Narůstá výkupní cena hliníku a dalších kovů. Snadná brigáda? Odevzdejte odpad

Nejvyšší výkupní ceny ve sběrnách byly zaznamenány v období koronaviru. Od doby maximálních výkupních cen došlo k poklesu, přesto se stále vyplatí do sběrny vyrazit. Pomáháte nejen peněžence, ale i životnímu prostředí. V kurzu je papír, železo i hliník.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
19/11/2023 6:02 PM

Ukliďte a vydělejte

Pravidelné třídění věcí v domácnosti má význam. Výzkumy potvrdily, že lidé obvykle používají a potřebují k dennímu životu přibližně třetinu věcí, které reálně skladují. Psychologové připomínají, že velký úklid a třídění je jakousi symbolickou očistou duše. Žít v domácnosti, kde je méně věcí je tedy prospěšné hned z několika důvodů. Drobný přivýdělek, pořádek v duši a úleva pro životní prostředí.

Jak se stanovují ceny ve výkupnách

Výkupny sledují dva faktory. Cenu primární suroviny na burze komodit a zároveň vývoj průmyslové poptávky. Cena se odvíjí i od lokality a zájmu o druhotnou surovinu v daném místě. V České republice jde velká část ze sběren na export. Váš odpad může končit v Turecku nebo Číně.

Výkup jako předzvěst krize

Makroekonomové jsou schopni nástup ekonomické krize predikovat řadou nástrojů. Kondici ekonomiky lze ale vyčíst i z výkupních cen druhotných surovin. Jakmile výkupní ceny klesají, průmyslová výroba zpomaluje a můžeme očekávat útlum ekonomiky a růst nezaměstnanosti.

Současné postupné snižování výkupních cen je však ovlivněno i stabilizací po covidovém období, kdy ceny druhotných suroviny vyrazily k maximálním hodnotám. V době covidu byl surovin nedostatek, rostla poptávka po výkupu. Později se projevily vlivy válečných konfliktů, protože ČR je významným vývozcem tříděného odpadu.

V neposlední řadě má vliv na cenu výkupu i ochlazení ve stavebním sektoru. Developeři korigují plány na novou výstavbu a omezuje se poptávka po oceli, která se používá jako například výztuž do betonu.

Snižování spotřeby papíru

Oblíbeným produktem do výkupu je starý papír, kterého je všude dostatek. Proti výkupním cenám papíru jde současný trend digitalizace. Papírových nosičů je potřeba stále méně, avšak roste spotřeba obalových papírů, balících a výplňových materiálů. To je způsobeno rozvojem online nákupů a rozšiřováním zásilkových služeb.

Papír není karton

Sběrny mají zpravidla stanovené rozmezí cen, za které vykupují papír. Cena za časopisy, letáky a noviny je jiná než například za kancelářský papír. Nejnižší cena je za kartony a lepenky. V některých regionech dokonce budete muset uhradit cenu za odvoz kartonů do sběrny nebo počítat jen s minimální výkupní cenou.

Výrobní kapacita linek, které využívají sběrový papír je v ČR omezená, dlouhodobá poptávka po papíru jako druhotné suroviny je po léta stabilní. Jakmile je v ČR sběrného papíru nadbytek, vyváží se do zemí, kde kapacita zpracovatelských linek není pokrytá.

Kovy, nikl, slitiny

Po železe a barevných kovech je vysoká poptávka a sběrny nabízí atraktivní ceny. Nejvyšší výkupní ceny jsou nabízeny za nikl a měděné slitiny. U některých kovů rostly v posledních letech výkupní ceny až o50 %. Nejnižší ceny jsou nabízeny při výkupu plechů z praček nebo podobných spotřebičů, nejvyšší výkupní ceny jsou u mědi.

Výkup hliníku

Hliník se na skládkách téměř nerozkládá, proto přírodě ulevíte, když se začnete hliníkovým odpadem zabývat a hliník recyklovat. Hliník se po výkupu třídí, opracuje a vrací do sléváren a hutního průmyslu. Recyklovaný roztavený hliník má prakticky stejné vlastnosti jako je výrobek z nově vytěženého(vyrobeného) hliníku. Hliník má nízkou hmotnost, vyžaduje menší energii na dopravu. Proto třízením hliníku ulevíte přírodě hned dvakrát.

Rozdělení výkupních cen hliníku

Cena výkupu hliníku se stanovuje podle toho, zda přinášíte do sběrny čistý hliník nebo směs hliníku a dalšího kovu. Podrobně jsme vám přiblížili různé kategorie v dřívějším článku, výkup hliníku cena.

Výkupní cena hliníku se liší u jednotlivých produktů o desítky korun. Nejméně dostanete za hliníkové kabely, více za hliníkové plechy, plechovky nebo žaluzie. Nejvíce pak za hliník elektrovodný. Téměř dvojnásobnou výkupní cenu má hliník v kombinaci s mědí (například chladič).

 Hliník, výkupní ceny

  • Praha: 4 až 43 Kč
  • Olomouc: 5 až 41 Kč
  • Znojmo: 2 až 50 Kč

Proč se vykupuje hliník

Velkou devizou hliníku je jeho lehkost a odolnost proti korozi. Dobře se tvaruje a je elektricky vodivý. Používá se v leteckém i automobilovém průmyslu, je potřebný jako stavební prvek nebo jej nacházíme v předmětech denní potřeby.

Do výkupu jsou vhodné zejména produkty, které mají tlustou hliníkovou stěnu. Nejméně vhodné jsou hliníkové fólie na jednorázových obalových materiálech. Čím více je hliníku v produktu, tím lepší recyklace.

Schéma výkupu hliníku

 

Hliníkový odpad z domácností

  • Alobaly z cukrovinek a z obalových materiálů.
  • Víčka od mléčných výrobků.    
  • Nápojové plechovky.
  • Konzervy a hliníkové nádobí.
  • Jízdní kola.
  • Hliníkové konstrukce, plechy a součástky.

 

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Freepik

Zdroje:

https://www.podnikatel.cz/clanky/kovosrot-jde-na-dracku-a-plati-se-za-nej-maximalni-ceny-mame-velky-prehled/

https://www.denik.cz/ekonomika/sber-papiru-vykup-cena-20220512.html

https://www.penize.cz/spotrebitel/435660-varovani-ze-stareho-zeleza-stavte-se-ve-sberne-a-pripravte-se-na-krizi-rika-ekonom

Ceník výkupu jednotlivých sběren.