Souboj o Přátele. Netflix zaplatil za práva k seriálu rekordní částku

Na trhu streamovacích služeb došlo k zajímavému souboji. Služba Netflix, která nabízí svým předplatitelům filmy a seriály ke zhlédnutí online, zaplatila 100 milionů dolarů za vysílací práva k seriálu Přátelé. Jedná se o nejvyšší částku, kterou zatím podobná služba za licenci zaplatila. O Přátele projevily zájem i konkurenční služby, Netflix však nabídl ze všech nejvíce.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Netflix seriál Přátelé zařadil do svého portfolia už v roce 2015 a díky licenčnímu poplatku v hodnotě 2,2 miliardy korun bude moci seriál nabízet i celý příští rok. Podle mediálních analytiků je zajímavé hlavně pozadí celé transakce. Netflix totiž za vysílací práva zaplatil společnosti Warner Bros, která je majitelem licence k seriálu, a která zároveň plánuje spuštění vlastní streamovací služby. Warner Bros se tak příští rok stane přímým konkurentem Netflixu.

Cena Netflixu

Cena Netflixu (pro aktuální cenu klikněte na samostatný článek) se každý rok mění a je to věc, která může mít vliv na rozhodnutí lidí, zda si službu předplatit či ne. Netflix si v průběhu let vydobyl pozici jednoho z nejvýznamnějších poskytovatelů online streamování filmů a seriálů na světě a jeho popularity neustále roste. S tím však roste i cena Netflixu, což může být pro některé uživatele zásadní faktor při výběru služby. Přesto však stále existuje mnoho lidí, kteří si ochotně platí za předplatné Netflixu a využívají jeho širokou nabídku obsahu, včetně vlastních seriálů a filmů. Celkově lze tedy říci, že cena Netflixu je důležitým aspektem pro uživatele, kteří se rozhodují mezi různými streamovacími službami, a může hrát klíčovou roli při výběru nejvhodnější možnosti pro jednotlivé uživatele.

Pro Netflix jsou Přátelé jedním z nejdůležitějších seriálů

Analytici se shodují, že Přátelé jsou pro Netflix jedním z nejdůležitějších titulů v portfoliu, a Warner Bros měl tak při vyjednávání silnou pozici. V minulých letech platil Netflix za licenci v průměru 30 milionů dolarů. Očekává se, že rok 2019 bude posledním rokem, kdy se Přátelé na Netflixu objeví, a že v dalších letech už budou dostupní výhradně na nové streamovací platformě Warner Brosu.

Přátelé jsou bez pochyby jedním z nejoblíbenějších seriálů vůbec. Příběhy Moniky, Rachel, Chandlera, Joeyho, Phoebe a Rosse si zamilovaly miliony diváků po celém světě, a z představitelů hlavních postav se staly hvězdy. Seriál se natáčel mezi lety 1994 až 2004, celkem vzniklo 10 sérií a natočilo se 236 epizod.