Blond balayage. Freestyle metoda nejen pro blondýny

Balayage je poměrně novým trendem v barvení vlasů. Zesvětlení vypadá přirozeně, účes nadýchaně. Chytré blondýnky už dávno přešly na šetrnou techniku barvení, představíme vám ji a zjistíme, jak se pohybuje cena za účes jako po návratu od moře.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/3/2024 8:18 AM

Pozametejte na hlavě

Slovo balayage pochází z francouzštiny a pojmenování pozametání si metoda vysloužila proto, že kadeřnický štětec nanáší barvu od středu vzhůru, na širší prameny a nepravidelně. Zesvětlují se jen některé prameny, účes získává spoustu podtónů a působí svěže a přirozeně. Cílem je vytvořit dojem, že v účesu jsou některé vlasy zesvětlené sluncem. U kořínků vlasů zůstává tmavší (nebo přirozená) barva vlasů a ženy tak netrápí viditelné odrosty.  

Balayage není melír

Při melírování se postupuje symetricky. Odbarvují se stejně široké prameny v pravidelných rozestupech. S odporem si možná některé dámy vzpomenou na dřívější až bolestivou metodu tahání pramínků háčkem přes gumovou čepici. Melír zesvětluje vlasy od kořínků a v celé hustotě. U balayage se barva nanáší zdánlivě ledabyle. Okolo obličeje se nechávají výrazné pramínky, u kořínků jsou vlasy tmavé a u konečků přibývá světlých tonů, a to až o několik odstínů. Opticky pak účes vypadá objemnější, vlnité vlasy jsou zvýrazněné. Balayage působí mladistvě a trochu nedbale, především však přirozeně.

Na jaké vlasy se hodí blond balayage

Balayage se dá popsat jako moderní metoda melírování, pracuje se však podobně jako na malířském plátně. Pečlivě se vybírají místa a tóny barev. Účes získává hloubku, svěžest, zajímavou strukturu a dokáže obličej i opticky zeštíhlit nebo zvýraznit kontury.

Balayage je vhodná na blond vlasy všech odstínů a délek. Nejvíce jej oceníte na polodlouhých nebo dlouhých vlasech, ale dá se aplikovat i na mikádo nebo na krátký střih. Pokud jsou vlasy alespoň v délce po ramena, nejlépe se rozehrají barevné tóny. Balayage vyhledávají nositelky blond nebo středně hnědých vlasů. Na prozáření účesu se používá i na tmavých vlasech, volí se obvykle tenké pramínky.

Dají se kombinovat různé barvy, například černá a červená, nebo veselá růžová a oranžová.

Zvolte chytře, zvolte balayage

Metoda barvení je populární pro přirozený vzhled a minimální údržbu. Ke kadeřníkovi nemusíte i několik měsíců. Balayage perfektně osvěží barvu vlasů, obličej působí mladistvě. Není třeba se starat o odrůstající vlasy, balayage vypadá upraveně i po dlouhých týdnech a na rozpuštěných vlasech. Můžete jej aplikovat na jakoukoliv délku či barvu vlasů. Nejlépe vypadá na delších světlých vlasech.

Jak dlouho se barví metodou balayage

Trend balayage barvení je poměrně časově náročný, pečlivě se vybírají prameny k barvení, zesvětluje se, kombinují se různé odstíny, a nakonec se aplikuje přeliv, který zjemní kontrasty. U kadeřníka strávíte 3 až 4 hodiny. Je třeba vybrat zkušeného beauty specialistu, protože vlasy se zesvětlují na různých místech. Střídají se sytosti barev, je třeba dobře plánovat nanášení, zajistit hladké přechody a smíšený efekt barev. Obličej se pečlivě konturuje, zdůrazňují se jeho přednosti, potlačují nedostatky. Světlé tóny vedou pohledy k vybraným rysům tváře.

Kolik stojí blond balayage

Samotný fakt, že u kadeřníka strávíte trojnásobek času než obvykle, značí, že se bude jednat o nákladnější proceduru. Do ceny je třeba promítnout i množství použitých barev. Cena balayage se nejčastěji pohybuje mezi 2 až 5 tisíci korunami.

Blond balayage cena

Orientačně jsme vám balayage cenu nastínili, ta se však může lišit dle města i salonu. Nejdražší je blond balayage ve velkých městech a renomovaných salonech.

   
Salon pro blond balayage ve městě   
   
Cena od   
   
Olomouc   
   
1 700 Kč   
   
Pardubice   
   
1 500 Kč   
   
Litvínov   
   
1 500 Kč   
   
Praha   
   
2 000 Kč   
   
Plzeň   
   
3 000 Kč   
   
Ostrava   
   
1 800 Kč   

Na co si dát u balayage pozor

Předně promyslete, zda chcete dosáhnout výrazného nebo pouze lehkého prosvětlení vlasů. Pozor na výrazné změny, z tmavých vlasů do blond tónů, raději postupujte po odstínech a zesvětlujte postupně. Pramínky by neměly být o víc než tři stupně světlejší než vaše vlasy. Zvažte, jak si běžně upravujete vlasy, jakou denní péči můžete věnovat účesu i to, jak často se můžete dostavit na nový balayage. U dlouhých vlasů a jemného tónování může účes vydržet i půl roku, s kratšími vlasy a výrazným zesvětlením je třeba chodit častěji.

Zásady blond balayage

!         Musí provádět zkušený a proškolený kadeřník.

!         Výběr odstínů a umístění světlých pramenů musí být individuální.

!         Účes prokresluje obličej, zvýrazňuje lícní kosti.

Jak se starat o balayage

U barvených a melírovaných vlasů je třeba navštívit kadeřnici přibližně po 6 týdnech. Díky tomu, že tmavší vlasy na balayage působí přirozeně, můžete je nechat volně odrůstat. Přesto je třeba používat šampon na blond vlasy, který obsahuje speciální pigmenty a zbavuje účes žlutých tónů. Speciální šampony udrží vlasy ve studených tónech. Dále používejte pravidelně hydratační masku.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Freepik.com

Zdroje:

Ceníky náhodně vybraných salonů.

https://www.schwarzkopf.cz/clanky/barvy-na-vlasy/stylingove-a-barevne-trendy/co-je-to-balayage-.html

https://mmhaircare.com/co-je-balayage/