DPP a PID Praha - SMS jízdenka 2024

Pražané mají možnost s MHD využívat jízdenku zakoupenou pomocí SMS-ky. Přinášíme v tomto článku všechny důležité informace.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
15/3/2023 3:24 PM

Pražané mají možnost s MHD využívat jízdenku zakoupenou pomocí SMS-ky. Přinášíme v tomto článku všechny důležité informace. Informace se týká Pražského dopravního podniku (PID) a Pražské Integrované dopravy (PID)

Pro pravidelné cestující má smysl tzv Lítačka. V jiném článku shrnujeme celý lítačky pro různá pásma a období. Pražskou Lítačku je možné pořídit i levněji pomocí projektu Levná tramvajenka. Rozdíl v měsíční ceně dělá přes 150 Kč.

Jak koupit SMS jízdenku

V Praze je možné koupit SMS jízdenku pro tramvaje, autobusy a metropole. Následující postup ukazuje, jak takovou jízdenku zakoupit:

  1. Otevřete zprávu v aplikaci na odeslání textových zpráv.
  2. Do pole pro adresu napište kód, který odpovídá délce jízdného úseku. Kódy jsou následující:
     
  • DPT31 - 31 Kč (30 minut)
  •  
  • DPT42 - 42 Kč (90 minut)
  •  
  • DPT120 - 120 Kč (24 hodinová jízdenka)
  •  
  • DPT330 - 330 Kč (72 hodinová jízdenka)
  1. Pošlete SMS na číslo 90206.
  2. Po chvíli obdržíte potvrzení o zakoupení jízdenky v podobě SMS zprávy s kódem platné jízdenky.
  3. Platnost jízdenky začíná okamžitě od odeslání SMS zprávy. Při kontrole platnosti jízdenky ji ukažte řidiči nebo průvodčímu.
Kód Cena Platnost
DPT31 31 Kč 30 minut
DPT42 42 Kč 90 minut
DPT120 120 Kč 24 hodinová jízdenka
DPT330 330 Kč 72 hodinová jízdenka

Ceny jízdenek i SMS jízdenek se každoročně upravují. Proto například v minulosti byly platné jiné texty SMSek. Například PRAHA24a PRAHA32, ty všech již letos neplatí. Více informací viz stránky DPP.

Pamatujte, že musíte mít dostatečný kredit na svém účtu, aby bylo možné SMS jízdenku zakoupit. Také si ověřte, zda je pro vaši cestu nejvhodnější právě SMS jízdenka, nebo zda existuje jiná výhodnější možnost, jako například klasická papírová jízdenka nebo jízdenka zakoupená v mobilní aplikaci.

 Pro různé věkové skupiny je možné pořídit různé slevy. Sleva jízdného pro důchodce v Praze až 50%.

Ceny pro SMS jízdenky v Praze

Platnost SMS jízdenky v Pražské MHD

·  Přibližně do dvou minut po odeslání přijde SMS jízdenka.

·  V případě smazání jízdenky v době platnosti získáte duplikát za 3 Kč zasláním SMS ve tvaru: DPTA na číslo 900 06 03.

·  SMS jízdenka platí jako přestupní na území hl. m. Prahy, a to pouze v pásmu P.

·  SMS jízdenka neplatí

  • v pásmu 0 vč. B a ve vnějších tarifních pásmech (na příměstských linkách PID).
  • ve vlacích zapojených do systému PID.

·  Do vozidla (plavidla) přepravního prostoru metra nebo lanové dráhy může cestující využívající SMS jízdenku vstoupit pouze s již přijatou platnou SMS jízdenkou na svém mobilním telefonu.

SMS jízdenka v jiných městech

Nejenom v Praze je možné koupit SMS jízdenku. Stejný princip a dokonce na stejném čísle 90206 funguje i v jiných městech. Přečtěte si samostatné články:

Výhody SMS jízdenek

Koupě SMS jízdenky v Praze má několik výhod:

1.   Rychlost a pohodlí: Koupit SMS jízdenku je velmi snadné a rychlé. Stačí poslat SMS zprávu a potvrzení o koupi jízdenky obdržíte okamžitě. Nemusíte hledat prodejní místo nebo se trápit s hledáním drobných na jízdenku.

2.   Široká dostupnost: Koupit SMS jízdenku můžete kdykoliv a kdekoliv. Nepotřebujete k tomu žádné speciální zařízení ani internetové připojení. Stačí vám mobilní telefon a dostatek kreditu.

3.   Flexibilita: SMS jízdenka má stejnou platnost jako jízdenka zakoupená v papírové formě. Můžete si ji tedy koupit kdykoliv a použít v libovolném čase.

4.   Bezpečnost: Pokud máte SMS jízdenku uloženou v mobilu, není nutné ji fyzicky předávat průvodčímu nebo řidiči. Tak se minimalizuje možnost šíření nákazy.

5.   Možnost kombinovat s dalšími způsoby platby: SMS jízdenku můžete kombinovat s dalšími způsoby platby, například s platebními kartami nebo mobilními aplikacemi.

6.   Cena: Cena SMS jízdenky je srovnatelná s cenou jízdenky zakoupené v papírové formě. U delších jízd nebo při častém využívání může být dokonce výhodnější než běžná papírová jízdenka.

Je třeba poznamenat, že SMS jízdenka není vždy nejvhodnější volbou pro každého cestujícího. V některých případech může být výhodnější využít jiný způsob platby, jako například platební kartu nebo mobilní aplikaci.

Reklamace SMS jízdenky

V případě jakýchkoliv potíží s SMS jízdenkou se obraťte na provozovatele pomocí kontaktního formuláře.

Zdroj a obrázek: DPP Praha, Autor: David Web