: Populární pro jejich cenovou dostupnost a přirozený vzhled. Hodí se pro vnitřní i vnější použití.
    • Borové palubky: Odolnější proti hnilobě než smrk, často používané pro venkovní projekty.
    • Cedrové palubky: Vysoce odolné proti povětrnostním vlivům a škůdcům, často se používají na exteriérové obklady a střechy.
    • Dubové palubky: Velmi tvrdé a odolné, vhodné pro podlahy a náročné interiéry.
    • Modřínové palubky: Vynikají svou vysokou odolností proti hnilobě a povětrnostním vlivům, což je dělá ideální pro venkovní použití, včetně fasád, teras a střech.
  2. Kompozitní palubky:
    • Vyrobeny z kombinace dřevěných vláken a plastů, nabízejí vysokou odolnost proti hnilobě a škůdcům. Jsou oblíbené pro terasy a venkovní prostory.
  3. Vinyl (PVC) palubky:
    • Extrémně odolné proti povětrnostním vlivům a vyžadují minimální údržbu. Používají se často na vnější obklady budov.
  4. Kovové palubky:
    • Včetně hliníkových a ocelových variant, se často používají pro střechy a speciální aplikace, kde je požadována vysoká odolnost nebo unikátní estetický vzhled.
  5. Dřevoplastové palubky (WPC):
    • Jedná se o specifický typ kompozitních palubek, který kombinuje vlastnosti dřeva a plastu, nabízí dlouhou životnost a snadnou údržbu.
  6. Fiber cementové palubky:
    • Vyrobené z cementu, písku a celulózových vláken, jsou extrémně odolné proti ohni, hnilobě a škůdcům. Hodí se pro exteriérové obklady.

Každý typ palubek má své specifické vlastnosti, které ovlivňují jejich použití, údržbu a vzhled. Výběr správného typu závisí na konkrétních potřebách projektu, preferencích vzhledu a rozpočtu.

V samostatném článku píšeme o fasádní palubkách.

Nejčastější otázky a odpovědi na téma modřínové palubky

Q1: Proč zvolit modřínové palubky pro můj projekt?

Modřínové palubky jsou výjimečné díky své vysoké přirozené odolnosti proti hnilobě, povětrnostním vlivům a škůdcům, což je činí ideální volbou pro vnější obklady, terasy a další exteriérové aplikace. Navíc mají atraktivní zlatohnědou barvu, která se časem přirozeně mění na šedou, pokud nejsou chemicky ošetřeny.

Q2: Jaké jsou cenové rozpětí modřínových palubek?

Ceny modřínových palubek se mohou lišit v závislosti na rozměrech, typu profilu, a kvalitě dřeva. Obecně ceny začínají od přibližně 111 Kč za kus a mohou se vyšplhat až na 834,90 Kč za metr čtvereční, s variabilitou podle specifikací a prodejce.

Q3: Je modřínové dřevo udržitelnou volbou?

Modřín je považován za udržitelnou volbu, zejména pokud pochází z certifikovaně udržitelného lesního hospodářství. Jeho vysoká odolnost znamená, že produkty z modřínu mají dlouhou životnost, což dále zvyšuje jejich udržitelnost.

Q4: Jaká je životnost modřínových palubek?

Při správné instalaci a údržbě mohou modřínové palubky vydržet desítky let. Jejich přirozená odolnost proti povětrnostním vlivům a hnilobě znamená, že dobře odolávají vnějším podmínkám.

Q5: Jak se o modřínové palubky starat?

Ačkoli modřínové palubky vyžadují minimum údržby díky své přirozené odolnosti, doporučuje se občasné čištění a kontrola povrchové úpravy. Pro exteriérové aplikace, kde palubky nejsou ošetřeny, může být žádoucí nechat dřevo přirozeně stárnout do šedé. V opačném případě lze použít lazuru nebo olej pro zachování původní barvy dřeva.

Q6: Mohu použít modřínové palubky i v interiéru?

Ano, modřínové palubky lze použít i v interiéru, kde přidají teplý a přirozený vzhled. Jsou vhodné pro obklady stěn, stropů nebo dokonce pro podlahy díky své pevnosti a odolnosti.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: DALL-E

Zdroje:

https://www.palubky-eshop.cz/modrinove-palubky

https://eshop.drevocentrum-as.cz/z98567-modrinova-palubka-19-x-121-mm-ab-klasik

https://palubky-vencl.cz/palubky-sibirsky-modrin-klasik-ab-19x146x4000-mm

https://lika-zn.cz/cs/palubky-plotovky/modrinove-palubky

https://www.kup-drevo.cz/obkladove-palubky-klasik-16x121x4000-ab-sibirsky-modrin

https://www.drevoonline.cz/drevoonline/eshop/3-1-Palubky/0/5/878-Palubka-modrinova-obkladova-podlahova-m2-tloustka-19mm-delka-4m-m2-AB

https://www.palubky-rezivo.eu/modrinove-palubky/