Nádobí a pánve na výkup. Litina – cena a proces recyklace

Metalurgický průmysl využívá druhotnou surovinu, proto je výkup litiny důležitý pro automobilový průmysl, stavebnictví nebo strojírenství. I malé kousky litiny rozblikají na výkupní váze zajímavé číslo, zjistěte, jak se pohybují výkupní ceny litiny a cenný kov odevzdejte k recyklaci.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
29/2/2024 8:05 AM

Litina není železo

Litina je speciální slitina. Vyrábí se ze železa a uhlíku. Abychom produkt označili za litinu, musí mít obsah uhlíku vyšší než 2,14 %. Takto připravená slitina má skvělou odolnost vůči tlaku a teplotě, vykazuje nízkou pružnost. V domácnosti je litina ceněna například u nádobí, litinové pánve vydrží po generace a jejich vlastnosti se častým používáním dokonce zlepšují.

Z litiny jsou konstrukční prvky ve stavebnictví a dopravě, používá se jako ochranná mříž nad kořeny stromů, vyrábí se z ní ozubená kola, potrubí a nejrůznější díly, které vyžadují odolnost vůči teplu jako díly kotlů, krbů, kamen. Je oblíbenou surovinou pro výrobu městských mobiliářů, například laviček nebo odpadkových košů.

Jako litina jsou označovány i umělecké výrobky z litého železa, proto si dejte pozor při výkupu suroviny. Umělecky mohou být z šedé litiny ztvárněny reliéfy dveří, dveřní klepátka, šperky, nejrůznější plastiky či sochy.

Horký proces výroby litiny

Litina se vyrábí ve speciálních pecích, na rozdíl od oceli má vyšší obsah uhlíku. Dále se zpracovává odléváním. Speciální pec se nazývá kuplovna, je vybavena ocelovým pláštěm a má žáruvzdornou vyzdívku. Větrovody se vhání dovnitř vzduch. Litina se taví při teplotách nad 1 000 °C, roztavená litina se shromažďuje v předpeci. Jednou výpustí odchází litina do dalšího stupně zpracování, druhou výpustí odchází struska.

Pokud začneme litinu chladit pomalu vznikne šedá litina, u rychlého ochlazení vzniká bílá litina. Odlitky (ingoty) mají hmotnost až 200 ta zpracovávají se dále v továrnách a válcovnách.

Technologický proces výroby je náročný, odevzdáním suroviny k recyklaci šetříte surovinové zdroje planety.  

Cennou litinu recyklujte

Kousky z litiny jsou ceněné ve výkupu, už malá pánev překvapí hmotností a výkupní cena litiny je rozhodně zajímavá.

Výkupní ceny litiny


Druh litiny/město
   
Plzeň   
   
Pardubice   
   
Brno   
   
Zlín   
   
upravená litina   
   
6 Kč/kg   
   
6,50 Kč/kg   
   
5,10 Kč/kg   
   
6 Kč/kg   
   
neupravená litina   
   
5 Kč/kg   
   
6 Kč/kg   
   
5 Kč/kg   
   
4,80 Kč/kg   
   
litinové třísky   
   
3 Kč/kg   
   
3,50 Kč/kg   
   
0,90 Kč/kg   
   
4 Kč/kg   

Jak získat za litinu nejlepší cenu ve výkupu

O ceně litiny ve výkupu rozhoduje její čistota a rozměr. Odevzdávaný kus do kovošrotu nesmí nést stopy znečištění dalším odpadem. Očistěte litinu od hlíny, betonu, odstraňte gumová těsnění. Pokud je to možné, odstraňte další kovy jako hliník nebo mosaz. Každé znečištění snižuje výkupní cenu litiny, protože se odečítá odhadovaná náročnost vyčištění materiálu. Čím menší a silnější kus odevzdáte, tím vyšší cena v ceníku. Litina se vykupuje v kusech do 40 cm, nadrozměrné kusy litiny jsou vykupovány za nižší cenu. Litina je křehká a puká, můžete se pokusit upravit nadrozměrné kusy na menší.

Podobně jsme vám radili, jak získat nejlepší cenu za měď v textu výkup mědi, nejlepší cena.

Co se vyrábí z recyklované litiny

Vysoká pevnost a tepelná odolnost předurčuje litinu jako dokonalou surovinu pro automobilový průmysl. Vyrábí se z ní motorové bloky, převodovky a další součásti. Ve stavebnictví je litina vyhledávaná, protože je odolná vůči povětrnostním vlivům a působí esteticky. Vyrábí se z ní například zábradlí, ploty nebo dekorace. Z litiny se vyrábějí součástky pro nejrůznější stroje a další technické komponenty. V domácnostech litinu můžete najít v podobě nádobí, oblíbených svícnů a nejrůznějších dekorací.

Zpracování druhotné suroviny přispívá k efektivnímu využívání materiálních zdrojů, je šetrné k životnímu prostředí.

ilustrační obrázek recyklace litiny

Recyklace litiny vyžaduje jiný proces

Litinu je možné recyklovat a výkupny kovů litinu přijímají. Přesvědčte se, jak lukrativní může být výkup kovů. Ceník jsme vám přiblížili. Po výkupu se litina musí oddělit od dalších příměsí. Nejčastěji se jedná o ocel a hliník. Litinu lze znovu roztavit a použít k výrobě nových produktů, recyklace litiny pomáhá šetřit energii a snižovat emise skleníkových plynů. Výroba z druhotné suroviny je šetrnější (v porovnání s výrobou nového železa).

  1. Výkup litiny a roztřízení – litina se roztřídí podle kvality a složení.
  2. Tavení a rafinace – litina se taví v peci a odstraňují se z ní nečistoty.
  3. Odlévání a polotovary – litina se lije do forem, polotovary se následně dále zpracují.

Jak se určuje výkupní cena litiny

Od Londýnské burzy kovů se odvíjí většina výkupních cen. Ovlivňuje například i výkup hliníku, cenu můžete zkontrolovat v dřívějším článku. Do cenotvorby vstupuje i vývoj nabídky a poptávky či kondice globální ekonomiky, trendy ve stavebnictví a průmyslu. Výkupní cenu litiny ovlivňuje cena energií, množství šrotu na trhu nebo poptávka strojírenských podniků po hutních výrobcích.

Jak se recyklují kovy

Proces recyklace kovů začíná už ve výrobě. V prvním kroku vzniká v ocelárnách, kovohutích a slévárnách struska s vysokým podílem metalického kovu. Při vlastní výrobě strojů, zařízení nebo nářadí vznikají zbytky materiálu. Pokud se kovy zpracovávají lisováním, obráběním, kováním nebo vypalováním, objevují se odřezy, třísky, piliny nebo okuje. Poslední kategorií jsou vyřazené stroje, součásti, konstrukce, věci z domácnosti, které jsou od osob a podniků shromažďovány ve výkupnách.

Autor: Iva Vaněčková, Obrázek: Bing AI

Zdroje:

Náhodně vybrané ceníky výkupu kovů.

https://ekometalkadan.cz/vykup-zeleza-nejvyssi-cenik-zelezo-ocel-litina/

http://odpadovy-hospodar.cz/recyklace/recyklace-kovu

http://www.sroty.cz/umelecka-a-uzitkova-litina-seznamte-se-s-ni-trochu-bliz