Jízdné pro seniory nad 65 let v různých městech a dopravcích

V dnešní době se stále více lidí dožívá vyššího věku, což vede k rostoucí poptávce po zvýhodněném cestování pro seniory. Proto se podíváme na to, jakým způsobem jsou řešeny ceny jízdného pro seniory nad 65 let v několika českých městech a u některých dopravců.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
2/4/2023 5:16 PM

Jízdné pro seniory nad 65 let v Praze

V Praze mají senioři nad 65 let nárok na zvýhodněné jízdné v rámci Pražské integrované dopravy (PID). Zvýhodněné jízdné lze zakoupit v podobě jednorázové jízdenky nebo předplatního jízdného. Konkrétní ceny se každý rok upravují a jejich přehled naleznete v samostatném článku cena jízdenek MHD Praha.

Jízdné pro seniory nad 65 let v Brně

V Brně mají senioři nad 65 let nárok na zvýhodněné jízdné v rámci městské hromadné dopravy(MHD). Předplatní seniorskou jízdenku je možné zakoupit na přepážkách městské dopravní společnosti DPMB. Alternativou jsou jednorázové jízdenky s cca 50% slevou. Detailnější informace viz článek Jízdné pro seniory nad 65 let –Brno.

Osoby starší 70 let (tj. včetně dne 70. narozenin) se bezplatně přepravují v zónách 100 a 101.

Jízdné pro seniory nad 65 let v Plzni

V Plzni mají senioři nad 65 let nárok na zvýhodněné jízdné v rámci městské hromadné dopravy (MHD). Předplatní seniorskou jízdenku je možné zakoupit na přepážkách městské dopravní společnosti PMDP. Jednorázová jízdenka pro seniory nad 65 let je také výrazně zlevněná.

Jízdné pro seniory nad 65 let v Olomouci

V Olomouci mají senioři nad 65 let  nárok na zvýhodněné jízdné v rámci městské hromadné dopravy (MHD).

Jízdné pro seniory nad 65 let v Ostravě

MHD v Ostravě mají senioři nad 65 let také možnost využívat zvýhodněné jízdné v městské hromadné dopravě. Jízdné pro seniory nad 65 let Ostrava je ve výši 6 Kč na jednu jízdu v rámci jedné zóny. V případě, že senioři potřebují cestovat více zónami, je nutné si zakoupit jízdenku za plnou cenu. Senioři nad 65 let mohou v Ostravě také využívat zvýhodněné jízdné na linkách Českých drah, které je ve výši 25 % slevy z řádné jízdné.

Sleva na vlak pro důchodce nad 65 let

Kromě městské hromadné dopravy mohou senioři nad 65 let využívat také slevy na vlakové jízdné. Linky Českých drah nabízejí slevy na jízdné pro důchodce nad 65 let ve výši 25 % z řádné ceny jízdného. Senioři mohou využít slevu na jakýkoliv vlak a ve všech třídách. Pro získání slevy je nutné předložit platný průkaz totožnosti potvrzující věk.

Závěr

Zvýhodněné jízdné pro seniory nad 65 let se v různých městech a oblastech liší. Většina městských dopravních společností však nabízí zvýhodněné jízdné pro seniory v podobě předplatní jízdenky nebo jednorázové jízdenky. Linky Českých drah také nabízejí slevy na jízdné pro důchodce nad 65 let. Před nákupem jízdenky je nutné ověřit, zda je daná sleva platná a jaké jsou podmínky pro její využití. Senioři musí mít také platný průkaz totožnosti potvrzující věk a trvalý pobyt vdané oblasti.

Autor: David Web, Zdroj: Fondik.cz a foto: freepik.com