Celková zubní náhrada, cena za jednoduché i moderní řešení

O vlastní zuby je možné přijít z důvodu infekce a následného zánětlivého onemocnění, pokud trpíte chronickým onemocněním, po úraze nebo v důsledku stárnutí organizmu. Řešením je celková zubní náhrada. Zjišťovali jsme pro vás možnosti náhrady chrupu, výhody i nevýhody jednotlivých řešení a cenu za celkovou zubní náhradu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
21/5/2024 9:19 PM

Obavy ze zubaře nejsou na místě

Zanedbaný a špatný stav chrupu má mnoho osob poté, co se dlouhodobě vyhýbají preventivním prohlídkám. Důvodem může být strach z bolestivého ošetření, obavy o cenu výkonu a později stud ze vhledu ústní dutiny. Přidává se i skutečnost, že mnoho lidí nemůže najít specialistu, protože zubařů je obecně nedostatečný počet.

Odkládání řešení problému vede k náročnějším a nákladnějším výkonům, proto je třeba kontaktovat dentistu co nejdříve.

Co způsobuje ztrátu chrupu

Ke ztrátě chrupu může dojít úrazem, paradentózou nebo při neléčeném zubním kazu. Často o chrup lidé přijdou po onemocnění dásní nebo po onkologické léčbě. Přispívá kouření, špatná životospráva, nedostatečná dentální hygiena. Horší kvalita chrupu je spojena s přirozeným stárnutím organizmu. U některých je celková zubní náhrada řešením, když vlastní chrup nevypadá esteticky, má defekty nebo je špatně rostlý.

Jak nahradit chybějící chrup

Nejprve je nutné stanovit rozsah výkonu a vybrat vhodné řešení. Cena zákroku se liší podle typu a rozsahu ošetření. Jeden chybějící zub je možné nahradit implantátem nebo levnějším řešením, můstkem a uchycením k okolnímu chrupu. Rozsáhlá ošetření mohou zahrnovat protetickou náhradu. Tu lze zhotovit snímatelnou nebo fixní. Snímatelná zubní náhrada bývá na nošení často nepohodlná, lidé mají problém s artikulací a kousáním některých pokrmů. Pohodlnější, estetičtější a praktičtější je zubní náhrada v podobě implantátů. Nahrazují se jednotlivé zuby nebo se implantáty použijí jako pilíře pro uchycení většího počtu zubů.

Jak vypadá správná snímatelná náhrada

Poměrně levnou metodou celkové zubní náhrady je celková snímatelná zubní náhrada. Základní snímatelné zubní náhrady jsou hrazeny pojišťovnou. Pokud se spokojíte se základním provedením, nebudete za protézu nic doplácet. Propracovanější a pohodlnější modely z modernějších materiálů a vyrobené přesnější technologií bývají pro pacienty s doplatkem mezi 5 až 10 tisíci korun (jedna čelist). Prémiové modely zubních protéz mohou stát až 30 tisíc korun za jednu čelist.

Správně zhotovená náhrada zakrývá celé tvrdé i měkké části patra, ovšem nebrání polykání. Vpředu netlačí a nepřekrývá uzdičku horního rtu. Naléhá na sliznici, ve skusu není možné nic vkládat mezi zadní zuby. Při většině pohybů by se zuby měly dotýkat dolní čelisti.

Postup při zhotovení zubní náhrady

1. Diagnostika a stanovení léčebného postupu.

2. Pořízení rentgenových snímků.

3. Dohoda o rozsahu léčení a typu výkonu.

4. Zadání nového chrupu do výroby.

5. Osazení snímatelnou protézou nebo dohoda o využití implantátů.

6. Implantace a případné uchycení nových zubů.

7. Rekonvalescence po implantaci a pozdější uchycení nových zubů, pokud je indikováno.

Infografika: Postup vyhotovení zubní náhrady

Celková zubní náhrada cena

Cena snímatelné protézy se pohybuje okolo 5 tisíc korun za jednu čelist. Cena celkové zubní náhrady při implantování jednotlivých zubů je nesrovnatelně vyšší. Metoda je někdy popisována jako umělé zuby napevno. Jeden implantát vychází okolo 15 až 20 tisíc korun. Zuby mohou být nahrazeny jednotlivě nebo lze použít implantáty jen jako pilíře pro zubní náhradu. Tu lze upevnit na dva implantáty nebo fixně na 4 až 6 implantátů. Levnější řešení stojí mezi 50 až 70 tisíci, fixní upevnění na 120 až 170 tisíc. Často jsou nutné dodatečné výkony, cena implantace na jedné čelisti se může vyšplhat až nad 200 tisíc korun.

Celková zubní náhrada kotvená na implantáty

Používání snímatelné zubní protézy hodnotí mnozí jako nepohodlné. Náhrada má tendenci klouzat, špatně se s ní vyslovuje, konzumace některých jídel je téměř nemožná. Obvykle i tlačí a čelist po ní bývá zarudlá. Praktičtějším řešením je ukotvení řady nových zubů na vložené implantáty. Do čelisti se umístí 4 až 6 implantátů, ty slouží jako pilíře. Na ně je fixně nasazena vyrobená zubní náhrada. Někdy je možné provést kompletní zákrok při jednom sezení a okamžitě připevnit zubní náhradu. Nové zuby jsou k implantátům pevně našroubovány, není možné, aby se posunuly nebo vypadly.

Jak dlouho trvá zhotovení zubní náhrady

Výroba protetiky je otázkou několika týdnů, je třeba sejmout otisky, nechat zhotovit náhradu. U té se následně upravuje skus a pacient se ji učí používat. Implantáty mohou trvat celkově i dva roky, vždy záleží na rozsahu nutných ošetření. V souvislosti s implantáty bývá často nutné extrahovat stávající chrup, doplnit chybějící kost, zavést implantát a teprve po zahojení každé z uvedených fází (1 fáze až 6 měsíců) se upevňuje nový bílý zub.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje:

Ceníky stomatologických a stoma-chirurgických pracovišť

https://dsmile.cz/sluzby/vse-na-4-implantatech/

https://www.porovnej24.cz/clanky/kolik-stoji-nove-zuby-prispeje-vam-pojistovna