Pro příští rok (2024) požadují zdvojnásobení minimální mzdy

Odbory riskují opětovnou inflaci. Pro příští rok požadují zdvojnásobení minimální mzdy, což je nad rámec rozumného růstu v porovnání s průměrnou mzdou.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
12/9/2023 1:24 PM

Největší česká odborová organizace, Českomoravská konfederace odborových svazů, opět projevuje nedostatek ohleduplnosti k celospolečenské shodě. Pro rok 2024 žádají razantní zvýšení minimální mzdy z 17 300 korun na 19 500 korun, což představuje 12,7 procenta. Toto zvýšení je téměř dvojnásobné vzhledem k očekávanému růstu průměrné mzdy, který by měl v roce 2024 činit 6,4 procenta podle České národní banky.

Navyšování minimální mzdy ovlivňuje i úroveň zaručených mezd, kterou odbory také prosazují, a to v době, kdy ekonomika stále trpí vysokou inflací, nejvyšší za poslední tři desetiletí.

Odbory tak znovu kladou své vlastní zájmy nad společenskou dohodu. Tlačí na růst mezd bez ohledu na riziko inflace, i když ratingová agentura Fitch předpovídá její pokles na začátku roku 2024. Je obtížné ekonomicky zdůvodnit, proč by minimální mzda měla růst dvojnásobně rychleji než průměrná mzda, a to zejména v době vysoké inflace.

Česká národní banka naznačuje, že hodlá zůstat obezřetná i přes pokles inflace a snižovat úrokové sazby až v roce 2024, což předpovídá také agentura Fitch. Měnová politika se tak snaží minimalizovat riziko dalšího růstu inflace. Odbory však zdánlivě nepřihlíží k tomuto ohledu a hrají s dlouhodobým zdravím české ekonomiky.

Zdroj: https://www.kurzy.cz/zpravy/740026-odbory-hazarduji-s-opetovnym-roztocenim-inflace-pro-pristi-rok-totiz-zadaji-rust-minimalni-mzdy/

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay.cz