Cena venkovních žaluzií v roce 2024

‍Venkovní žaluzie jsou poměrně novým trendem, který si však rychle oblíbíte díky vysoké funkčnosti, pěknému designu, dlouhé životnosti díky kvalitním materiálům a finanční úspoře na energiích. Na kolik vás venkovní žaluzie vyjdou?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
9/2/2024 8:30 AM

Cena venkovních žaluzií

Na klasické vnitřní žaluzie nebo rolety běžně narazíte ve většině domácností, naopak venkovní žaluzie na rodinných domech neuvidíte tak často. Přitom mají nespočet výhod, ať už ekonomických, estetických nebo bezpečnostních, o kterých se více dozvíte dále v článku.

Výsledná cena namontování venkovních žaluzií na váš dům záleží na několika parametrech: typ venkovní žaluzie (podle tvaru lamel), rozměry a barva žaluzií (standardnější jsou levnější), způsob ovládání (manuální, motorové nebo dálkové ovládání, mobilní aplikace či chytrá čidla) a zasazení žaluzie do fasády domu (pod omítku, do překladu nebo přiznaná), a také kvalita jednotlivých komponentů (čím kvalitinější, tím delší životnost, ale vyšší náklady). Ke konečné ceně si nezapomeňte přičíst i montáž a dopravu veškerého materiálu k vašemu domu.

Cenové relace venkovních žaluzií jsou tedy velmi individuální a záleží na vašich preferencích a velikosti domu a oken, vždy se ale budou pohybovat v řádech desetitisíců až statisíců korun. Pro představu si uvedeme pár cen za nejoblíbenější typy venkovních žaluzií (s montáží): za typ C v rozměru 1,5 m x 2 m dáte v závislosti na způsobu ovládání a zasazení do fasády mezi 13 000 a 15 000 Kčtyp S v rozměru 2 m x 1,6 m na základě způsobu ovládání a zasazení do fasády vás vyjde na 15 000 až 20 000 Kč a za typ Z v rozměru 2 m x 2,4 m podle způsobu ovládání a zasazení do fasády domu zaplatíte od 15 000 do 25 000 Kč.

Při výběru firmy dbejte na to, abyste vybrali takovou, která vám venkovní žaluzie zároveň i doveze a namontuje. Vždy si nechejte udělat cenovou nabídku na míru vašeho domu od vícero firem a až poté se rozhodněte pro jednu, ideálně ve vašem kraji (snížíte tak náklady za dopravu).

Infografika: cena venkovních žaluzií

Typy venkovních žaluzií

Základně se rozlišují 3 typy venkovních žaluzií podle tvaru lamel, který zároveň určuje jejich vlastnosti. Jedná se o lamely ve tvaru písmene C (Cetta), které patří mezi klasiku a účinně zabraňují pronikání slunečního světla, ale jsou starším typem a tedy nejlevnějším. 

Dále lamely ve tvaru písmene S (Setta) s vlisovanou gumou po obvodu nejen dobře stíní, ale jsou také odolné vůči povětrnostním podmínkám a můžete je použít i na velká okna, cenově jsou dražší.

Posledním a nejmodernějším typem jsou lamely ve tvaru písmene Z (Zetta), které opět mají vlisovanou gumu na kraji lame a díky tomu do sebe perfektně zapadají a zajistí vám ten nejlepší stínící, termoregulační a odhlučňující funkci. Jedná se o nejdražší typ venkovních žaluzií.

Typ žaluzie Rozměr (šířka x výška) Cena s montáží (v Kč)
Typ C 1,5 m x 2 m 13 000 – 15 000
Typ S 2 m x 1,6 m 15 000 – 20 000
Typ Z 2 m x 2,4 m 15 000 – 25 000

Výhody venkovních žaluzií

Už z výše zmíněných cen je vám docela jasné, že pořízení venkovních žaluzií není tou nejlevnější záležitostí. Přesto mají obrovské množství výhod, do kterých se vám vyplatí investovat. Tou první je vysoká účinnost stínění, uvádí se, že venkovní žaluzie dokáží zadržet až 96 % sluneční energie díky přesahu lamel a vodících lišt kolem celého okenního rámu. Navíc si můžete sami jednoduše regulovat množství světla v místnosti pomocí mnoha variabilních nastavení hliníkových lamel.

Další výhodou je úspora energií na klimatizaci a vytápění, protože lamely venkovních žaluzií jsou vyrobené z hliníku, který teplo odráží. V létě se vám tak místnosti nebudou přehřívat, jelikož žaluzie nepropustí sluneční teplo, a v zimě zase naopak nenechají unikat teplo z interiéru ven. Nemusíte tedy tolik používat klimatizaci nebo vytápět a ušetříte nemalé peníze vzhledem k neustále rostoucí ceně energií.

Nejen, že vám venkovní žaluzie regulují průnik světla a tepla, také snižují hluk a další zvuky z venku. Ačkoliv se vám to nemusí zdát, poměrně velké množství hluku přichází z exteriéru a po čase je už ani nevnímáte. Žaluzie vám však umožňují odclonit nebo alespoň ztlumit venkovní hluk, který vás může jinak rušit. To samé platí o ochraně vašeho soukromí, kdy vnitřní žaluzie nebo záclony propouští světlo a lidé zvenčí tak snadno vidí vaše siluety. U venkovních žaluzií nejde vidět vůbec nic.

Stejně tak slouží jako účinný bezpečnostní prvek, kdy zloděje spíše odradíte, když jim ztížíte přístup k oknům a dveřím namontováním venkovních žaluzií. Některé vás dokonce upozorní skrze mobilní aplikaci, pokud dojde k nadzvednutí lamel nebo jiné manipulaci. Zároveň je v dnešní době moderních technologií možné si automaticky nastavit stínění žaluzií, které se tak budou samy naklánět a vytahovat a nikdo si ani nevšimne, že nejste doma.

Jedná se také o pěkný designový detail na fasádě vašeho domu, který mu dodá dodatečný šmrnc. Venkovní žaluzie se ovládají jednoduše buď manuálně klikou nebo pomocí motorického ovládání skrze dálkový ovladač nebo mobilní aplikaci. A je jedno, kdy se k namontování venkovních žaluzií rozhodnete - před stavbou nebo na již hotový dům, obojí je možné podle typu žaluzií.

Navíc jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, které odolají venkovním povětrnostním podmínkám, změnám teplot, vlhkosti a dalším. Hliníkové lamely totiž nekorodují, nepohlcují teplo a ani nijak neblednou nebo se tvarově nemění díky speciálnímu nástřiku. Můžete si tak být jisti, že vám venkovní žaluzie dlouho vydrží a nemusíte je měnit po několika letech. Samotná údržba je také jednoduchá - stačí hadřík a mýdlová voda na otření nečistot.

Autor: Karolína, Foto: Pixabay

Zdroje: dopos.cz, labona.cz, rolety-site.cz, NEVA, Almma