Souboj hair trendů. Balayage ombré vlasy. Který styling vybrat?

Balayage i ombré jsou oblíbeným trendem zesvětlování vlasů. Účes vypadá jako prozářený slunečními paprsky, umí ubrat léta, udělat obličej štíhlejší a ke kadeřníkovi nemusíte měsíce. Zvolíte balayage nebo ombré? Jaký je v úpravách rozdíl a který trend je pro vás vhodný? Odpovíme vám.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/4/2024 7:58 AM

Melíry jsou out. Prosvětlujte přirozeně

Obě oblíbené techniky zesvětlení vlasů, tedy balayage i ombré, si kladou za cíl přirozený vzhled a méně práce při úpravě účesu. Postupuje se tak, že se u kořínků nechávají tmavší vlasy a směrem ke konečkům se vlasy zesvětlují. Může jít o decentní prozáření nebo zesvětlení o více než 6 odstínů. Účes by měl připomínat letní styl, kdy sluneční paprsky malují do vlasů světlejší pramínky. To mají balayage a ombré společné. Přesto se jedná o odlišné techniky a správná volba stylingu vyžaduje, abyste do tajů moderního barvení více pronikli. Vezmeme vás na vlasovou exkurzi.

Proč ombré a balayage vítězí nad melíry

Melír je dlouhodobě oblíbenou technikou, dnes už jej však ombré a balayage překonaly. U melíru je problémem, že výsledek vypadá dobře jen pár týdnů. Odbarvené proužky mají tvrdé přechody, přílišnou pravidelnost a s odrůstajícími vlasy jsou velmi patrné. Nezbývá než kadeřníka navštěvovat v rozmezí 6 až 8 týdnů a odbarvovat odrosty. To u melíru není snadné, nehledě na skutečnost, že jsou vlasy odbarvováním zatěžovány. Touha pro přirozeném vzhledu a účesu, který nevyžaduje další barvení dlouhé měsíce vedou dámy ke stylingu balayage nebo ombré.

Co je to balayage technika

Při balayage se zesvětlují prameny v účesu nahodile. Výrazněji se zesvětlují pramínky okolo obličeje a podle obličejových rysů. Zesvětlovačem se v účesu maluje, nic se nebalí do alobalu, světlé pramínky z účesu vykukují v různé intenzitě. Používá se jemné zesvětlení nebo zesvětlení o několik odstínů, může se kombinovat několik barev nebo několik barevných tónů. U balayage se zesvětlení nikdy nenanáší ke kořínkům. Účes působí nadýchaně, uvolněně a odrůstající vlasy nepřitahují pozornost. O technice pro balayage vlasy jsme vás informovali, podrobně jsme rozebrali výhody, nevýhody a zjišťovali jsme cenu balayage.

Balayage je vhodná pro blond, zrzavé i hnědé vlasy. Nejlépe vypadá na dlouhých nebo polodlouhých vlasech.

Technika ombré barvení

Barvení metodou ombré nejprve rozdělí délku vlasů na pomyslné dvě poloviny. Horní část zůstává tmavá, spodní polovina se postupně zesvětluje. Pracuje se se všemi vlasy, ne s jednotlivými pramínky. Zesvětlení probíhá jemně a rovnoměrně, přechody mezi jednotlivými tóny jsou nenásilné nebo naopak velmi patrné, kdy se využije ohraničení mezi tmavými a světlými vlasy a nanáší se výrazně odlišný odstín.

Pro koho jsou ombré vlasy vhodné jsme vám již přiblížili, v textu se o technice dozvíte veškeré podrobnosti. Ombré se hodí pro tmavé vlasy, konečky se prosvětlí, účes působí jemně a něžně. Nejlépe vypadá na dlouhých, tmavých a vlnitých vlasech. Zjišťovali jsme pro vás jaká je cena prodloužení vlasů.

Populární zesvětlování

Od prvních balayage a ombré účesů uplynulo mnoho let. Techniky se mění, rozšiřují, zdokonalují. Dříve platilo, že balayage se doporučuje světlovláskám a ombré tmavovláskám. Dnes už se obě techniky běžně aplikují na všech typech vlasů, nejrůznějších délkách a v různých barvách. Ombré pracuje se stínováním, balayage s prokreslováním. Můžete si nechat nanést klasické ombré s nenásilným přechodem nebo různé ohnivé a radikální efekty, kdy se barví výraznými barvami. V oblibě je i křížové barvení nebo zesvětlování ve středu vlasů, aby účes působil objemněji.

   
Kdy zvolit balayage   
   
Kdy zvolit ombré   
   
Chcete dodat účesu hloubku,   dynamiku, svěžest.    
   
Chcete účes, který vyžaduje   minimum péče a nejsou patrné odrosty.   
   
Toužíte konturovat obličej,   vyzdvihnout přednosti, potlačit nedostatky.    
   
Hodí se pro vlnité vlasy.   
   
Máte světlé nebo středně   tmavé vlasy.    
   
Máte velmi tmavé vlasy.    
   
Do účesu s jemnými   vlasy.    
   
Nemáte problémy   s lámavostí nebo roztřepenými konečky.    
   
Pro krátké vlasy.    
   
Chcete dramatický efekt.   

Jen s kadeřníkem

Pokud chcete přirozený vzhled, určitě vsaďte na služby profesionálů. Dramatické střídání barev sice vykouzlíte i v kuchyni, ale přechody budou ostré, výsledek nebude působit přirozeným dojmem. Obě techniky vyžadují zručnost a zkušenosti, existuje velké riziko, že barvy nebudou neneseny rovnoměrně. V salonu vždy konzultujte vaše očekávání a upozorněte i na to, jak si vlasy běžně upravujete a kolik času můžete věnovat domácímu stylingu.   

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Unsplash.com

Zdroje:

https://www.alexis-beauty.cz/post/jak%C3%BD-je-rozd%C3%ADl-mezi-ombre-a-balayage

https://www.schwarzkopf.cz/clanky/barvy-na-vlasy/barveni/balayage-versus-ombre.html