J&T Banka - recenze 2021

Nemá pobočky na každém rohu, v televizi na ni neběží reklamy a určitě se najde spousta lidí, kteří o této bance ještě neslyšeli. Přesto se jedná o jednu z nejzajímavějších bank v Čechách, která nabízí produkty, do kterých se vyplatí investovat. Podívali jsme se na nabídku J&T Banky do detailu, vyzkoušeli ji a přinášíme vám podrobnou recenzi.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
19/2/2021 1:00 AM

Jak dlouho je J&T Banka na trhu a můžu jí věřit?

Historie banky sahá do roku 1998, což jsou více než dvě dekády působení na trhu. Za tu dobu se J&T Banka etablovala jako silná finanční instituce a nikdy neměla problém se svými závazky (naopak se jí skvěle daří, jen v roce 2019 vydělala 3,16 miliardy korun).

J&T Banka také patří ke štědrým sponzorům kulturní a sportovní scény. Podporuje například Josefa Špačka, nejmladšího koncertního mistra v historii České filharmonie. Také sponzoruje české ragby a je generálním partnerem tenisového turnaje WTA J&T Banka Prague Open. Byť J&T Banka není na očích tolik jako ostatní banky, jedná se o finanční instituci se silným zázemím, které můžete věřit.

V čem se J&T Banka liší od ostatních bank?

J&T Banka je privátní banka, která se zaměřuje na to, aby svým klientům zhodnotila jejich úspory. Na rozdíl od ostatních bank svým klientům neposkytuje hypotéky nebo půjčky, ale zaměřuje se především na zhodnocování jejich peněz.

Jak to J&T Banka dělá? Investuje do firem, dluhopisů i nemovitostí a patří v tomto oboru mezi nejlepší na trhu. Pokud bance svěříte své peníze a investujete do některého z jejích produktů, můžete si přijít na zajímavé zhodnocení. Výhodou je, že zřízení a vedení účtu u J&T Banky je zdarma.

Jak můžu zhodnocovat peníze s J&T Bankou a jaké její produkty jsou nejzajímavější?

Z našich zkušeností menšího individuálního investora (u J&T Banky jsme investovali 50 000 korun a účet tam máme přes dva roky) nás zaujal zejména jeden produkt, který můžeme doporučit, a to podílové fondy. Produkt vám nyní blíže představíme.

Podílové fondy J&T Banky

Pokud podílové fondy neznáte a nevíte, jak fungují, pokusíme se vám tento pojem jednoduše vysvětlit. Není to nic složitého: Pokud byste chtěli investovat do firem nebo dluhopisů a na vaši investici byste měli například 50 000 Kč, bylo by to pro vás jako jednotlivce téměř nemožné. 50 000 Kč je pro jednotlivce bez zkušeností příliš malý kapitál.

A právě tady přicházejí ke slovu podílové fondy. Jedná se o kolektivní formu investování, kdy více individuálních investorů svěří svůj kapitál nějaké instituci (v tomto případě J&T Bance), která ho investuje.

Investorům pak náleží zisk, který obchodování vynese a banka si za své služby vezme poplatek (zpravidla několik procent z investované částky). Jedná se o velmi oblíbenou formu investování (podle statistik do podílových fondů investuje každý sedmý Čech). A právě J&T Banka patří mezi instituce, které mají s podílovými fondy největší zkušenosti a také nejlepší výnosy, navíc za velmi nízké poplatky.

Některé fondy z nabídky J&T Banky mají historické zhodnocení přes tři procenta ročně, což je více, než kolik nabízí jakýkoli spořící účet. Je nutno dodat, že na rozdíl od spořícího účtu nejsou výnosy u podílových fondů garantované a předem jisté - a to z toho důvodu, že se může změnit situace na trhu nebo ochladnout ekonomika, což negativně ovlivní výnosy fondu. Fondy J&T Banky si však pravidelně drží své vysoké zhodnocení už po několik let. Nás zaujaly tyto dva:

1. Podílový fond J&T Money

Fond J&T Money je stálicí nabídky J&T Banky. Jedná se o fond, který v roce 2019 vyhrál v anketě “Investice roku” pořádané magazínem Forbes a firmou Fincentrum. Jeho průměrný výnos od založení je 4,01 % p.a.

