Jaký plat má řídící letového provozu

Plat řídícího letového provozu v ČR patří mezi nejvyšší platy v zemi a zahrnuje mnoho odpovědností a nároků na vyšší kvalifikaci a zkušenosti. V následujícím článku se podíváme na to, jak se platy řídících letového provozu v ČR srovnávají s platy jiných profesí v zemi, stejně jako s průměrnou a minimální mzdou.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
25/4/2023 3:17 PM

Řídící letový provoz (RLP) zahrnuje řízení leteckého provozu v určené oblasti, zajišťuje bezpečnost a reguluje pohyb letadel v dané oblasti. V České republice řídí letový provoz pracovníci Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR). Plat těchto pracovníků se odvíjí od jejich zkušeností a kvalifikace, stejně jako od regionu, ve kterém pracují.

Podle informací z ŘLP ČR je průměrný plat řídícího letového provozu v ČR kolem 150 až 200 000 Kč hrubého měsíčně, tedy více než čtyřnásobek průměrné mzdové úrovně v zemi. Nicméně je třeba brát v úvahu, že tento plat se liší v závislosti na zkušenostech a regionu, ve kterém pracovník působí.

Podle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí měla v roce 2021 průměrná měsíční mzda v ČR hodnotu 37 316 Kč. Minimální mzda v roce 2021 byla stanovena na 15 200 Kč hrubého. To znamená, že plat řídícího letového provozu se může pohybovat výrazně nad těmito částkami.

Srovnání s platy jiných profesí ukazuje, že plat řídícího letového provozu v ČR patří mezi nejvyšší. Podle statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla v roce 2021 průměrná mzda v oboru zdravotnictví a sociální péče 40 622 Kč, v oblasti finančnictví a pojišťovnictví 53 178 Kč a v oblasti informačních a komunikačních technologií dokonce 68 151 Kč. Tyto obory se ale liší v požadované kvalifikaci a zkušenostech.

Možná by vás mohla zajímat cena pilotního průkazu.

Zdroje:

Autor: David Web, Foto: Pixabay