Záložní varianta, ePIN. ČSOB umožnila ověření plateb pro ty, kteří nemají chytrý telefon

Směrnice EU vyžaduje vyšší zabezpečení plateb, které probíhají online se zadáním čísla karty. Ti, kteří mají chytrý telefon, provedou dvoufaktorovou identifikaci s použitím otisku prstu nebo přes faceID. Ostatní mají možnost autorizovat platbu pomocí ePIN. Hodí se ale všem. Proč byste si měli ePIN nastavit a v čem vám pomůže? Připravili jsme podrobného průvodce.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
31/1/2024 8:37 AM

Ochrana online transakcí

Digitální éra a nové technologie se rychle integrují do finančního světa. Přivítali jsme platby přes QR kódy, máme radost se zrychlení transakcí (často trvají jen vteřiny), zvykáme si na platby na telefonní číslo, využíváme nejrůznější aplikace pro hlídání výdajů a spoustu dalšího.

Placení se sice zjednodušuje, ale bohužel narůstá také počet útoků na osobní účty. Proto se zavádí celá řada bezpečnostních prvků, aby byly osobní finance dostatečně chráněny.

U chytrých telefonů je oblíbeným ochranným prvkem otisk prstu nebo identifikace dle obličeje.

Pokud nemáte možnost chránit finanční transakce otiskem prstu nebo přes faceID, můžete využívat ePIN.

Co je to ePIN a jak pomáhá

Digitální forma osobního identifikačního čísla je unikátní kombinací a slouží k ověření totožnosti. Pro snížení bezpečnostních rizik se začala při platbách na internetu vyžadovat dvoufaktorová autentizace. Tou je ePIN a SMS kód nebo Smart klíč a biometrický údaj. Kód je citlivým údajem, nikomu jej nesdělujte a použijte vhodnou kombinaci. Není možné zadávat jednoduché kombinace jako 1,2,3,4 nebo 1,1,1,1 atp. Nepustí vás systém při nastavení a samozřejmě je to krátkozraké a nebezpečné.

Kód si pamatujte, nepište jej do peněženky, do telefonu nebo snad na nálepku na kartu.

Proč vznikl ePIN

Ti, kteří nevlastní chytrý mobilní telefon, nemají bez ePINu možnost autorizovat platby na internetu. Zrod ePINu byl iniciován těmi, kteří nevlastnili chytrý telefon, ale chtěli platit platební kartou online.

U ČSOB autorizují uživatelé platby přes Smart klíč nebo přes ePIN. Obě metody splňují požadavky, které nárokuje evropská směrnice pro online platby. Kvůli zmíněné směrnici není možné platby ověřovat pouze SMS kódem.

Nastavení ePIN v bankomatech ČSOB

Přes bankomat ČSOB je možné ePIN nastavit. Nastavení provedete pouze na kartu, kterou do bankomatu vložíte. Ke každé kartě se nastavuje ePIN zvlášť.

  1. Vložit kartu.
  2. V menu zvolit ePIN pro internetové platby.
  3. Zadat nový ePIN.
  4. Potvrdit ePIN.
  5. Potvrzení o nastavení a vytištění stvrzenky.

V bankomatech ČSOB je možné ePIN nejen nastavit, ale i změnit. Přes bankomat nebo přes internetové bankovnictví je možné ePIN změnit i v případě, že jste jej zapomněli. Není možné kód měnit telefonicky nebo na pobočce, aby pracovníkům nebyl vyzrazen.

Infografika: jak nastavit ePIN

Jak se platí s ePINem

V případě placení platební kartou je možné, že bude vyžadováno takzvané silné ověření. Aby byla platba autorizována, musí být zadán jak SMS kód, tak ePIN. Nejprve se zadává SMS kód a v dalším kroku je uživatel vyzván k zadání ePINu. Matoucí je, že pokud se uživatel splete a zadá špatně SMS kód nebo ePIN, je nucen celý proces opakovat, ale nedozví se, které číslo se neshoduje. Na správnou kombinaci jsou vyhrazeny jen 3 pokusy. Následuje blokace na 24 hodin. Po dobu 24 hodin není možné kartu odblokovat ani osobně ani telefonicky. V době blokace ale bez potíží fungují výběry z bankomatu nebo platby v obchodech přes terminál.

3D Secure, nejvyšší bezpečnostní standard

Nejvyšší bezpečnostní standard online placení představuje služba 3D Secure. Tou je kombinace SMS kódu a ePINu nebo následné ověření přes Smart klíč s biometrickým údajem. 3D Secure je používána nejen v ČR, ale napříč EU u většiny online plateb. Silné ověření není vyžadováno u drobných částek nebo pokud u obchodníka uživatel nakupuje opakovaně.

ČSOB a Smart klíč

Používání Smart klíče nahrazuje použití ePINu, protože platbu je možné autorizovat otiskem prstu (nebo přes faceID). Smart klíč od ČSOB má v chytrém telefonu každý, kdo využívá mobilní bankovnictví. Nedostupný je ČSOB Smart klíč těm, kteří nevlastní chytrý telefon.

Přestože máte Smart klíč, je vhodné mít ePIN aktivovaný jako záložní variantu. Určitě už jste narazili na to, že vaše mobilní bankovnictví mělo plánovanou odstávku a vy jste si nutně potřebovali koupit skvělé zboží, kterému brzy vyprší sleva. Pak vám ePIN pomůže platbu autorizovat i bez Smart klíče.

Infografika:  Smart klíč nebo ePIN - srovnání

Poplatky za ePIN

Nastavení ePIN a jeho používání je zcela zdarma, a to i v případě, že ePIN nastavuje uživatel opakovaně. Zpoplatněny nejsou ani SMS zprávy, kde se předává kód pro platby.

Další naše články o ČSOB:

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabuy, Fondik.CZ dle Bing creator

Zdroje:

https://www.csob.cz/v-obraze/blog/clanky/epin

https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/sluzby-pro-klienty/epin-novy-bezpecnostni-prvek-pri-placeni-kartou-na-internetu/