Hodí se pro všechny, kteří mají kratší investiční horizont, v tomto případě jeden rok. To znamená, že hledáte spíše konzervativní investici, která vám peníze vynese rychleji než za několik let.

Fond je tvořen převážně z dluhopisů (najdeme v něm například i dluhopisy firmy EPH miliardáře Daniela Křetínského) a spravuje více než sedm miliard korun.

My do fondu investovali před dvěma lety a můžeme říci, že opravdu dosahuje vysokého ročního zhodnocení kolem 3 % ročně, jeho hodnota navíc velmi málo kolísá. Investovat do něj můžete už od 300 Kč a správcovský poplatek je maximálně 1,5 % z investované částky - v současné době je poplatek nastaven na 1 %.

Shrnutí fondu J&T Money

  • zhodnocení od založení: 4,01 % p.a. (již po odečtení poplatků)
  • vstupní poplatek je 0,8 %
  • správcovský poplatek je 1 % p.a.
  • minimální investice: 300 Kč
  • ocenění: Investice roku 2019
  • naši aktuální recenzi fondu najdete zde

2. Podílový fond J&T Bond

Druhým fondem, kterému se vyplatí věnovat pozornost, je J&T Bond. Fond J&T Bond evokuje vzpomínku na slavného agenta 007, čehož jsou si dobře vědomi i v J&T Bance. Jak jinak by mu také mohli dát přezdívku “zamíchaný a netřepaný fond”:

Jinak ale název fondu odkazuje na anglické slovíčko “bond”, tedy dluhopis. J&T Bond je téměř celý složen z dluhopisů těch největších českých a zahraničních firem a je dobrou volbou pro investory, kteří hledají zajímavé zhodnocení v investičním horizontu tří let. Fond J&T Bond má historické zhodnocení 4,69 % p.a. a v roce 2017 také vyhrál v anketě Investice roku.

My do fondu investovali před dvěma lety a můžeme říci, že dosahuje vysokého ročního zhodnocení kolem 4 %. Jeho hodnota kolísá o trochu více než u fondu J&T Money, což je ale dáno delším investičním horizontem.

Investovat do něj můžete už od 300 Kč a správcovský poplatek je v současné době nastaven na 1 %.

Shrnutí fondu J&T Bond

  • zhodnocení od založení: 4,69 % p.a. (již po odečtení poplatku)
  • vstupní poplatek je 2 %
  • správcovský poplatek je 1 % p.a.
  • minimální investice: 300 Kč
  • ocenění: Investice roku 2017
  • naši aktuální recenzi fondu najdete zde

Tímto jsme vám představili dva z našeho pohledu nejzajímavější fondy z portfolia J&T Banky.

Pokud by vás lákaly investice i do dalších fondů, tak nabídka od J&T Banky je velmi pestrá. Vedle dvou zmíněných fondů nabízí J&T Banka další stovky fondů - ať už vlastních nebo od jiných společností jako například NN či BNP. Vedle toho letos J&T Banka uvedla nové fondy Rentier a Dividend, které jsou zaměřeny na vyplácení dividend.

Další způsoby investování u J&T Banky

Termínovaný vklad

Dalším způsobem, kterým můžete u J&T Banky zhodnotit peníze, je termínovaný vklad. Jedná se o účet pro zhodnocení finančních prostředků, u kterého si můžete sami navolit parametry, které vám vyhovují.

Nejdůležitějším parametrem je doba, po kterou chcete peníze na účtu mít. U termínovaného vkladu je tato doba fixní a dokud neuplyne, nelze z účtu peníze vybrat. Odměnou za tuto fixaci je pak zajímavé zhodnocení. Platí přitom, že čím déle peníze na účtu necháte, tím lepší zhodnocení dostanete.

