Rovnátka na noc

Mnoho lidí se potýká s různými zubními problémy, které mohou ovlivnit jak jejich vzhled, tak i celkovou ústní hygienu. Jedním z nejčastějších problémů je nepřirozené postavení zubů, které může způsobit nejen estetické nedostatky, ale také potíže při žvýkání a řeči. Naštěstí existuje řada ortodontických postupů, které mohou pomoci překonat tyto problémy, a jedním z nich je nošení rovnátek v noci.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
25/5/2023 3:53 PM

Rovnátka jsou ortodontické pomůcky, které se nosí na zuby k jejich postupnému správnému zarovnání. Tradičně jsou rovnátka nošena během dne, ale moderní léčebné metody nabízejí možnost nošení rovnátek v noci. Případně v poslední době jsou velmi používaná permanentní rovnátka, která se vůbec nesundávají. Tento přístup je často vhodný pro ty, kteří mají mírné problémy se zarovnáním zubů nebo již absolvovali tradiční ortodontickou léčbu, ale chtějí udržet své zuby v nové poloze.

Nošení rovnátek v noci má několik výhod. První a nejzřejmější výhodou je, že pacient nemusí nosit rovnátka po celý den, což je pro mnoho lidí výrazně pohodlnější. Mnozí si stěžují na nepohodlí spojené s nošením rovnátek, jako je dráždivost na vnitřní straně rtů a tvrdé stravování. Nošení rovnátek v noci umožňuje volnost během dne a zároveň dosahuje výsledků.

Další výhodou nošení rovnátek v noci je, že je méně viditelné. To může být důležité pro lidi, kteří chtějí minimalizovat estetický dopad ortodontické léčby. Pokud vás trápí nepravidelné postavení zubů, ale nechcete, aby to bylo nápadné, nošení rovnátek v noci může být skvělou volbou.

Je však důležité si uvědomit, že nošení rovnátek v noci vyžaduje pečlivé dodržování postupů a doporučení odborníka. Noc trvá zhruba jen osm hodin a tedy z 24 hodinového dne, omezuj dobu léčení na 1/3 možné doby.  Je nezbytné mít správně přizpůsobené rovnátka a pravidelně navštěvovat zubního ortodonta. Specialista vám bude schopen poskytnout podrobné instrukce týkající se nošení rovnátek v noci a upravovat je podle vašich individuálních potřeb.

Vzhledem k tomu, že nošení rovnátek v noci je možností pro lidi s mírnými ortodontickými problémy, není vhodné pro každého. Pokud máte vážnější problémy s zarovnáním zubů, měli byste se poradit se zubním ortodontem, který vám doporučí nejvhodnější léčbu.

Nošení rovnátek v noci může být účinným způsobem, jak dosáhnout krásného úsměvu a správného zarovnání zubů. Pokud vás trápí nepravidelný stav vašich zubů a váháte s nošením rovnátek, obraťte se na svého zubního ortodonta a diskutujte o možnosti nošení rovnátek v noci. Může to být krok směrem k zdravějšímu a sebevědomějšímu úsměvu.

Rovnátka vhodná na noc

Existuje několik typů rovnátek, které jsou vhodné pro nošení v noci. Zde je několik možností:

  1. Retenční rovnátka: Retenční rovnátka jsou tenká a průhledná rovnátka vyrobená z elastického materiálu, které se přizpůsobí tvaru zubů. Jsou navržena tak, aby udržovala zuby v nové poloze po dokončení ortodontické léčby. Retenční rovnátka jsou obvykle pohodlná a nenápadná, což je ideální pro nošení v noci. Ceny retenčních rovnátek se obvykle pohybují mezi 2 000 až 10 000 Kč za jeden retainer. Někdy je možné zakoupit sadu retainerů za nižší cenu.
  2. Alignery: Alignery jsou další možností pro nošení rovnátek v noci. Jsou vyrobeny z průhledného plastu a jsou navrženy tak, aby se přesně přizpůsobily tvaru zubů. Proto se jim také občas říká neviditelná rovnátka. Alignery se běžně používají v léčbě mírnějších ortodontických problémů. Vzhledem k jejich průhlednosti jsou také méně viditelné. Ceny alignerů se obvykle pohybují od 20 000 do 60 000 Kč za kompletní sadu alignerů. Cena se může lišit v závislosti na délce léčby a složitosti případu.
  3. Zámky s nízkým profilováním: Pokud se rozhodnete pro nošení tradičních rovnátek, existují zámky s nízkým profilováním, které jsou vhodné pro nošení v noci. Tyto zámky jsou menší a pohodlnější než klasické rovnátka a mohou být méně obtěžující při spaní. Cena zámků s nízkým profilováním se v České republice obvykle pohybuje od 25 000 do 70 000 Kč za horní a dolní čelist.

Je důležité si uvědomit, že správný typ rovnátek pro nošení v noci by měl být individuálně přizpůsoben vašim potřebám a stavu vašich zubů. Proto je nezbytné konzultovat se zubním ortodontem, který vám může doporučit nejvhodnější možnost v závislosti na vašich konkrétních ortodontických potřebách. Stejně tak vám pomůže s orientací v cenách rovnátek a souvisejících pracech.

Pamatujte, že nošení rovnátek v noci vyžaduje pečlivou péči a dodržování pokynů odborníka, abyste dosáhli požadovaných výsledků.

Autor: David Web, Zdroj: Ortodoncie, Foto: Pixabay