Jízdné pro seniory nad 65 let – Brno

Senioři nad 65 let s trvalým pobytem v Brně mají nárok na zvýhodněné jízdné v městské hromadné dopravě. Předplatní seniorskou jízdenku mohou zakoupit na přepážkách DPMB a platí po dobu jednoho kalendářního roku. Pokud si nechtějí kupovat předplatní jízdenku, mohou využívat jednorázových jízdenek za zvýhodněnou cenu. Pro využití zvýhodněného jízdného je nutné mít platný průkaz totožnosti, který potvrzuje věk a trvalý pobyt v Brně.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
2/4/2023 4:42 PM

Senioři nad 65 let s trvalým pobytem v Brně mají nárok na dva typy zvýhodněných jízdenek v MHD Brno:

1.   Seniorská předplatní jízdenka - jedná se o roční jízdenku, kterou si senioři mohou zakoupit na přepážkách městské dopravní společnosti DPMB. Tato jízdenka umožňuje neomezený počet jízd v městské hromadné dopravě v rámci zóny 100. Senioři ji mohou využívat v průběhu celého kalendářního roku.

2.   Zvýhodněná jednorázová jízdenka - senioři nad 65 let s trvalým pobytem v Brně mohou zakoupit jednorázovou jízdenku s cca 50% slevou vůči řádné jízdence (cena je stanovována pevně a mění se každý rok). Tato jízdenka platí pouze pro jednu jízdu v městské hromadné dopravě v rámci zóny 100 a lze ji zakoupit na přepážkách DPMB nebo v automatech na zastávkách. Senioři si také v Brně mohou zakoupit SMS jízdenku.

Je třeba mít na paměti, že pro využití zvýhodněných jízdenek je nutné mít platný průkaz totožnosti potvrzující věk a trvalý pobyt v Brně.

Osoby starší 70 let (tj. včetně dne 70. narozenin) se bezplatně přepravují v zónách 100 a 101.

IDS Brno

V rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS) mají senioři nad 65 let také výrazné slevy.

Osoby ve věku nad 65 let let se přepravují:

  • S předplatními jízdenkami určenými pro tuto věkovou kategorii.
  • S jízdenkami Zlevněnými A - "bez BrnA". Ty umožňují jízdu všemi druhy dopravy (vlak, regionální autobus, městská doprava) mezi zastávkami ležícími mimo Brno a dále rovněž mezi mimobrněnskou zastávkou a výstupní zastávkou v Brně. Po výstupu v Brně však už není možné dále přestoupit na jinou linku městské dopravy. Obdobně při cestě zpět jízdenka platí jen v tom dopravním prostředku, z něhož vystoupíte až mimo Brno. Přeprava s touto jízdenkou tak není povolena v případech, kdy je nástupní i výstupní zastávka v Brně a chcete využít linku do čísla 99. Naopak tato jízdenka umožňuje přepravu i po Brně, pokud chcete jet vlakem nebo linkou s číslem 100 a výše.
  • S jízdenkami Zlevněnými B - "včetně Brna". Tyto jízdenky umožňují cestování bez omezení všemi linkami a spoji v IDS JMK včetně brněnské městské dopravy.
  • Se Zlevněnými univerzálními jízdenkami a s mobilní aplikací POSEIDON
  • S jízdenkami Zlevněnými - pro 24 hodin až několik dní. Tyto jízdenky však mají platnost shodnou s jízdenkami Zlevněnými A - tzn. umožní cestování mimo Brno bez omezení na linky a umožňují dojezd do Brna.     Neumožňují však už cestování městskou dopravou po Brně.
  • Při cestování s jednorázovými jízdenkami musí osoby nad 65 let prokázat svůj věk průkazkou IDS JMK nebo dokladem totožnosti (občanský průkaz, pas). Pro vydání předplatní jízdenky stejně jako při vydání dalšího kupónu je vždy nutné doložit věk dokladem totožnosti.

Důchodci by si měli vždy porovnat jednotlivé možné slevy v různých typech dopravy. Například  slevu na vlak pro důchodce.

Autor: David Web, Zdroj a foto: DPMB