Městská doprava Praha (MHD)

V Praze jsou k dispozici různé možnosti hromadné dopravy. V tomto článku se podíváme detailně na jednotlivé způsoby, kdo je provozuje a jak je možné je využít.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
9/4/2023 1:44 PM

Dopravní prostředky v MHD Praha

Nejdříve se podívejme na jednotlivé dopravní prostředky Pražské MHD:

1.    Metra: Pražské metro má tři linky (A, B a C), které pokrývají celé město. Linky jsou propojeny, takže cestování mezi nimi je snadné.

2.    Tramvaje: V Praze je více než 20 tramvajových linek, které jezdí po celém městě. Tramvajové tratě jsou dobře propojeny s dalšími druhy městské dopravy.

3.    Autobusy: V Praze je velká síť autobusových linek, které spojují městské části a okolní obce.

4.    Vlaky: V rámci Prahy a okolí je možné využít také příměstské vlaky, které jezdí na několika linkách.

5.    Lanovky: V Praze je k dispozici jedna lanová dráha, která spojuje Letnou a Holešovice.

6.    Půjčovny kol a koloběžek: V poslední době se v Praze velmi rozšířily půjčovny kol a koloběžek. V různých částech města je k dispozici velké množství stanic s koly k půjčení nebo jsou rozmístěná na ulicích a je možné je využít pomocí mobilní aplikace.

7.    Taxi a soukromé služby: V Praze je možné využít také taxi služby nebo soukromé přepravní služby.

Množství možností, které jsou k dispozici, umožňuje cestování po městě relativně snadno a efektivně.

Provozovatel MHD Praha

Městskou hromadnou dopravu (MHD) v Praze provozuje dopravní podnik Dopravní podnik hlavního města Prahy, a.s. (DPP). Jedná se o akciovou společnost, která byla založena v roce 1992 a má výhradní licenci na provozování MHD v Praze. DPP zajišťuje provoz metra, tramvají, autobusů, lanové dráhy a dalších služeb spojených s městskou dopravou.

ROPID (Regionální organizace veřejného integrovaného dopravního systému) je organizace, která zajišťuje koordinaci a integraci dopravy v Praze a okolí. ROPID má v Praze významnou úlohu při plánování a koordinaci dopravy a spolupracuje s Dopravním podnikem hlavního města Prahy (DPP) a dalšími dopravci, aby zajistil co nejefektivnější a nejkomplexnější služby pro cestující.

ROPID zajišťuje integrovaný systém jízdních řádů, tarifů a informačních systémů pro

cestující a také spolupracuje s dalšími dopravci v regionu, aby zajistil propojení a koordinaci při přestupu mezi různými druhy dopravy. DPP a ROPID tedy spolupracují na řízení a koordinaci hromadné dopravy v Praze a jejím okolí, aby cestujícím poskytli co nejlepší služby a zajišťovali plynulý provoz dopravy v celém regionu.

Typy jízdenek

V Pražské MHD existuje několik typů jízdenek, které se liší svou platností a použitím. Následující jsou nejběžnější typy jízdenek v Pražské MHD:

1.    Trvalá jízdenka - Trvalá jízdenka je vhodná pro ty, kteří cestují pravidelně v rámci Prahy. Její platnost je minimálně 1 měsíc a maximálně 365 dní. Trvalá jízdenka může být zakoupena na osobní nebo firemní jméno. Do této kategorie spadá i oblíbená Lítačka.

2.    Předplatné jízdenek - Předplatné jízdenek je možné zakoupit na 1, 3, 6 nebo 12 měsíců a platí pro určitý počet jízd v rámci určité zóny. Do této kategorie spadá například InKarta.

3.    SMS jízdenka - SMS jízdenka se dá zakoupit prostřednictvím mobilního telefonu. Platnost jízdenky je 90 minut od okamžiku zakoupení.

4.    Papírová jízdenka - Papírová jízdenka se dá zakoupit na pokladnách nebo v automatech na zastávkách. Platnost jízdenky je 30 minut nebo 90 minut, v závislosti na zóně, kterou si zákazník zakoupil. V samostatném článku aktualizujeme ceny jízdenek v Praze.

5.    Lístek na den - Lístek na den je platný od okamžiku zakoupení do půlnoci daného dne a může být použit na neomezený počet jízd v rámci určité zóny.

6.    Turistická jízdenka - Turistická jízdenka je určena pro turisty a platí 24 nebo 72 hodin. Turistická jízdenka umožňuje neomezené cestování v rámci Prahy a také slevy na některých turistických atrakcích.

Je třeba dodat, že platnost jízdenek se může lišit v závislosti na jejich typu, také se liší podle zón, ve kterých jsou používány, a podle věku cestujících.

Kdo má nárok v MHD na slevy

V Praze existuje několik skupin osob, které mohou cestovat levněji MHD. Mezi ně patří například:

1.    Děti a mládež do 15 let, kteří mají nárok na dětské jízdné. Dětské jízdné je výrazně levnější než standardní jízdenky a umožňuje neomezené cestování v rámci Prahy.

2.    Studenti do 26 let, kteří studují denní studium na středních nebo vysokých školách, a mají nárok na studentské jízdné. Toto jízdné je rovněž výrazně levnější než standardní jízdenky a umožňuje neomezené cestování v rámci Prahy.

3.    Osoby starší 65 let, které mají nárok na bezplatnou jízdu MHD v rámci Prahy. Viz samostatný článek sleva jízdného v Pražské MHD pro důchodce.

4.    Držitelé průkazu ZTP/P a ZTP/P-S, kteří mají nárok na bezplatnou jízdu MHD v rámci Prahy.

5.    Zaměstnanci některých firem, kteří mají sjednané smlouvy o spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy, a mohou tak využívat slevy na jízdném.

Podrobné informace o cenách a slevách na jízdném v Pražské MHD najdete na webových

stránkách ROPIDu nebo na webových stránkách Dopravního podniku hlavního města Prahy.

MHD v Praze v noci

Rozdíl mezi nočním a denním provozem v MHD Praha spočívá především v tom, že noční provoz MHD je určen pro provoz v nočních hodinách, kdy většina denního provozu již končí.

Denní provoz v Pražské MHD bývá obvykle v provozu od rána do pozdního večera, v závislosti na konkrétní lince a dne v týdnu. Během dne bývají k dispozici všechny druhy linek (tramvajové, autobusové, metro), s různou frekvencí podle dopravního vytížení.

Noční provoz v Pražské MHD bývá obvykle v provozu od pozdních večerních hodin až do brzkých ranních hodin, s tím že v sobotu a neděli bývá noční provoz prodloužen až do ranních hodin následujícího dne. Během nočního provozu jsou v provozu především noční autobusové linky, které jezdí po předem stanovených trasách. Frekvence nočního provozu bývá nižší než během dne, avšak obvykle stále dostatečná pro zajištění přepravy cestujících.

Dalším rozdílem mezi nočním a denním provozem MHD v Praze je, že v nočním provozu bývají některé linky a stanice omezeny nebo zcela uzavřeny, aby bylo možné provést údržbu a čištění vozidel a infrastruktury.

 Autor: David Web, Zdroj a foto: DPP a ROPID