Výkup za 18 Kč nebo za 6 tisíc. Jak zjistit cenu katalyzátoru

Katalyzátor obsahuje drahé kovy, proto můžete ve výkupu katalyzátorů získat až několik tisíc korun. Prozradíme vám, jak probíhá výkup katalyzátorů i jak zjistit cenu katalyzátoru. Upozorníme i na to, jak se nenechat napálit a získat za katalyzátor maximální výkupní cenu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/2/2024 9:44 AM

S katalyzátorem do výkupny jen vlastník

Katalyzátor můžete nabídnout k výkupu pouze pokud jste jeho vlastníkem (máte doklad o nabytí katalyzátoru), jinak jej mohou nabídnout k odkupu firmy, které se zabývají opravami aut, prodejem náhradních dílů, provozují autovrakoviště atp.

Zkrátka se živnostenským listem nebo firmy.

Účel katalyzátorů

V automobilech je katalyzátor součást výfukového potrubí. Katalyzátor je užitečné zařízení, které se stará o zplodiny při provozu osobního auta. Díky katalyzátoru se přemění jedovatý oxid uhelnatý a oxidy dusíku na oxid uhličitý. Katalyzátory jsou nám drahé a to doslova. Na výrobu katalyzátoru jsou používány drahé kovy, proto jsou katalyzátory ve výkupu velmi ceněny. Za katalyzátor můžete získat i několik tisíc.

Obsah drahých kovů v katalyzátoru

Katalyzátor je ve výkupu velmi ceněn, protože obsahuje Platinu, Rhodium, Palladium. Kovy se nachází ve vnitřní keramické struktuře, ta se potahuje povlakem obsahujícím zmíněné kovy. Vykupují se automobilové katalyzátory i dieselové filtry pevných částic. Vykupují se katalyzátory s keramickým nosičem bez ohledu na to, zda jsou kompletní nebo poškozené nebo keramický monolit. Některé výkupny přijmou katalyzátory už očištěné, roztřízené podle druhů, se 100 % keramické nebo železné vložky, jiné odkoupí i kusovou katalyzátorovou drť.

Katalogový výkup nebo spektrometr

Ve výkupu katalyzátorů můžete narazit na dva přístupy. Výkup podle katalogu nebo přesné změření spektrometrem. Výkupny mají k dispozici obsáhlé katalogy (až 15 tisíc typů katalyzátorů), každý katalyzátor je opatřen kódem. Podle kódu katalyzátoru je určena výkupní cena. Druhou možností je přinést katalyzátor do specializované výkupny, kde zkontrolují obsah všech drahých kovů.

Jak zjistit cenu katalyzátoru

  • Dle katalogu jednotlivých modelů – v katalogu zadáte typ vozu a kód, zobrazí se vám výkupní cena.
  • Kontaktovat výkupnu a zjistit výkupní cenu a obsah drahých kovů měřením na spektrometru. Analýza spektrometrem trvá od 30 do 60 vteřin.
  • Internetová tržiště, aukce a bazary, kde vám výkupní cenu nabídne konkrétní zájemce.

Jak se určuje cena katalyzátoru

Cena katalyzátoru záleží na obsahu vzácných kovů a jejich aktuální ceně na světových burzách. Ceníky jsou ve výkupnách katalyzátorů pravidelně aktualizovány. Aktuálně se cena výkupu za gram palladia pohybuje okolo 500 Kč, za gram platiny okolo 400 Kč a za gram Rhodia asi 1 250 Kč.

Měření spektrometrem je přesnější a pro prodávající obvykle výhodnější, protože přesná identifikace a koncentrace drahých prvků se zobrazuje na displeji. Zároveň se spektrometrem odhalí případné padělky. U katalyzátorů mohlo dojít k chemickému vypláchnutí a extrahování drahých kovů nebo k výměně vložky. Buďte proto obezřetní, pokud kupujete katalyzátor anonymně na některém online tržišti.  

Orientační cena výkupu katalyzátoru podle katalogu

   
Katalyzátor dle vozu   
   
Výkupní ceny   
   
fiat   
   
25 Kč až 3 778 Kč   
   
opel   
   
300 Kč až 2 493 Kč   
   
BMW   
   
659 Kč až 5 434 Kč   
   
citroën, peugeot   
   
0 Kč až 5 153 Kč   
   
renault   
   
18 Kč až 4 599 Kč   
   
škoda   
   
454 Kč až 2 509 Kč   
   
volkswagen   
   
0 Kč až 5 681 Kč   
   
ford   
   
48 Kč až 3 802 Kč   

Katalogy obsahují tisíce položek a výkupní ceny je třeba zjišťovat podle konkrétního kódu katalyzátoru. Výkupní ceny dle značky vozu jsou pouze orientační.

Jak probíhá výkup katalyzátoru

  • Katalyzátor se nejprve rozřízne a vyndá se hmota. Ta se váží.
  • Z hmoty se vyjme prášek s drahými kovy.
  • Obsah se změří spektrometrem.
  • Ocení se získaný obsah a zasílají se peníze na bankovní účet.

Proč recyklovat katalyzátory

Kovy platinové skupiny z katalyzátorů jsou vzácné a nákladné na vytěžení. Automobilové katalyzátory tvoří více než polovinu poptávky po platině a palladiu. U rhodia je to téměř 100 %. Extrahované kovy mohou být použity pro výrobu nových katalyzátorů.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje:

https://vykup-jinocany.eu/vykup-katalyzatoru-vykupni-ceny-kalkulacka

https://www.kovy.cz/vykup-katalyzatoru/vyrobce/ford

https://vykup-jinocany.eu/vykup-katalyzatoru