Vyplatí se výkup železa? Cena za kg výrazně poklesla

Nejvyšší výkupní ceny železa byly zaznamenány během období pandemie a následně při nedostatku na trzích po začátku válečného konfliktu na Ukrajině. Aktuálně se cena za výkup železa pohybuje okolo 5 Kč za kg.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
2/12/2023 9:22 AM

Důležitá surovina, kovový šrot

Bez kovového šrotu není možné vyrobit ocel, litinu, měď ani hliníkové slitiny. Šrot je zapotřebí nejvíce v automobilovém a leteckém průmyslu. Odběratelé mají ale přísné normy na to, jak velké kusy a jakého charakteru je možné vykoupit. Zejména s ohledem na příměsi různých kovů. Opětovné využití železného šrotu šetří množství kovové rudy, ale i energii, která je zapotřebí při druhotném zpracování.

S kvalitním železným šrotem z výkupny je možné ušetřit až polovinu výrobních nákladů, šrot je považován za důležitou výrobní surovinu. Podobně se při výrobě zpracovává i odpad z hliníku. Z opětovně zpracovaného hliníku vznikají kvalitativně stejné výrobky, jako z nově získané suroviny. Výkupní cenu hliníku již znáte.  

Pokles výkupních cen železa

Nejvyšší výkupní ceny železa platily během covidového období a těsně po něm. Následně po eskalaci válečného konfliktu na Ukrajině, který způsobil nedostupnost surovin nutných pro výrobu. Hutě se musely kovovým šrotem předzásobit, a to postrčilo výkupní ceny vzhůru. Později začaly výkupní ceny klesat a nyní jsou stabilizované na ceně mezi 2 Kč až 6 Kč za kilo železa. Další pokles výkupních cen by mohl být způsobený vysokou cenou plynu a omezením výroby v hutích.  

Pokles investic

Zpomalení průmyslu by mělo za následek snížení poptávky po druhotné surovině, důsledkem by bylo další snížení výkupní ceny železa. Plošný pokles investic a zpomalení tempa růstu HDP je předpovídán mnoha analytiky, výkupní ceny surovin budou okamžitě reagovat.

Český šrot jde do světa, největším odběratelem jsou Čína a Turecko. Ročně vyveze Česká republika kovový šrot za desítky miliard korun. Výkupní ceny se proto neřídí jen poptávkou v ČR, ale světovou poptávkou.

Z České republiky se vyváží nadbytek šrotu, který nejsou schopni zpracovat tuzemští výrobci a zpět se dováží hotové výrobky nebo další polotovary pro hutní průmysl.  

Srovnávejte výkupní ceny

Jakmile máte k výkupu větší množství železa, vyplatí se srovnat si výkupní ceny nejrůznějších sběrných dvorů ve vašem městě. Někde vám mohou nabídnout 2 Kč za kilogram a jinde i 6 Kč za kilogram. Přivezený a odevzdaný kov je ve výkupně zvážen na digitální váze a je vystavuje se potvrzení o výkupu s přesnou částkou, která se do několika dní převádí na bankovní účet.

Co přivézt do výkupu železa. Cena za Kg

   
Komodita   
   
Opava   
   
Vsetín   
   
Bruntál   
   
Praha   
   
Pardubice   
   
železo nad 6 mm   
   
5 Kč   
   
4,5 Kč   
   
4,7 Kč   
   
4,7 Kč   
   
5,5 Kč   
   
železné plechy   
   
4 Kč   
   
3,5 Kč   
   
3,7 Kč   
   
4,2 Kč   
   
4,5 Kč   
   
Železné špony   
   
3 Kč   
   
1 Kč   
   
2,5 Kč   
   
1,5 Kč   
   
3,5 Kč   

 

Co potřebujete k výkupu železa

  • Občanský průkaz/jiný doklad totožnosti.
  • Číslo bankovního účtu (při zaslání složenkou se hradí náklady na složenku).
  • Očistit a upravit kovový odpad, získáte lepší cenu.
  • Zkontrolovat ceník výkupny a vybrat nejlepší výkupní cenu.

Výkupny nabízí vlastní odvoz

Průmyslové podniky nebo větší firmy mohou využít službu odvozu kovového odpadu. Zpravidla od množství 1 nebo 2 tun nabízí výkupny službu vlastního odvozu.

V menších obcích se dodnes pořádají pravidelné sběrové akce, kdy občané odevzdají kovové předměty, výkupna sbírku odveze a z utrženého výtěžku se platí například ceny do soutěží pro děti, oslavy v obci nebo se uhradí činnost hasičského či jiného obecního spolku.

Od roku 2015 proti krádežím železa

V roce 2015 začala platit vyhláška, která zakazuje výkup kovových odpadů od fyzických osob v hotovosti. Vyhláška reagovala na časté případy krádeží kovových mobiliářů, které následně končily na skládkách za minimální výkupní ceny.

Výkup je možný pouze při bezhotovostním převodu peněžních prostředků na účet nebo inkasem. Zároveň to znamená, že se osoba při výkupu kovů musí identifikovat průkazem totožnosti.  

Zákaz výkupu předmětů platí stále:

  • Umělecká díla.
  • Pietní nebo bohoslužebné  předměty.
  • Průmyslové strojní zařízení.    
  • Obecně prospěšné zařízení (např. dopravní značení, příslušenství kanalizace).

 

Autor: Iva Vaněčková, Foto:

Zdroje:

Ceníky náhodně vybraných výkupen.

https://www.euro.cz/clanky/tvrdy-byznys-jmenem-odpad-860502/

https://ekometalkadan.cz/jak-probiha-vykup-kovu-tipy/

https://www.envigroup.cz/aktualita-548.html