Praha prodlouží slevy na MHD pro sociálně slabší

Radní hlavního města Prahy schválili prodloužení slevy ve výši 70 % až do 30. června 2024 pro občany v hmotné nouzi pobírající příspěvek na živobytí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
23/9/2023 8:59 AM

Sleva na jízdném v Praze měla původně platit do konce června tohoto roku, ale kvůli aktuální ekonomické situaci, zvýšeným cenám energií a dalším faktorům se rozhodlo pro její prodloužení. Tato opatření byla původně zavedena během pandemie COVID-19 a nyní se prodlužují znovu.

Sleva se nevztahuje na lítačku.

Jiný postup však platí pro ukrajinské uprchlíky. Sleva na jízdném pro ně bude platit pouze do konce září letošního roku. Důvodem je očekávané změny v pravidlech pomoci, které mají vstoupit v platnost od 1. července. Po tomto datu mohou uprchlíci žádat o standardní dávky v hmotné nouzi, a slevu na jízdném budou moci využívat pouze ti, kteří budou dávky skutečně pobírat.

Sleva na jízdném umožní cestujícím využívat městskou hromadnou dopravu za zvýhodněné ceny. Například cena měsíčního jízdného činí 165 korun místo standardních 550 korun a za čtvrtletní kupon lidé zaplatí 444 korun místo 1480 korun. Tato opatření mají pomoci lidem v obtížné finanční situaci a usnadnit jim přístup k dopravě ve městě.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj a obrázek: DPP Praha