U J&T můžete takto investovat od 100 000 Kč do 10 000 000 Kč. Úrok pak začíná na 0,4 % p.a. (při fixaci na 6 měsíců) a končí na 2,3 % p.a. (při fixaci na 120 měsíců).

Menší nevýhodou může být poměrně nízký úrok (0,4 % p.a.) při fixaci na 6 měsíců. Některé spořicí účty dnes nabízejí lepší zhodnocení a peníze je přitom možné kdykoli vybrat. Některé investory může také odradit poměrně vysoká minimální investice, která je nastavena na 100 000 Kč (do podílových fondů se dá investovat už od 300 Kč).

Pro investory, kteří ale mají k dispozici vyšší finanční prostředky a nevadí jim peníze fixovat na delší dobu, může být termínovaný vklad od J&T Banky správnou volbou.

Spořicí účet

Pohodlným, a přesto velmi výhodným způsobem, jak zhodnotit s J&T Bankou peníze, je spořicí účet. Ten nabízí úročení ve výši 0,5 % p.a. a minimální výše vkladu není nijak omezená.

S penězi uloženými na spořicím účtu je možné hýbat - kdykoli můžete libovolnou částku vložit nebo částečně vybrat. I v případě, že se rozhodnete vybrat všechny peníze, budete je mít k dispozici už následující pracovní den.

Dluhopisy

Dalším způsobem, jak u J&T Banky zhodnotit peníze, je investice do dluhopisů. Dluhopisy jsou cenné papíry, díky kterým firmy získávají finance na rozvoj svého podnikání. Vy si jako investor dluhopis koupíte a firma s danými penězi může nakládat. Zároveň vám je ale musí za nějaký čas splatit (nejčastěji v období několika let, přesný časový úsek je vždy definován) a zaplatit vám prémii v podobě úroku.

J&T Banka vám může zprostředkovat investice do dluhopisů největších firem na trhu. J&T Banka zároveň dané dluhopisy prověřuje a do své nabídky vkládá pouze ty firmy, které mají dobrou schopnost splácet. S výběrem dluhopisů a investicí vám pak pomůžou zkušení investiční bankéři.

Péče o klienty J&T Banky

Vedle zajímavého zhodnocení peněz pak J&T Banka nabízí ještě jednu výhodu, kterou pociťujeme po celou dobu, kdy máme u banky účet. Tou je až dokonalá péče o klienta. V tomto případě není slovo “dokonalá” přehnané - J&T Banka často jedná s milionáři a mezi jejími klienty se řadí i někteří miliardáři, takže má přístup k zákazníkovi nastavený na tu nejvyšší úroveň.

Poznáte to hlavně na komunikaci s bankou: Osobní bankéři bývají velmi ochotní a chovají se k vám mile, ať máte na účtu 10 tisíc nebo milion. Každému vašemu podnětu je věnována maximální péče a komunikace je vždy příjemná a velice profesionální.  

Další výhodou, proč mít účet u J&T Banky, jsou pravidelné akce, které banka pořádá pro své klienty. Nám se za poslední dva roky dostalo pozvánek na spousty akcí, mezi kterými byl například prestižní parkurový závod v Olomouci nebo vernisáž umělce Krištofa Kintery v Rudolfinu. Akce jsou vždy perfektně zorganizované a pro klienty J&T Banky jsou zdarma.

Shrnutí

J&T Banka je skvělou volbou pro všechny, kteří mají rádi vysoký standard. Vedle vysokého zhodnocení u podílových fondů, které bude pravděpodobně nejdůležitějším kritériem pro otevření účtu, je pak bonusem skvělá péče o klienty a jistý punc prémiovosti, který si J&T Banka za dlouhá léta vybudovala. Důležité také je, že za otevření a vedení účtu u J&T Banky neplatíme žádné poplatky.

Velkou výhodou je, že pro investování s J&T Bankou nemusíte být milionář - například do podílových fondů lze investovat již od 300 Kč. Ať už tedy hledáte banku, u které byste se pomalu seznámili s investováním, nebo už jste zkušený investor a hledáte místo, kde se o vaše peníze profesionálně postarají, je J&T Banka místem, na které se obrátit.

No items found.