Ceny v Německu v roce 2024

Náš západní soused se zdá být poněkud neprávem opomíjenou destinací, která stojí za návštěvu. Ať už se jedná o rozmanitou německou kuchyni, historické památky, moderní atrakce nebo kvalitní potraviny a poctivé pivo. S jakými cenami tedy můžete počítat?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
9/2/2024 7:45 PM

Kolik vás bude stát nákup v obchodě?

Když v Německu zavítáte do běžného supermarketu, ceny základních potravin nejsou tak vysoké v porovnání s jinými západními evropskými zeměmi jako Francie, Itálie, Rakousko, Belgie nebo Nizozemí. Důvodem je vyspělé německé zemědělství, které většinu svých produktů neexportuje do zahraničí, ale naopak nabízí svým občanům.

Ceny potravin v Německu

Základní potraviny tedy nakoupíte za následující ceny

  • 0,5 kg chleba - 42 Kč
  • 250 g másla - 56 Kč
  • 1 l mléka - 23 Kč
  • plato 12 vajec - 62 Kč
  • 1 kg kvalitního německého sýru - 290 Kč
  • 1,5 l balené vody - 13 Kč
  • 1 kg cukru - 18 Kč
  • 1 pivo - 30 Kč

Pokud si potrpíte na domácí pěstované ovoce a zeleninu, určitě nevynechejte farmářské trhy, které se pravidelně pořádají v malých i velkých městech na náměstích. Ceny mohou být o něco málo vyšší než v supermarketu, ale kvalitou a chutí se nevyrovnají.

Průměrné ceny ovoce a zeleniny jsou následující (mohou se měnit podle sezóny):

  • 1 kg jablek - 60 Kč
  • 1 kg banánů - 40 Kč
  • 1 kg pomerančů - 52 Kč
  • 1 kg rajčat - 29 Kč
  • 1 kg brambor - 38 Kč
  • 1 kg cibule - 23 Kč
  • 1 hlávka ledového salátu - 30 Kč

Pro lepší představu o cenách v supermarketech v Německu je ideální podívat se na ceny nejoblíbenějších a nejprodávanějších potravinových produktů po celém světě, které najdete v každém běžném obchodě se spotřebním zbožím.

Nejoblíbenější potraviny nakoupíte za tyto ceny:

  • Nutella 1 kg - 130 Kč
  • čokoláda Milka 100g - 47 Kč
  • Coca-Cola 0,5 l - 30 Kč
  • rozpustná káva Nescafé Gold 200g - 252 Kč
  • brambůrky Pringles 200g - 60 Kč
  • kukuřičné brambůrky Doritos 110g - 65 Kč
  • kečup Heinz 500 ml - 80 Kč

A co ceny alkoholu v obchodech? Láhev vína vás běžně vyjde kolem 123 Kč, zatímco 0,5 l láhev německého lokálního piva na pouhých 15 Kč, proto se vyplatí nakupovat místní pivo, které se vaří v dané oblasti. Oproti tomu jiné značky německých piv mohou být dražší, protože se musí dovážet do zbytku země. Dovážené známé značky piv vás vyjdou na 35 Kč za 0,33 l láhev.

Ceny v restauracích a německá kuchyně

Pokud chcete při svých německých gastronomických zážitcích ušetřit, zamiřte spíše do hospod a Gasthofů (hostinců) než do klasických restaurací. Za polévku dáte nejčastěji 72 Kč a za hlavní jídlo mezi 250 Kč a 300 Kč. Naopak tříchodové menu v lepší restauraci s pitím vás průměrně vyjde na 600 Kč za osobu.

Na šálek cappuccina si připravte kolem 70 Kč a na místní půllitr piva 90 Kč. Raději dejte přednost lokálním značkám než těm dováženým, které vás sice vyjdou o něco málo levněji - 85 Kč, ale dostanete menší láhev o objemu 0,33 l. Pro ty, kdo upřednostňují víno, se ceny za  láhev vína v restauraci pohybují mezi 170 Kč a 350 Kč.

A jaká jídla v Německu určitě ochutnat? Mezi vyhlášené pokrmy u našich západních sousedů patří neodmyslitelně klobása Bratwurst s hořčicí a chlebem, bílé klobásy a párky známé jako Weißwurst, dále Sauerbraten - porýnská svíčková omáčka s hovězí pečení, Grüne Soße - zelená omáčka z protlačených žloutků a s bylinkami nebo Maultaschen - těstové taštičky plněné mletým masem.

Z polévek stojí za ochutnání “eintopf” (jídlo z jednoho hrnce) - hustá polévka, jejíž ingredience se lehce liší v každém regionu, nejčastěji v ní najdete brambory, mrkev, zelí, párky, klobásy, fazole, hrách nebo čočku.

Německá kuchyně je však velmi rozmanitá a v jednotlivých regionech narazíte kromě zmíněných nejznámějších jídel na jejich místní pochoutky jako telecí závitek se slaninou (Kalbsvöger) v Bavorsku, hovězí pečeně s rozinkami a mandlemi (Rheininscher Sauerbraten) v Porýní nebo závitky z nudlového těsta se slaninou, masem a zelím (Schäufele) ve Švábsku. V přímořských oblastech zase dejte raději přednost pokrmům z čerstvé ryby. 

Kolik stojí nejznámější německé turistické atrakce?

