Rovnátka pro děti: Průvodce možnostmi a cenami

Ortodoncie je důležitou součástí dentální péče, zvláště pro děti. Rovnátka nejenže pomáhají vytvořit krásný úsměv, ale také přispívají k celkovému zdraví ústní dutiny tím, že napravují špatné postavení zubů a kousání. Tento článek vás provede základními informacemi o rovnátkách pro děti, včetně typů rovnátek dostupných na trhu a jaké jsou jejich přibližné ceny.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
22/2/2024 7:43 AM

Typy rovnátek

1. Kovová rovnátka: Tradiční a nejčastější typ, vhodný pro většinu ortodontických problémů. Jsou viditelné, ale moderní materiály a technologie je činí lehčími a pohodlnějšími.

2. Keramická rovnátka: Jsou méně viditelná než kovová, protože jsou vyrobena z materiálů, které lépe imitují barvu zubů. Mohou být dražší a vyžadují více péče.

3. Lingvální rovnátka: Upevňují se na vnitřní stranu zubů, takže jsou zcela skrytá před pohledem. Jsou složitější na údržbu a obvykle dražší.

4. Průhledné vyjímatelné rovnátka (alignery): Jsou téměř neviditelné a lze je snadno vyjmout při jídle nebo čištění zubů. Jsou vhodné pro mírné až středně těžké případy. Invisalign je jednou z nejznámějších značek v této kategorii.

Cena rovnátek pro děti

Cena rovnátek se může výrazně lišit v závislosti na typu rovnátek, složitosti případu, délce léčby a zvoleném ortodontistovi. Zde jsou orientační ceny:

  • Kovová rovnátka: 25 000 - 45 000 Kč
  • Keramická rovnátka: 30 000 - 60 000 Kč
  • Lingvální rovnátka: 50 000 - 100 000 Kč
  • Průhledné vyjímatelné rovnátka: 40 000 - 80 000 Kč

Ceny rovnátek pro děti jsou pouze orientační a mohou se lišit. Je důležité si uvědomit, že některé zdravotní pojišťovny mohou pokrývat část nákladů na ortodontickou léčbu, zejména pro děti. Doporučujeme vám proto konzultovat s vaší pojišťovnou a získat předběžnou kalkulaci od ortodontisty.

Jak vybrat správný typ rovnátek

Výběr správného typu rovnátek by měl být vždy proveden ve spolupráci s kvalifikovaným ortodontistou, který posoudí specifické potřeby vašeho dítěte. V první řadě by měla být prioritou efektivita léčby, ale také je třeba zvážit estetické preference a životní styl vašeho dítěte.

Závěr

Ortodontická léčba je zásadní investicí do zdraví a sebevědomí vašeho dítěte. I když mohou být náklady na první pohled vysoké, výsledky – zdravý a rovný úsměv – jsou bezpochyby stojí za to. Nezapomeňte, že pravidelné návštěvy u ortodontisty a pečlivá ústní hygiena jsou klíčové pro úspěch léčby.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Unsplash.com

Zdroj: www.ortodontie.cz

https://www.rovnatka-praha.cz/cenik/

https://www.maminka.cz/clanek/rovnatka-deti-cena-kolik-stoji-ortodoncie-neviditelna-rovnatka-fixni-prispiva-pojistovna

https://www.rovnatka.cz/cena-rovnatek/