Jízdné pro seniory a důchodce nad 70 let

V současné době se vyskytuje stále více lidí, kteří se dožívají pokročilého věku, což vede k rostoucí poptávce po slevách a výhodách pro seniory v oblasti cestování. Proto se zaměříme na to, jak jsou v několika českých městech a u některých dopravců řešeny ceny jízdného pro osoby starší 70 let.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
15/4/2023 8:51 AM

Senioři ve Středočeském kraji (systém PID) za polovinu

Středočeský kraj provedl několik změn v systému PID na svých linkách od 12. června 2022. Hlavní změnou je, že senioři nad 70 let již nebudou mít zdarma jízdu autobusem a podmínky pro tuto věkovou kategorii budou sjednoceny pro autobusy i vlaky PID. Tato věková skupina bude platit poloviční jízdné, což je stejně jako pro seniory od 65 let. Kromě toho byly zavedeny nové výhodné krátkodobé i jednodenní jízdní doklady pro přepravu jízdních kol a zvláštní zlevněné jízdné bude k dispozici pro účastníky odporu proti komunismu a válečné veterány.

Důchodci v Praze zdarma už do 65 let

Senioři nad 65 let v Praze mají právo na bezplatnou jízdu v rámci Pražské integrované dopravy (PID) z důvodu sociálního zabezpečení a podpory mobility starších obyvatel. Toto opatření bylo zavedeno jako prostředek k podpoře kvality života seniorů a důchodců, kteří již nejsou aktivní pracovníci, a zároveň k podpoře mobility a snížení dopravních zácp v Praze.

Pro uplatnění slevy stačí seniorům prokázat svůj věk.

Vlaky pro seniory za polovinu

Společnost České dráhy nabízí slevy pro seniory, které mají zjednodušit cestování seniorům nad 65 let (tedy i nad 70 let). Nově budou mít všichni důchodci nad 65let nárok na 50% slevu na Flexi jízdenky, Flexi zvýhodněné jízdenky, Vázané jízdenky a traťové jízdenky. Pro potvrzení svého věku bude stačit pouze občanský průkaz.

Jízdné pro důchodce v Ostravě

V ostravské MHD mají senioři nad 70 let nárok na 50% slevu na jízdné (stejně jako senioři nad 65let). Tuto slevu lze uplatnit na nákup jízdenek a předplatních kupónů. Pro potvrzení svého věku je potřeba mít při cestování s sebou platný doklad totožnosti s fotografií.

V Brně jezdí senioři nad 70let za polovinu

V Brně mají senioři nad 65 let a trvalým pobytem v Brně možnost zakoupit zvýhodněnou jízdenku pro městskou hromadnou dopravu (MHD). Tuto předplatní jízdenku lze zakoupit na přepážkách městské dopravní společnosti DPMB. Pokud lidé nechtějí využívat předplatní jízdenku, mají možnost zakoupit jednorázové jízdenky se slevou přibližně 50 %.

V Plzni také za polovinu

Senioři nad 70 let mohou využívat zvýhodněného jízdného v rámci městské hromadné dopravy (MHD). Předplatní seniorskou jízdenku si mohou zakoupit na přepážkách městské dopravní společnosti PMDP. Kromě toho je pro ně k dispozici i jednorázová jízdenka s výraznou slevou. Podrobnější informace lze najít v článku o jízdné pro seniory nad 65 let v Plzni.

Pro seniory a důchodce pod 70let jsme připravili speciální článek s přehledem slev jízdného pro seniory nad 65let.

Zdroj: PID, MHD Praha, Ostrava, Plzeň, Brno, Autor: David Web, Foto: PID