Kolik stojí provoz SMS jízdenek v Praze

V tomto detailním článku se dozvíte o finančních aspektech provozu SMS jízdenek v Praze, včetně rozboru 200miliónové investice DPP a role společnosti Globdata. Článek také nabízí pohled na výhody tohoto moderního systému a jeho vliv na zlepšení městské hromadné dopravy.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
10/11/2023 11:05 AM

Pražský dopravní podnik (DPP) v posledních letech inovuje své služby pro zlepšení přístupnosti a pohodlí cestujících. Jednou z klíčových inovací je systém SMS jízdenek, který umožňuje rychlý a snadný nákup jízdenek prostřednictvím mobilních telefonů. V tomto článku se podíváme na náklady spojené s provozem tohoto systému a zhodnotíme jeho výhody.

Finanční závazky DPP

V období let 2023 až 2026 se Pražský dopravní podnik zavázal investovat do systému SMS jízdenek v Praze částku ve výši 200 milionů korun. Tato investice reflektuje potřebu udržet tento moderní a efektivní systém v provozu a podporovat jeho další rozvoj. Společnost Globdata, která tento systém pro DPP provozuje, byla vybrána ve výběrovém řízení a pokračuje ve spolupráci, která začala již v roce 2008.

Společnost Globdata a její role v systému SMS jízdenek

Společnost Globdata, dříve známá jako Erika, hraje klíčovou roli v provozu systému SMS jízdenek v Praze. Tato společnost, specializující se na informační technologie a telekomunikační služby, získala zakázku na provozovatele SMS jízdenek pro Pražský dopravní podnik (DPP) na období 2023 až 2026. Její spolupráce s DPP začala již v roce 2008, což z ní činí dlouhodobého a zkušeného partnera v oblasti digitálního prodeje jízdenek.

Charakteristiky smlouvy mezi DPP a Globdata

Smlouva mezi DPP a Globdata je významná nejen svou finanční hodnotou, ale i podmínkami, které byly vyjednány a upraveny. Původní smlouva zahrnovala pasáž o automatickém jednostranném prodloužení smlouvy o dalších deset let, což bylo později odstraněno v rámci nového dodatku. Tato úprava smlouvy odráží snahu DPP o transparentnější a vyváženější obchodní vztahy.

DPP se zavázal zaplatit společnosti Globdata za provoz SMS jízdenek celkem 200 milionů korun v průběhu tří let. Tato investice zdůrazňuje důležitost SMS jízdenek pro městskou dopravu v Praze a ukazuje na vysokou důvěru, kterou DPP vkládá do služeb Globdaty. Zároveň tato smlouva otevírá prostor pro další jednání o ceně a podmínkách služeb, což umožňuje DPP pružně reagovat na měnící se potřeby a požadavky v oblasti městské dopravy.

V rámci smlouvy Globdata zajišťuje nejen technický provoz systému, ale také jeho neustálý vývoj a aktualizaci, aby byl systém kompatibilní s nejnovějšími technologickými standardy a vyhovoval rostoucím požadavkům cestujících. Výsledkem je spolehlivý, efektivní a uživatelsky přívětivý systém, který usnadňuje každodenní cestování tisícům lidí po celé Praze.

Výhody SMS jízdenek

SMS jízdenky přinášejí řadu výhod jak pro cestující, tak pro samotný dopravní podnik. Zahrnují snadný a rychlý nákup bez nutnosti fyzického kontaktu s automatem nebo pokladním, což je obzvláště výhodné v době sociálního distancování. Tento systém také snižuje potřebu tisku papírových jízdenek, čímž přispívá k ochraně životního prostředí.

Cena SMS jízdenek v Praze

Cena SMS jízdenky v Praze se liší v závislosti na typu jízdenky a délce platnosti. Například 30minutová jízdenka stojí 30 Kč, zatímco jízdenka na 90 minut má cenu 40 Kč. SMS jízdenky poskytují flexibilitu a pohodlí, a přestože jsou mírně dražší než jejich papírové protějšky, nabízí bezkontaktní a okamžitý způsob nákupu, což je pro mnoho cestujících velkým plusem.

Zdroj: DPP, Foto: DELL-3, Autor: Vladimír Daněk