Zubní protéza a její cena. Snímatelná i fixní náhrada chrupu

Ztráta chrupu omezuje v jídle, hovoru i sociálních kontaktech. Dnes lze využít několik typů zubních protéz, které dokáží vlastní chrup nahradit. Představíme vám výhody a omezení jednotlivých řešení a dozvíte se cenu zubní protézy.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
10/5/2024 4:04 PM

Ústní dutina a ztráta zubů

Zdravé zuby jsou zasazeny v čelisti a uchyceny vazivovými vlákny. Koušeme, žvýkáme a způsobeným tlakem stimulujeme kost. Prokrvení kosti ji zároveň vyživuje. Jakmile osoba o chrup přijde, nepůsobí tlak přímo na kost. Ta se zaobluje, zmenšuje objem a oplošťuje se. Po ztrátě chrupu se začne měnit i ústní dutina a tvář. Rty jsou vpadlé, brada se vysouvá a prohlubují se vrásky. Změna je rychlejší a viditelnější, pokud je do úst vložena špatně zpracovaná zubní náhrada.

Zubní protézy pomáhají

Správně zhotovená zubní protéza zabrání poškození čelistního kloubu, protože pacient používá fyziologickou výšku skusu. Rty jsou podloženy, žvýkací funkce navrácena a úbytek kosti je zpomalen. Řešení je estetické.

Základní zubní protézy se uchycují přisátím na ústní sliznici. Nejlépe drží kvalitně zhotovené náhrady na velkých plochách. I nejlepší zubní protézy mají omezení. Mění se způsob žvýkání, nelze ukusovat jako dříve, špatně se žvýkají tvrdé potraviny. Zhoršuje se artikulace, na dásních vznikají často otlaky.

Problémy snímatelné zubní protézy

Lidé s mělkým a málo klenutým horním patrem, případně plochou dolní čelistí mají problémy se stabilitou zubní protézy. Problémy se objevují i po dlouhodobém používání jinak kvalitně zhotovené protézy. Fyziologicky dochází k postupné přestavbě kosti pod dásní. Hřeben čelisti se nahoře posunuje dovnitř a dole ven. Se změnou profilu kosti začíná padat zubní náhrada.

Při běžném užívání si uživatelé často stěžují na nadměrnou tvorbu slin, dávivý reflex při manipulaci s protézou a náročné čištění zubní protézy. Síla skusu je se snímatelnou protézou přibližně třetinová oproti vlastnímu chrupu. Nejlépe se konzumuje měkká a nelepivá potravina. Se zubní náhradou je rovněž sníženo vnímání chuti a teploty jídla.

Typy zubních protéz

Nejjednodušší a nejlevnější zubní protéza je snímatelná. Bohužel bývá často nepohodlná. Jak již bylo zmíněno, uživatelé si stěžují na otlaky, špatnou artikulaci a na skutečnost, že nemohou plnohodnotně kousat. Snímatelné zubní náhrady mohou být z různých materiálů zhotovené různými technologiemi. Setkáte se s náhradou z termoplastu, digitálně zhotovenou náhradou, hybridní náhradou aj. Nejlevnější je základní náhrada. Nákladnější je pořízení fixní náhrady.

Cena snímatelné zubní protézy

Podle typu snímatelné zubní protézy se určuje její cena. Náklady na jednu čelist se pohybují mezi 5 až 15 tisíci korunami v závislosti na výši doplatku od smluvní pojišťovny. Nejkvalitnější snímatelné zubní náhrady mohou stát až 30 tisíc za jednu čelist. Cenu snímatelné zubní náhrady jsme pro vás již zjišťovali.

Nejspolehlivější náhrada ztracených zubů

Praktickou a plnohodnotnou náhradou je zubní implantát. Jedná se o titanový šroub, který je zaveden do čelistní kosti. Na šroub se po zahojení připevní pohledová část zubu, protetická náhrada. Zubní implantát je náhradou kořenové části zubu, druhá část, protetika, nahrazuje samotný zub. Zmíněným způsobem je možné nahradit každý chybějící zub.

Nástavba na implantátech

Náhrada jednotlivých zubů implantáty je jistě nejlepším řešením, bohužel se jedná o nákladné řešení jak z pohledu investice, tak časové náročnosti. Zubní implantáty lze použít jako nosné pilíře na které se následně ukotví větší počet zubů. Na zubní implantáty je možné přichytit kompletní zubní náhradu. Tím odpadnou veškeré nepříjemnosti způsobené vyndavací zubní protézou. Řešení je komfortní, dokonale funkční a estetické.

Nejlevnější zubní protéza s implantáty

Cena za nejlevněji zpracovanou fixní zubní protézu se odvíjí od množství použitých implantátů a materiálu protetiky. Cenově dostupný systém Dentis vychází přibližně na 20 tisíc za jeden implantát. Kompletní protetika na jedno patro upevněná fixně lze pořídit za cenu už od 100 tisíc korun.

Další související články: Umělé zuby napevno.

Protetická řešení na implantátech

• Korunka a můstek na implantátu, náhrady jsou našroubovány do implantátů.

• Snímatelná náhrada na implantátech, kotví se na 2 až 4 implantáty a lze sejmout.

• Pevná náhrada na implantátech zastoupí chrup v celé čelisti. Typ se šroubuje na 4 až 6 implantátů.

Jak vybrat zubní protézu

Řešení stomatologického problému je vždy individuální a je důležité konzultovat s dentistou jak samotný problém, tak očekávání. Ptát se na možnosti řešení a různé alternativy zákroků. Fixní zubní náhradou se obvykle nezabývají praktiční zubní lékaři, je třeba zamířit na specializovanou kliniku stomatochirurgie.

Co má vliv na kazivost zubů

• Genetická predispozice.

• Úroveň dentální hygieny.

• Kouření.

• Špatná životospráva (nedostatek vápníku ve stravě, málo vitamínů a minerálů).

• Konzumace sladkostí a sladkých nápojů.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje:

Ceníky dentistů a stomatochirurgů.

https://www.haleonhealthpartner.com/cs-cz/oral-health/conditions/denture-care/causes-and-mechanisms/

https://www.fondik.cz/clanky/snimatelna-zubni-nahrada-cena

https://www.studio32.cz/celkova-nahrada-chrupu/

https://www.zuby-smrcek.cz/zubni-implantaty/