Sleva na vlak pro důchodce nad 65 (70) let

České dráhy, národní dopravce v České republice, již řadu let nabízejí slevy na jízdné pro určité skupiny lidí, jako jsou studenti, děti, důchodci nebo invalidé.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
24/3/2023 9:33 PM

Pro mnoho starších lidí může být doprava problémem, a tak tato sleva jim umožní cestovat snadněji a častěji. Mnoho důchodců navíc žije na penzi, která nemusí být vždy příliš vysoká, takže každá sleva může být velkou pomocí.

Je třeba si uvědomit, že tato sleva bude mít určité omezení, například se nebude vztahovat na všechny druhy vlaků nebo na cesty do zahraničí. V tomto článku přinášíme detailní přehled pravidel a možností slev pro důchodce zejména ve věku nad 65 případně 70 let.

Sleva na jízdné pro cestující ve věku 65 let a starší

České dráhy představily nové slevy, které mají usnadnit cestování důchodcům nad 65 let. Podle tohoto opatření bude mít každý důchodce nad 65 let automaticky nárok na slevu 50 % na Flexi jízdenky, Flexi zvýhodněné jízdenky, Vázané jízdenky a na traťové jízdenky. Stačí k tomu pouze občanský průkaz, kterým důchodce prokáže svůj věk.

Toto opatření přinese velkou úlevu pro důchodce, kteří budou moci cestovat za značně sníženou cenu. Tím se zlepší jejich kvalita života a umožní jim více cestovat a poznávat nová místa. Zároveň to může mít pozitivní dopad na ekologii, jelikož důchodci budou méně využívat svá osobní vozidla a více se spoléhat na veřejnou dopravu.

Sleva se tedy automaticky týká i důchodců nad 65, 70 let a starších.

Přesné podmínky pro cestující ve věku 65 let a starší nabízí

  • sleva 50 % pro všechny cestující ve věku 65 let a starší pouze ve 2. třídě
  • pro zvýhodněné cestování vám stačí občanský průkaz
  • slevu můžete využít ve všech vlacích Českých drah

Kde a jak získat Zvláštní jízdné pro cestující ve věku 65 let a starší?

  • u pokladní přepážky
  • v e-shopu nebo mobilní aplikaci Můj vlak
  • u průvodčího ve vlaku (pokud jedete ze stanice, ve které nebyla otevřená pokladna)

Podívejte se i na článek ohledně slev pro důchodce v Pražské MHD.

Slevy pro důchodce mladší 65 let

Jste nyní v důchodovém věku, ale ještě nedosáhli jste věku 65 let a hledáte způsob, jak ušetřit na cestování? Bohužel, do zvláštního jízdného pro důchodce nejsou zahrnuti důchodci mladší 65 let, ale máme pro vás skvělou alternativu - možnost pořízení In Karty s aplikací IN 50 Důchodce. Tato aplikace je určena pro osoby, které pobírají důchod starobní nebo vdovský /vdovecký důchod a jsou mladší 65 let nebo osoby, které oslavily své 60. narozeniny a pobírají vdovský / vdovecký důchod.

Díky aplikaci IN 50 Důchodce si můžete zakoupit jízdné se slevou 50 % z adresného jízdného ve 1. i 2. třídě. Tato možnost vám umožní ušetřit na cestování a zároveň využívat výhody kvalitní veřejné dopravy. Nejenže ušetříte peníze, ale také můžete cestovat pohodlněji a bez stresu z řízení svého vozidla.

Výhody aplikace IN 50 Důchodce jsou jasné - umožní vám užívat si cestování za zvýhodněnou cenu a ulehčí vám plánování vašich cest. S aplikací IN 50 Důchodce se nemusíte obávat zvyšujících se cen jízdného a můžete si vychutnat pohodlí a spolehlivost moderního veřejného dopravního systému. Takže neváhejte a získejte aplikaci IN 50 Důchodce ještě dnes, abyste mohli užívat si svých cest bez starostí o vysoké náklady.