Moneta: kód banky

Každá banka na světě má svůj unikátní kód, který je používán při provádění bankovních transakcí. V České republice má například jedna z největších bank MONETA Money Bank kód banky 0600.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
13/8/2023 9:24 PM

K čemu slouží kód Moneta banky

Kód banky, který je také nazýván jako "bankovní kód" nebo "kód banky", slouží k identifikaci konkrétní banky nebo finančního instituce v rámci platebních systémů, jako je například mezinárodní platební síť SWIFT (BIC kód) nebo číselný kód banky v národních platebních systémech.

Kód banky MONETA Money Bank je specifický a jedinečný pro tuto banku a umožňuje efektivní identifikaci a směrování transakcí, které se týkají této konkrétní banky.


Národní kód banky a mezinárodní kód SWIFT jsou dva různé identifikační kódy používané v různých kontextech v bankovnictví. Zde jsou rozdíly mezi nimi:

Národní kód banky (Bankovní kód)

  1. Definice: Národní kód banky, také známý jako "bankovní kód," je číselný kód používaný v rámci národního platebního systému určité země. Každá banka v dané zemi má svůj unikátní národní kód, který ji identifikuje.
  2. Použití: Tento kód se využívá pro různé účely v národních bankovních transakcích, jako jsou domácí platby, převody mezi bankami v rámci téže země, inkaso a další operace.
  3. Příklad: V České republice má MONETA Money Bank národní kód banky 0600. Tento kód by byl použit při domácích platebních transakcích mezi bankami v ČR.

Mezinárodní kód SWIFT (BIC kód)

  1. Definice: Mezinárodní kód SWIFT, také známý jako BIC (Bank Identifier Code), je unikátní alfanumerický kód používaný k identifikaci konkrétní banky nebo finanční instituce ve světovém měřítku.
  2. Použití: Tento kód se používá pro mezinárodní platby a transakce, které překračují hranice jedné země. Kód je součástí SWIFT systému, což je mezinárodní platební síť, která zajišťuje rychlý a bezpečný přenos peněz mezi různými bankami a finančními institucemi.
  3. Příklad: BIC kód MONETA Money Bank může být například MONBCZPP, což by bylo použito při mezinárodních transakcích a komunikaci s bankami a institucemi v jiných zemích.

Základní rozdíl spočívá v tom, že národní kód banky se využívá pro domácí transakce v rámci jedné země, zatímco mezinárodní kód SWIFT (BIC kód) se používá pro mezinárodní platební operace a komunikaci mezi bankami napříč různými zeměmi.

Základní údaje

Oficiální název banky: MONETA Money Bank, a.s.

Sídlo: BB Centrum, Vyskočilova 1442/1b, 140 28 Praha 4 Michle

IČO: 25672720

Kód banky: 0600

SWIFT kód banky: AGBACZPP

Historie MONETA Money Bank

MONETA Money Bank je česká banka, která vznikla v roce 2011 jako součást restrukturalizace a prodeje Komerční banky. Následujícím způsobem můžeme popsat historii vývoje MONETA banky v České republice:

  1. Před rokem 2011: MONETA Money Bank má své kořeny v Komerční bance, která byla jednou z největších bank na českém trhu. Komerční banka byla založena již v roce 1990 a postupně se stala významným hráčem v oblasti bankovnictví v České republice.
  2. Rok 2011: Komerční banka zažila restrukturalizaci, kdy skupina Société Générale, která byla majoritním vlastníkem Komerční banky, se rozhodla prodejem snížit svou expozici na českém trhu. V důsledku toho byla z Komerční banky vyčleněna část aktiv a pasiv, která se stala základem pro nově vznikající banku – MONETA Money Bank.
  3. Rok 2016: MONETA Money Bank se dostala na burzu, kde začala obchodovat na hlavním trhu pražské burzy (Burza cenných papírů Praha). Tato krok byl součástí snahy o další posílení finanční stability banky a zvýšení viditelnosti na trhu.
  4. Rok 2019: MONETA Money Bank oznámila plán na akvizici Wüstenrot Hypoteční banky a zároveň uzavřela dohodu o koupi Air Bank a české pobočky Raiffeisen stavební spořitelny. Tyto akvizice měly banku posílit a rozšířit její portfolia služeb.
  5. Současnost: MONETA Money Bank se stala významným účastníkem bankovního trhu v České republice. Banka se zaměřuje na poskytování široké škály finančních produktů a služeb pro individuální zákazníky, podnikatelské subjekty a korporace. MONETA Money Bank si klade za cíl efektivně a inovativně reagovat na potřeby zákazníků a dále rozvíjet své služby.

Historie MONETA Money Bank je tedy spojena s restrukturalizací Komerční banky a následným samostatným rozvojem na bankovním trhu v České republice.

Zdroj a Foto: MONETA Money Bank, Autor: Vladimír Daněk