Srovnání cen ČR vs. Francie (2022)

Pobyt v této krásné zemi dokážou znepříjemnit zdejší ceny, které jsou v porovnání s našimi poměrně vysoké. Jaké sumy můžete očekávat na cenovkách u základních potravin v supermarketu a kolik vás bude stát najíst se v restauraci?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
13/5/2022 2:00 AM

Nakupovat lokálně se vyplatí

Půlkilový bochník chleba stojí ve Francii průměrně 33 korun. Podobnou částku můžeme nechat v pekařství i za jediný croissant, u kterého cenu určuje především obsah másla v něm. Levnějším druhem pečiva je bageta, jejíž cena zpravidla nepřekračuje jedno euro.

Plato dvanácti vajec vyjde na 69 korun, sto gramů sýra pořídíte za přibližně 39 korun a litr mléka za 25 korun. Mléčné výrobky z kozího mléka stojí v supermarketech v průměru jen o několik korun více, než z kravského. Ve Francii platí, a to nejen u mléčných produktů, že nejlevnější a zároveň kvalitní potraviny jsou ty lokální.

Dráže než u nás zde vychází i ovoce a zelenina. Například jeden kilogram jablek nebo rajčat stojí 63 korun, kilo pomerančů 59 korun a kilo brambor 42 korun. Hlávka salátu vyjde na 30 korun. Drahé je také maso. Jeden kilogram kuřecích prsou bez kosti stojí 273 korun, kilogram mletého hovězího i přes 400 korun.

Točené pivo za 150 korun

Pro českého příznivce dobrého piva může být ve Francii zklamáním jeho cena (a možná i chuť). Půllitrovou lahev nebo plechovku místního piva lze koupit za přibližně 42 korun. Zato víno zde stojí podobně, jako v České republice. Za lahev lepšího vína zaplatíme asi 155 korun.

Pokud máme ve Francii napnutý rozpočet, rozhodně se vyplatí připravovat si jídlo sám. I v levnější restauraci totiž oběd vychází průměrně na více než 330 korun, a když bychom ho chtěli zapít točeným pivem, připlatíme si ještě dalších asi 156 korun. Objednat si v podniku lahev vína vyjde na asi 330 korun.

Za zkoušku rozhodně stojí místní dezerty. Kousek dortu nebo koláče stojí kolem 105 korun, espreso si k němu dáme za 70 korun. Zvyk dát si ke kávě cigaretu nás vyjde na přibližně 208 korun, což je cena za jednu krabičku.