Německo má stejně jako jiné evropské země velmi bohatou historii, stará centra měst, hrady, zámky, ale také nádhernou přírodu, vysoké hory, chutné pivo a jedny z nejzajímavějších zábavních parků na světě. Co tedy určitě nevynechejte při návštěvě Německa a kolik vás bude stát vstupné?

  • Zámek Neuschwanstein - jeden z nejkrásnějších zámků světa, připomene vám úvodní obraz pohádkového zámku filmů od Walta Disneyho. Vstupné: 368 Kč.
  • Europa Park - největší zábavní park v Německu s horskými dráhami, hotely, kinem a dalšími atrakcemi. Vstupné: 1 350 Kč/den, 2 550 Kč/2 dny, parkování 196 Kč/den.
  • Hrad Schwerin - nádherný novorenesanční zámek přezdívaný Neuschwanstein severu obklopen stejnojmenným jezerem. Vstupné: 135 Kč.
  • Orlí hnízdo u Berchtesgadenu - neoficiální název pro horské útočiště Adolfa Hitlera, které se dochovalo dodnes. Vstupné: 687 Kč (cesta autobusem tam a zpět, prohlídka areálu).
  • Budova Říšského sněmu v Berlíně - novorenesanční budova s moderní skleněnou kupolí v hlavním městě, původně sloužila jako sídlo parlamentu. Vstupné: zdarma.
  • Zugspitze - nejvyšší hora Německa s výškou 2 962 m n. m., na kterou vás vyveze vlak a tři různé lanovky. Vstupné: 590 Kč/760 Kč/1 545 Kč (zpáteční, v závislosti na typu lanovky).
  • Rothenburg ob der Tauber - zachovalé středověké město s nespočtem klikatých uliček a malých náměstí s nádhernými hrázděnými domy. Vstupné: zdarma.
  • Hrad Heidelberg - nejznámější zřícenina Německa typická červenými zdmi z neckarského pískovce, dominanta stejnojmenného města. Vstupné: 220 Kč.
  • Oktoberfest - největší pivní festival na světě, který se koná každoročně v říjnu v Mnichově a většinou trvá 16 dní. Vstupné do areálu: zdarma, cena za 0,5 l piva: 320 Kč.

Na kolik vás vyjde doprava v Německu?

Při toulkách po německých městech se vám vyplatí pro přesuny na větší vzdálenosti využít městskou hromadnou dopravu, ať už se jedná o autobusy nebo tramvaje (také metro v Berlíně). Jednorázová jízdenka stojí nejčastěji kolem 68 Kč. Pro delší pobyty vás vyjde výhodněji pořídit si měsíční jízdenku pokrývající zóny, kterými nejčastěji cestujete, zaplatíte za ni průměrně 1 715 Kč.

Také můžete využít služeb taxi a přepravních společností jako Uber. Za jízdu v taxi dáte za startovací částku 90 Kč a za každý jeden ujetý kilometr zhruba 55 Kč, ceny se však mohou lišit v závislosti na tom, zda jste v centru velkého města nebo na jeho okraji či v menším městě. Naopak za Uber zaplatíte dohromady za vyzvednutí 37 Kč, za každý ujetý kilometr 31 Kč a za každou minutu jízdy 5 Kč (minimální jízdné musí být celkem 123 Kč).

Pakliže plánujete Německo projezdit křížem krážem svým vlastním automobilem, dodávkou nebo obytným vozem, počítejte při tankování na čerpací stanici s cenou 48 Kč za litr nafty a 45 Kč za litr benzínu.

Levná drogerie, dražší cigarety, běžná cena poštovní známky

Pokud během své návštěvy Německa zamíříte do drogerie, nemusíte se bát vysokých cen. Za běžnou zubní pastu dáte kolem 30 Kč, za deodorant 47 Kč a šampony a sprchové gely začínají na 50 Kč za menší balení o objemu 250 ml.

Jako kuřák počítejte s cenou za krabičku 20 cigaret Marlboro kolem 170 Kč, jiné značky seženete ale i levněji od 120 Kč. Jestli rádi posíláte pohlednice s pozdravem z cest svým blízkým a kamarádům doma v Česku, nezapomeňte do ceny za pohled připočítat i poštovní známku, která stojí 22 Kč.

Mzdy v Německu

Průměrná mzda v Německu se pohybuje na relativně vysoké úrovni, což umožňuje obyvatelům země financovat své životní náklady. V roce 2021 se hrubý průměrný měsíční plat pohyboval kolem 3 994 eur (přibližně 107 000 Kč). Nicméně, je třeba brát v úvahu také vysoké náklady na život, včetně cen potravin.

Minimální mzda v Německu se rovněž pohybuje na relativně vyšší úrovni než v některých jiných evropských zemích. V roce 2021 byla minimální hodinová mzda stanovena na 9,60 eur (přibližně 115 Kč). I přes toto stanovené minimum může přežití na minimální mzdu být obtížné, zejména s ohledem na vysoké ceny potravin a dalších nezbytných výdajů. Vláda však usiluje o udržení přiměřené životní úrovně pro občany, a proto se minimální mzda pravidelně přehodnocuje a přizpůsobuje ekonomickému vývoji a nákladům na živobytí.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Unsplash.com, Zdroj: osobní a online průzkum redakce Fondik.cz