"Krvavá" avokáda vynášejí drogovým kartelům až 3,4 miliardy. Některé restaurace je proto přestávají kupovat
Avokádo je pro gangy lukrativní potravinou. Jeho spotřeba celosvětově roste, a stejně tak i ceny, za které se dá avokádo v obchodech koupit. Gangy v Mexiku v současné době ovládají velkou část plantáží, kde se ovoce pěstuje. Podle informací Guardianu si gangy pěstováním avokád ročně vydělají až 150 milionů dolarů, v přepočtu 3,4 miliardy korun.
Restauratéři nabádají ke snížení spotřeby avokád
Tento fakt vadí některým britským a irským restauratérům, kteří avokádu dali přízvisko "krvavé", a postupně jej začali stahovat z nabídky.
"Avokáda jsou krvavými diamanty Mexika,“ řekl například listu Irish Independent JP McMahon, který provozuje michelinskou restauraci Aniar v irském Galway. McMahon si myslí, že jediným řešením je, aby se avokáda přestala v restauracích servírovat, a aby se snížila jejich konzumace. "Změna nenastane, dokud se avokádům nezačnou zákazníci vyhýbat."
Podle kuchaře je pak řešením spotřebu avokád maximálně omezit, aby se mohla situace v Mexiku stabilizovat a gangy tak přišly o své výdělky. Navrhuje, aby lidé místo avokád jedli více ovoce a zeleniny z lokální produkce. „Produktů na to máme dost. Pokud chcete vitamíny a minerály, dejte si kapustu. Nebo celer a artyčok, ty rostou po celý rok,“ řekl McMahon.